Sfaturile pediatrului Carlos Gonzalez: ce faci când copilul nu mănâncă cum trebuie

Alexandra Constantin

Copilul nu mănâncă ca la carte și face mofturi de fiecare dată când e la masă? Medicul pediatru și autor al cărții ”Copilul meu nu mănâncă!”, Carlos Gonzalez, ne explică ce trucuri sunt eficiente când vine vorba de alimentația copilului.

Cunoscut ca fiind medicul ce sfătuiește părinții să încalce regulile, pediatrul spaniol Carlos Gonzalez este renumit pentru pentru cărțile sale legate de alimentația și creșterea copiilor. Descoperă răspunsuri la multe dintre întrebările pe care le ai legate de obiceiurile alimentare ale micuțului în rândurile de mai jos:

Părinții moderni au preconcepții legate de creșterea copiilor?

Unii dintre ei au astfel de preconcepții și poate chiar se întâmplă mai des ca acum câțiva ani. Mulți dintre ei nu au frați/surori sau nepoți și ajung să afle totul despre bebeluș doar atunci când îl au pe al lor. Iar copiii din filme nu prea plâng, nu se trezesc des pe timpul nopții, ci sunt frumoși, ascultători și obișnuiesc să se joace singuri, potrivit www.bbcgoodfood.com.

Cum s-au schimbat obiceiurile părinților în ultimii ani?

Multe dintre lucrurile ce țin de creșterea copiilor s-au modificat, unele sunt bune, iar altele nu:

  • acum se știe că nu este deloc bine să-ți lovești copilul, iar în unele țări acest lucru chiar este pedepsit prin lege;
  • în general se crede că sentimentele și bunăstarea copilului sunt foarte importante;
  • copiii încep mult mai devreme școala și petrec mai multe ore departe de părinte;
  • suntem mai puțin toleranți când vine vorba de comportamentul normal al copilului. Nu se mai obișnuiește să se spună că ”băieții sunt băieți”, ci părintele îl duce pe copil la psiholog;
  • instinctul părintelui tinde să fie înlocuit de ceea ce spun cărțile/metodele recomandate de specialiști.

Copilul nu mănâncă bine: există tipare comune la micuții pretențioși?

Nu vorbesc aici de copiii care au probleme reale de alimentație sau de cei care sunt bolnavi, ci de cei cu o stare generală bună, care doar sunt mofturiși în timpul mesei. Iar cauza, în cele mai multe dintre situații, este aceeași: părintele încearcă să-l forțeze pe copil să mănânce mai mult decât poate. Niciodată nu trebuie pusă presiune pe copil, indiferent dacă se apelează la distragere, recompense sau explicații peste explicații.

În cele din urmă, copilul își formează singur o listă cu alimentele pe care le preferă, dar asta doar dacă părintele nu-l forțează să mănânce. Bine de știut este că micuțul poate ajunge să nu mai consume deloc alimentul respectiv. De asemenea, cu cât părinții tind să insiste cu alimentele sănătoase, cu atât copiii/adolescenții sunt atrași de cele nu tocmai sănătoase.

Ce e de făcut când copilul nu mănâncă legume?

Nu trebuie să uităm că părintele este cel mai bun exemplu pentru copil. Consumă tu legume când mâncați împreună și, în timp, o să învețe și el să facă asta. Schimbările nu se pot petrece peste noapte.

În perioada 1-16 ani, cei mai mulți dintre copii aleg de fiecare dată macaroanele cu brânză în locul legumelor. Dar acest lucru o să se schimbe treptat, mai ales dacă părintele nu-l forțează și ajunge să nu suporte această grupă de alimente.

Copilul nu mănâncă bine: cum să procedez ca părinte?

Cel mai bine este ca micuțul să fie lăsat în ritmul lui. Mofturile la mâncare nu sunt neapărat o problemă a copilului, cât a părintelui. În acest caz, părintele este cel care nu are un comportament normal. De aceea, este bine să fie evitate pe cât posibil replicile de genul ”Termină toate legumele din farfurie ca să te uiți la desene!”, ”Ia încă o lingură pentru tata!” sau ”Deschide gura ca să vină avionul!”.

Cum se poate atenua stresul din timpul mesei?

Schimbările din partea copilului nu o să apară peste noapte așa că răbdarea este cea mai bună modalitate prin care poți face față situației. Copilul nu o să înceapă să spună că va mânca de azi de două ori mai mult și asta deoarece nu este un comportament normal, iar riscul de obezitate devine tot mai ridicat.

Dacă micuțul mănâncă, dar nu cum dorește părintele asta nu înseamnă că el nu mănâncă bine. Părintele este cel care trebuie să facă schimbări în acest caz.

Copilul nu mănâncă bine: care e cea mai bună mâncare pentru el?

Pe lângă faptul că, în magazine, mâncarea specială pentru copii nu este chiar ieftină și nici la fel de sănătoasă ca cea gătită în casă, cel mai bine este ca mama să-i ofere mâncare pe care o gătește pentru întreaga familie, dar fără sare, multe condimente sau prăjeli. Nu este deloc bine ca în primul an de viață ca micuțul să mănânce sănătos, iar în următorii 30 să facă exact opusul.

Cel mai bun sfat pentru părinții ai căror copii fac mofturi la mâncare?

Nu este neapărat un obiectiv ca fiecare copil să ajungă să mănânce foarte bine. Eu nu mi-am crescut așa copiii. Se întâmplă adesea ca micuților să nu le placă alimentele noi sau dacă sunt preparate în moduri diferite. Dar asta este absolut normal.

Vrei să citești mai multe sfaturi de la medicul Carlos Gonzalez? Poți comanda cartea ”Copilul meu nu mănâncă!” de AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa