15 metode eficiente pentru a adormi și liniști un bebeluș agitat

TOTUL DESPRE MAME
Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor
Verifică temperatura din casă: poate că celui mic îi e prea cald sau prea frig/ Shutterstock

Momentul în care o mamă își aude pentru prima dată copilul plângând este o experiență minunată: plânsul este un semn că bebelușul a venit pe lume sănătos și cu o pereche de plămâni puternici. Însă, pe măsură ce săptămânile trec, bucuria se poate schimba rapid în îngrijorare și frustrare.

Bebelușii plâng foarte mult. Uneori, motivul pentru care plâng este evident: le este foame, sunt uzi, sunt obosiți sau au alte nevoi pe care le doresc îndeplinite cât mai repede. Alteori, oprirea lacrimilor nu este deloc un proces simplu, chiar dacă copilul nu are nici gaze și nici colici.

Specialiștii site-ului parents.com au strâns mai multe metode prin care părinții îi pot calma pe nou-născuți. Sfatul lor este ca părinții să le testeze și să le aleagă pe cele care au funcționat în cazul lor.

1. Un nou-născut a petrecut 9 luni în burtica mamei, care este un fel de casă mobilă pentru el. Chiar și atunci când mama doarme, corpul ei se mișcă. Așa că, în momentul în care bebelușul vine pe lume și trebuie să stea liniștit într-un pătuț, situația i se poate părea ciudată. Mișcarea poate ajuta.

Ține copilul în brațe, stai cu picioarele puțin depărate, și leagănă-l într-o parte și în alta. Mișcarea ta de răsucire poate fi destul de viguroasă dacă îl ții pe copil aproape de tine.

2. Folosește un leagăn pentru copii. Leagănele (sau pătuțurile care se leagănă) conferă o mișcare ritmică ce îl ajută pe copil să se liniștească.

3. Apelează la vibrațiile unui mașini de spălat vase sau ale altui aparat electrocasnic din gospodărie: pune copilul într-un scaun special pentru bebeluși, iar apoi ține-l bine deasupra aparatului care vibrează. Vibrațiile îl pot calma pe cel mic.

4. Ieși afară și plimbă-l pe bebeluș cu mașina sau cu căruciorul. Dincolo de mișcare, faptul că schimbă priveliștea îl poate calma.

5. Atunci când stă în uter, copilul se obișnuiește să se afle „împachetat” într-un mediu cald și confortabil. Odată ce bebelușul s-a născut, încearcă să refaci acest mediu pe cât de mult posibil. Înfășoară copilul într-o păturică subțire și ușoară și lasă-i mâinile pe piept.

6. Ghemuiți-vă împreună. Dezbracă bebelușul și pune-l pe pielea ta goală, iar apoi acoperiți-vă cu o pătură caldă și moale.

7. Folosește un marsupiu sau o manduca ergonomică pentru purtarea copilului. Încearcă să îl adormi în marsupiu în timp ce îl plimbi prin casă.

8. Burtica unei mame nu este un loc atât de liniștit pe cât ai crede. Atunci când se află în corpul tău, bebelușul îți aude bătăile inimii, curgerea sângelui și sunetele produse de stomac. Așa că liniștea îi poate enerva pe micuți.

O soluție este să încerci să faci puțin zgomot atunci când copilul plânge: dă drumul la un foen sau dă cu asipratorul. Unii copii sunt calmați de o combinație de zgomot și vibrații.

9. Spune-i „Șșșș…” la ureche de mai multe ori. Acest sunet imită ceea ce a auzit copilul în uter.

10. Pune la calculator sunete precum cele produse de valurile care se sparg la țărm, de ropote de ploaie sau de șuvoiul unei cascade.

11. Dă-i o suzetă. Unii părinți se tem că cei mici vor dezvolta o dependeță de suzetă, însă Asociația Americană a Medicilor Pediatri arată că nu e nimic periculos ca un nou-născut să folosească suzeta. Unii copii simt o nevoie puternică de a suge ceva și se calmează rapid odată ce aceasta le-a fost oferită.

12. Fă-i un masaj. Pe unii copii îi liniștește un masaj ușor.

13. Redu lumina din cameră și stinge televizorul. Se poate întâmpla ca un bebeluș să fie iritat de existența a prea mulți stimuli în jurul său.

14. Verifică temperatura din casă: poate că celui mic îi e prea cald sau prea frig.

15. Verifică hainele bebelușului. Hainele prea călduroase sau prea strâmte îl pot face să plângă.

Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

Este posibil ca uneori niciuna dintre aceste tehnici să nu dea rezultate. Din fericire, metodele pentru a liniști un bebeluș sunt mult mai numeroase.

În volumul ”Somn ușor. Soluții practice pentru copii care adorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani”, scris de Sarah Ockwell-Smith, autoarea li se adresează tuturor părinților epuizați din cauza trezirilor nocturne ale copilului sau celor frustrați că cel mic adoarme greu. Cartea poate fi găsită AICI.

În cartea ”Somn ușor. Soluții practice pentru copii care adorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani”, Sarah Ockwell-Smith, creatoarea conceptelor BabyCalm și ToddlerCalm, oferă soluții pentru o abordare blândă a problemelor de somn tipice copiilor, de la naștere până la vârsta de cinci ani.

Găsind echilibrul între nevoile părinților privați de somn și ale copilului, Sarah oferă sfaturi viabile, bazate pe dovezi științifice. Printre subiectele atinse în ”Somn ușor. Soluții practice pentru copii care adorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani” se numără:

  • Ce ne arată de fapt studiile științifice cu privire la cât de mult trebuie să ne așteptăm să doarmă bebelușii și copiii mici în fiecare etapă de creștere;
  • De ce multe dintre sfaturile cu privire la somn sunt incorecte și contraproductive;
  • Ce putem învăța din obiceiurile altor culturi;
  • Cum să facem față problemelor uzuale, printre care trezirile frecvente, terorile nocturne și udatul patului;

În ”Somn ușor. Soluții practice pentru copii care adorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani”, cititorii vor găsi recomandări practice pentru fiecare etapă de creștere și pentru crearea ambianței de somn perfecte, respectiv a unui ritual de culcare, pentru alimentație și consecințele acesteia asupra somnului, precum și pentru folosirea corectă a obiectelor de tranziție. Cartea este disponibilă AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa