7 lucruri pe care orice mamă trebuie să le știe despre somnul bebelușilor

TOTUL DESPRE MAME

Somnul bebelușilor este un subiect întotdeauna actual. Nou-născuții dorm foarte mult, de obicei până la 16-17 ore pe zi. Însă cei mai mulți bebeluși nu stau treji mai mult de două-trei-patru ore odată, atât pe timpul zilei, cât și noaptea, în special în timpul primelor săptămâni de viață.

Consecința? Tu vei avea un program foarte neregulat și obositor. Ca proaspătă mămică, probabil că vei ajunge să te scoli de mai multe ori pe noapte ca să schimbi bebelușul, să îl hrănești și să îl liniștești.

Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

Dacă ești epuizată din cauza trezirilor nocturne ale copilului sau a faptului că bebelușul adoarme greu, în cartea Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor, autoarea Sarah Ockwell-Smith prezintă o abordare blândă pentru rezolvarea acestor probleme de somn tipice copiilor.

În volumul Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor sunt abordate toate problemele de somn care pot apărea de la naștere până la vârsta de 5 ani. Găsind echilibrul între nevoile părinților privați de somn și ale copilului, Sarah oferă sfaturi viabile, bazate pe dovezi științifice. Cartea poate fi găsită AICI.

Iată câteva dintre subiectele atinse de volumul Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor:

– Ce ne arată de fapt studiile științifice cu privire la cât de mult trebuie să ne așteptăm să doarmă bebelușii și copiii mici în fiecare etapă de creștere
– De ce multe dintre sfaturile cu privire la somn sunt incorecte și contraproductive
– Ce putem învăța din obiceiurile altor culturi
– Cum să facem față problemelor uzuale, printre care trezirile frecvente, terorile nocturne și udatul patului

Iată câteva lucruri pe care orice proaspătă mamă trebuie să le știe:

1. Ciclurile de somn ale copiilor sunt mult mai scurte decât cele ale adulților

De asemenea, nou-născuții petrec mai mult timp în somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor). REM este acea fază a somnului în care se produc cele mai numeroase și cele mai intense vise. Pe timpul acestei faze a somnului ochii se mișcă repede și activitatea neuronilor creierului este asemănătoare cu cea a stării de veghe, somnul fiind mai puțin adânc. Se crede că, la bebeluși, somnul REM are legătură cu dezvoltarea extraordinară a creierului ce are loc în această perioadă, potrivit specialiștilor babycenter.com.

2. Bebelușii dorm mai mult

În primele 6-8 săptămâni de viață, cei mai mulți copii nu sunt capabili să stea treji mai mult de două ore odată. Dacă îl ții treaz mai mult timp s-ar putea ca cel mic să fie prea obosit și să adoarmă cu greutate.

3. Totodată, este important să îl înveți pe bebeluș diferența dintre noapte și zi

Unii copii sunt adevărate păsări de noapte, iar în primele zile nu prea vei putea schimba nimic în această privință. Însă odată ce copilul tău are două săptămâni, poți începe să îl înveți să distingă între zi și noapte.

Iată cum poți face acest lucru: când este alert și activ în timpul zilei, interacționează și joacă-te cu el cât mai mult posibil, păstrează-i camera luminoasă și nu diminua prea mult zgomotele obișnuite din casă precum telefonul, muzica, radioul, televizorul, mașina de spălat etc.

Noaptea, în schimb, nu trebuie să te joci cu el. Ține luminile stinse și ai grijă ca nivelul de zgomot să fie cât mai redus. Nu îi vorbi prea mult timp. În acest fel își va da seama și el că e timpul să doarmă.

4. Semnele care prevestesc oboseala

Fii atentă la semnele care îți arată că bebelușului îi este somn: își freacă ochii, trage de ureche, e mai agitat decât de obicei. Dacă observi astfel de semne încearcă să îl culci.

5. Somnul și rutina de culcare

O altă recomandare este să începi să dezvolți o rutină de culcare. De exemplu, îl poți schimba în pijamale, îi poți fredona un cântec de leagăn, îi poți da un pupic de noapte bună etc.

6. Bebelușii mănâncă noaptea

La vârsta de 6-8 săptămâni, cei mai mulți copii încep să doarmă intervale de timp mai scurte pe timpul zilei și perioade mai lungi pe timpul nopții. Totuși, cei mai mulți bebeluși continuă să se trezească pentru a mânca noaptea. Tot acum ei încep să aibă perioade de somn REM mai scurte. În paralel, perioadele de somn adânc, non-REM, sunt mai lungi.

7. Când dorm toată noaptea

Cândva între 4 și 6 luni, cei mai mulți copii devin capabili să doarmă 8-12 ore pe noapte.

Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

În cartea Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor vei găsi recomandări practice pentru fiecare etapă de creștere și pentru crearea ambianței de somn perfecte, respectiv a unui ritual de culcare. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa