Taţilor de fete, aveţi o meserie grea! (Dar frumoasă!)

Cum să fii un tată bun pentru fiica ta, de Alain Braconnier, Editura Trei, 2008, traducere de Liliana Urian 

Alain Braconnier este, printre multe altele, psihanalist. De-a lungul timpului, multe femei au venit la el la terapie pentru a vorbi despre acest personaj, uneori misterios, alteori deschis ca o carte, protector, blând sau distant, autoritar, probabil cel mai important bărbat din lume. Nu este unul singur, sunt milioane, și fiecare fată are unul. Mai bun sau mai rău, este totuși unic. Este un tată de fată.

Cât de greu este pentru bărbați să fie tați de fete buni? Și ce înseamnă, de fapt, un tată bun? În cartea sa, Cum să fii un tată bun pentru fiica ta, Alain Braconnier dă bărbaților câteva sfaturi, multe dintre ele ilustrate cu exemple reale, ale unor fete obișnuite, ca fiica mea sau a ta. Poveștile dau viață cărții și o fac să fie nu doar interesantă, dar și simplu de parcurs. Deși deschide multe uși tabu, cum ar fi relațiile incestuoase, autorul știe când să meargă în vârful picioarelor și când să apese pedala de accelerație, vorbind firesc și simplu despre relațiile tată-fiică. Este o carte curată, aerisită, scrisă accesibil pentru fiecare dintre noi, fără fâstâcuri tehnice și explicații complicate.

Încă de la început, Alain Braconnier îl pune pe tatăl cititor față în față cu o uriașă responsabilitate. Relația tată-fiică este foarte importantă pentru femeia de mai târziu și va marca profund felul în care ea va privi relațiile, felul în care își va construi imaginea de sine și felul în care își va alege partenerii de viață. Tatăl unei fete este nu doar primul bărbat care contează pentru ea, ci și cel mai important.

Braconnier descrie pe scurt și câteva greșeli pe care un tată le poate face în relația cu fiica sa, devenind fie prea autoritar, fie, dimpotrivă, prea permisiv, sufocant sau prea absent, coleric, depresiv, egocentric. Veți afla citind cartea cam pe unde se află echilibrul în această ecuație destul de complicată și cam cum ar trebui să fie un tată reușit. Veți descoperi că nu doar fiica are nevoie de atenția, respectul și admirația voastră; este important pentru o fiică să-și vadă tatăl nutrind aceleași sentimente și pentru mama sa. Relația părinților săi este la fel de importantă pentru o fată și va creiona tiparul relațiilor intime pe care le va căuta în viața sa de adult. Dacă își va alege parteneri mai în vârstă sau mult mai tineri, protectori sau abuzivi, calzi sau autoritari – ei bine, se pare că originea acestor alegeri se află undeva, în familia ei de origine și mai ales în relația pe care a avut-o cu tatăl său.

O relație frumoasă cu tatăl, construită din respect, admirație, iubire și tandrețe va ajuta o fată să devină încrezătoare, curajoasă, deschisă și optimistă. Relația aceasta se construiește pas cu pas și are mai multe etape. Fiicele trec prin transformări profunde, iar relația trebuie să se adapteze. Etape diferite, cum sunt cea de la trei la șase ani sau adolescența, aduc cu ele provocări diferite. Fiicele sunt câteodată dependente de tată, alteori încearcă să se depărteze, să își câștige autonomia. Le sorb uneori cuvintele și le cerșesc admirația, iar peste câtva timp îi alungă și par a-i disprețui. Toate aceste etape fac parte din dezvoltarea firească a fiicelor noastre și – cunoscându-le – putem să le facem față mai ușor. Fiicele voastre se vor îndăgosti de voi, asta este sigur. Dacă vor rămâne îndrăgostite si dacă nu vor fi dezamăgite depinde în mare măsură de voi. Așa că, dragi tați de fete, pregătiți-vă pentru o călătorie ca un montagne russe – năvalnică, uneori înspăimântătoare, alteori distractivă, niciodată plictisitoare – viața alături de cea mai importantă femeie din lume.

Citiți aici despre sfaturile lui Alain Braconnier pentru mamele de băieți.

Găsiţi acest volum pe rafturile librăriei Cărturești. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație