Noapte bună, copii!

Delia Grigoroiu
Carti pentru copii, la culcare / Totul despre mame

Carti pentru copii, la culcare / Totul despre mame4 cărți nelipsite din rutina de somn a copiilor noștri

Cu toții știm că e greu să adormi un copil după o zi plină de activități de tot soiul. Cu cât trece ora de somn, cu cât el poate deveni mai obosit și mai greu de liniștit, nu-i așa?

Pentru un somn bun, specialiștii recomandă o rutină în fiecare seară, în jurul aceleiași ore: e bine ca cel mic să se spele pe dinți cu cel puțin 30 minute înainte de culcare, apoi să urmeze o perioadă de citit împreună cu părinții, la o lumină difuză. Astfel, creierul se obișnuiește cu întunericul mai ușor, secretă melatonină mai repede, ceea ce le induce un somn liniștitor celor mici.

Iată patru recomandări de lecturi pentru copii cu vârste între 2 și 4 ani, tocmai bune pentru rutina de seară:

„Domnul Întuneric se strecoară” de Ella Burfoot
O carte frumos ilustrată care poate fi un remediu pentru coșmarurile provocate de întuneric.

Preambulul cărții sună așa:
„Când se lasă noaptea
Și copiii dorm
Doar Daisy e trează…
De ce n-are somn?”

Daisy e o fetiță care nu se sperie deloc de venirea serii, care nu are chef să se culce și preferă să-l provoace pe domnul Întuneric la câteva piruete ingenios redate de ilustratorul cărții.
Este o poveste cu tâlc chiar și pentru părinții care pot avea ei înșiși frici legate de întunericul care stăpânește casa. Cartea se citește repede, cu hohote de râs, de multe ori, astfel încât cel mic să se distreze cât mai mult făcând piruete cu întunericul, atunci când se stinge lumina pentru somn.

„Domnul Întuneric se strecoară” de Ella Burfoot a apărut la Editura Rao în anul 2008.

 

„Nu ți-e somn, ursulețule?” de Martin Wardell și Barbara Firth
Iată o altă poveste drăguță cu doi urși, Marele Urs și Pui de Urs, care locuiesc în Peștera Urșilor, o peșteră întunecată, bineînțeles.

Seara, tatăl urs îi citește puiului de urs o poveste până când crede că acesta a adormit, însă lui Pui de Urs încă îi era frică de întuneric, așa că îi cere tatălui său felinare de diferite mărime care să-i lumineze încăperea. Dar frica de întuneric îi trece doar când tatăl lui îl ia în brațe și amândoi ies din peșteră unde privesc cerul înstelat și se bucură de frumusețea unei nopți de iarnă. Numai că Pui de Urs… vă lăsăm să descoperiți finalul împreună cu cei mici.

Povestea celor doi urși este recomandată copiilor care dorm singuri în camera lor și trebuie să-și depășească frica de întuneric.

„Nu ți-e somn, ursulețule?” de Martin Wardell și ilustrată de Barbara Firth a apărut la Editura Cartea Copiilor în anul 2011.

 

„Gruffalo” de Julia Donaldon și ilustrată de Axel Scheffler
Cine nu-l știe pe Gruffallo, arătarea cu doi colți ascuțiți și un neg scârbos pe nas?
Povestea lui Gruffalo, una din cele mai cunoscute povești pentru copii din toată lumea, a fost publicată prima oară în 1999 și are la activ multe premii de literatură pentru copii. Povestea șoricelului neînfricat care se avântă în pădure, speriind orice vietate care îl vrea la prânz, chiar și pe monstrul Gruffalo, a cucerit și marele ecran, transformându-se într-un film de animație de-a dreptul incitant pentru toată familie.

Povestea curajosului șoricel are mare succes printre copiii cu imaginație și care abia așteaptă să crească mari și puternici.

În România, povestea lui Gruffalo a fost publicată în 2013 de Editura Cartea Copiilor.

 

„Hoinari prin anotimpuri: Primăvara, Vara, Toamna și Iarna” de Rotraut Susanne Berner, Editura Casa

Seria de patru cărți ilustrate adusă în România de Editura Casa în anul 2012 este încă un hit prin casele multor familii. Pentru că e o serie pentru familie, nu doar pentru cei mici.

Cărțile în format mare, A3, cartonate în întregime, urmăresc în fiecare pagină, de-a lungul celor patru anotimpuri, multe personaje cu roluri și povesti diferite. Cărțile nu au dialoguri, sunt doar cu imagini care suscită imaginația copiilor provocându-i să-și țeasă chiar ei singuri povestea.

Ilustrațiile sunt desenate superb, ascunzând detalii preluate din viața reală, precum personajul Ema care este însărcinată în „Iarna” și apoi în „Primăvara” apare cu bebelușa ei pe care o alăptează, iar în „Vara” o poartă într-un babycarrier.

Pe spatele cărților găsim câteva indicații de la autoare legate despre anumite personaje, pe care le putem urmări în dezvoltarea lor în diferite sezoane. Cărțile sunt izvor nesecat de povești pentru cei mici, mai ales seara la culcare.

 

Voi ce le citiți celor mici seara?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa