Comportamentul copilului. Cum să-l corectezi cu parenting pozitiv

Anca Vlad
mama copil conectare

„Când fiul meu avea patru ani era dulce, amuzant și cam neastâmpărat. Era de ajuns să-l scap o clipă din ochi și ceva era scotocit, vărsat sau spart”, spune Ariadne Brill, psiholog specializat în disciplină pozitivă. Ea spune că, de cele mai multe ori, fiul se mulțumea să se joace în grădină cu jucăriile, dar alteori părea decis să încalce toate regulile. Cum corectezi comportamentul copilului când se întâmplă ca cel mici să nu mai vrea să audă de reguli? Cu parenting pozitiv. Îl descifrăm cu ajutorul acestei mame specialist în cele ce urmează. 

Copilul e mic și energic? Conexiunea înainte corecției!

Într-o zi, femeia povestește că și-a găsit copilul în baie cu câteva recipiente de șampon și săpun lichid desfăcute. Ușile dușului erau complet albe de spumă. „Altă”, i-a explicat el zâmbind încântat și arătând spre… lucrarea de artă. Altă data a desfăcut markerele și a aruncat rezervele în apă ca „s-o coloreze”.

De fiecare data când el încălca o regulă sau spărgea ceva, Ariadne se simțea obligată să facă ceva. Acel ceva nu trebuie însă să fie disciplina obișnuită în care îl pedepsești să stea la colt și să se simtă vinovat. Ea și soțul ei au încercat altceva: conexiunea înainte corecției.

De câte ori observau o deraiere de la comportamentul normal, încercau să găsească soluții sau alternative la ceea ce făcea fiul lor. „Înainte să facem asta, ne petreceam timpul cu el, ne jucam sau stăteam de vorbă. Deseori îl îmbrățișam și-l mângâiam, apoi îi oferea oportunitatea de a-și repara greșeala și de a se gândi la ceea ce făcuse”.

Alteori au existat consecințe, dar nu cele clasice, ci din acelea care au legătură strictă cu ceea ce se întâmplase: să șteargă spuma de săpun sau să lipească vasul spart, de exemplu. Activitatea nu era nici măcar prezentată ca o consecință a acțiunilor lui, ci ca o oportunitate a-și repara greșeala.

Crezi că asta nu e disciplină și că nu corectează comportamentul copilului?

Psihologul Ariadne Brill recunoaște că și ea și-a făcut griji. De fapt, au fost perioade în care a fost sceptică în privința disciplinei pozitive și s-a întrebat dacă a fost o alegere bună. Apoi a început să observe că fiul ei nu numai că înțelegea, dar se simțea mai capabil.

„Cu cât îi ofeream mai multe oportunități să se joace și să greșească fără să-l cert, cu atât mă întreba mai des dacă are voie să ia un anumit lucru. Mai mult, atunci când greșea, venea la noi și ne cerea ajutorul”.

Scopul disciplinei pozitive e să implice copilul într-un mod cuviincios și să încurajeze părinții să-și amintească faptul că micuții lor sunt capabili să se descurce.

Copiii mici sunt foarte curioși, motiv pentru care uneori depășesc limitele. Dacă vrei să îmbunătățești comportamentul copilului e bine să-l angrenezi înainte să-l pedepsești. „Nu putem influența pozitiv copilul până nu cream o conexiune cu el”.

De câte ori micuțul depășește limitele, încalcă o regulă sau sparge ceva, încearcă să te calmezi înainte să corectezi comportamentul copilului. Creează deliberat un moment de conexiune, în care să-l faci să simtă că e în siguranță și că-l înțelegi. Intră în lumea lui, fă abstracție de năzbâtiile pe care le face și observă câte descoperă și învață.

Amintește-i că îi ești aliat chiar și atunci când îi interzici ceva

E adevărat că nu e întotdeauna ușor să-ți păstrezi calmul și să pretinzi că nu e grav dacă a vărsat laptele pe jos. La fel de adevărat e că el are nevoie de calm și îndrumare din partea ta. Atâta timp cât ai așteptări realiste legate de comportamentul copilului, poți aplica disciplina pozitivă.

Ce te-ar putea ajuta:

  • Temperează-ți așteptările și temerile (amintește-ți că micuțul tău e la fel de imperfect ca și tine)
  • Pătrunde în lumea lui și încercă să vezi experiențele prin ochii lui
  • Ascultă-l dacă are ceva de spus
  • Concentrează-te pe soluții și posibilități
  • Folosește atingeri ușoare pentru a-l angrena
  • Vorbește calm și clar; spune exact ceea ce vrei să spui
  • Păstrează contactul vizual și coboară la nivelul copilului
  • Corectează comportamentul copilului încurajându-l și respectându-l
  • Crede în faptul că dacă lucrați împreună, copilul tău va învăța să facă alegerile potrivite

Disciplina vine dintr-un loc plin de iubire și de atenție. Dacă realizezi mai întâi conexiunea între voi, reușești să vorbești și cu mintea, și cu inima lui în același timp. Aceasta este puterea. Aceasta este disciplina. Aceasta este calea sigură pentru corectarea comportamentul copilului.

Vă recomandăm și cartea lui Alfie Konh „Parenting necondiţionat. De la recompense şi pedepse la iubire şi înţelegere” care aduce destul de multe clarificări în privinţa iubirii şi educaţiei necondiţionate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa