Copil cu autism din Brașov, tratat cu celule stem de la fratele lui

TOTUL DESPRE MAME

Copil cu autism tratat cu celule stem. Un băiețel diagnosticat cu autism din Brașov a fost tratat în SUA, la Duke University, cu celule stem recoltate de la fratele lui.

O rețea privata de sănătate din România a fost implicată, cu sprijin din SUA, într-o nouă terapie cu celule stem în cazul unui copil din România diagnosticat cu tulburări de spectru autist. Copilul, împreună cu părinții săi, a revenit în țară, după ce a beneficiat de terapie cu celule stem, de această dată recoltate din sângele cordonului ombilical al fratelui său. Tratamentul a avut loc la Duke University Medical Center (SUA), centru cu o experiență deosebită în transplant și în medicina regenerativă.

Copil cu autism tratat cu celule stem. Studiu clinic desfășurat în SUA pentru copiii cu afecțiuni neurologice

Terapia a fost posibilă mulțumită unei decizii luate de către părinți: stocarea de celule stem din sângele cordonului ombilical al fratelui cel mic. La un an de la nașterea mezinului, fratele cel mare a fost diagnosticat cu autism și a început terapia într-un centru specializat din Brașov. Stocarea celulelor le-a permis accesul la terapie în contextul unui studiu clinic aprobat de către FDA (Food and Drug Administration, autoritate competentă în SUA), dedicat copiilor cu afecțiuni neurologice, intitulat „Expanded Access Protocol – Umbilical Cord Blood Infusions for Children With Brain Injuries”, NCT03327467.

Institutul la care ai loc studiile clinice pe copii cu afecțiuni neurologice
Institutul din SUA la care au loc studiile clinice pe copii cu afecțiuni neurologice

Părinții băiețelului diagnosticat cu autism au aflat despre tratamentele și rezultatele obținute în cadrul studiilor clinice în derulare la Duke University Medical Center (SUA), exprimându-și dorința de a beneficia de acest tratament inovativ. Cu susținerea reprezentanților Băncii Centrale de Celule Stem, au înscris copilul în prestigiosul program. Au urmat testele de histocompatibilitate HLA, realizate celor doi frați, care au stabilit compatibilitatea acestora și au confirmat eligibilitatea pentru terapie.

Băiețelul de 6 ani care a primit transplantul de celule stem, în SUA
Băiețelul de 6 ani care a primit transplantul de celule stem, în SUA

Copil cu autism tratat cu celule stem. Părinții copilului: ”Atât testele, cât și terapia au decurs foarte bine”

„Deși ne pregăteam de mult timp, călătoria propriu-zisă spre tratament a început acum 10 zile, când, cu un amalgam de emoții și speranțe, am urcat în avionul care urma să ne ducă în SUA. Nu am fost singuri, personalul Băncii Centrale de Celule Stem și cei de la Duke University Medical Center ne-au oferit încurajări și tot suportul necesar. Atât testele, cât și terapia au decurs foarte bine, iar asta ne bucură foarte mult. Tot ce ne rămâne de făcut este să așteptăm primele rezultate”, au declarat părinții copilului la întoarcerea în țară.

Tratamentul seamănă cu o transfuzie de sânge

Terapia cu celule stem din sângele cordonului ombilical a decurs în condiții optime în cazul pacientului de 6 ani. Tratamentul constă într-o procedură similară unei transfuzii de sânge și durează aproximativ o oră. A fost precedată de o evaluare medicală complexă a copilului și de o evaluare specifică a probei de celule stem.

Alți copii cu probleme neurologice din România, tratați în SUA, în același studiu

Transplantul de celule stem este o procedură urmată de un amplu proces de monitorizare a stării de sănătate a copilului și de evaluare a progreselor pe care acesta le înregistrează.

În România, mai mulți copii care au diferite forme de afectări cerebrale au beneficiat de transplant cu propriile celule stem în SUA, la Duke University. Micuții sunt monitorizați de medici neurologi de la Spitalul „Al. Obregia” din București.

Primul copil român care a beneficiat de tratamentul cu propriile celule stem este Alex, un băiețel din București care s-a născut sănătos, însă la vârsta de 11 luni a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală. S-a înecat în timp ce mânca, iar lipsa de oxigen i-a afectat creierul.

Alți copii cu paralizie cerebrală din mai multe județe ale țării beneficiază, în premieră pentru Europa, de tratament cu propriile celule stem chiar în spitale din România. Transfuziile cu propriile celule s-au făcut deja la Institutul Clinic Fundeni din București, iar acum micuții sunt monitorizați de medicul primar în neurologie pediatrică Dana Craiu, șef secție la Spitalul „Al. Obregia” din Capitală. „Condițiile pentru a fi incluși în acest studiu au fost ca cei patru copii să aibă celulele stem stocate la naștere, iar paralizia să nu fie una progresivă. Se face o singură transfuzie după ce sângele a fost testat și pregătit în laboratorul bancii de celule stem în care a fost stocat”, a explicat dr. Dana Craiu, care  urmește micuții la intervale regulate de timp.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa