Descoperire. Autismul poate fi detectat în creier cu mult înaintea apariției primelor simptome

Anca Vlad

Specialiștii au făcut o descoperire care poate schimba modul în care este diagnosticat și tratat autismul. Cu ajutorul scanării creierului, autismul poate fi detectat în creier cu mult înaintea apariției primelor simptome. În acest moment, un copil este diagnosticat cu această afecțiune în jurul vârstei de doi ani, deși, de multe ori, chiar prea târziu, spune jurnalistul James Gallagher pe bbc.com.

Studiul, publicat în jurnalul ”Nature”, arată că originile autismului se găsesc mult mai devreme – încă în primul an de viață. Descoperirea poate duce la testări efectuate mai devreme, situație în care terapia este mult mai eficientă, deoarece creierul este mai maleabil.

Una din 100 de persoane are autism, o tulburare care îi afectează comportamentul și, în special, modul în care interacționează cu ceilalți.

Ce este autismul?

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică şi este considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei.

Studiul realizat de cercetorii de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, s-a axat pe 148 de copii, printre care au fost și cei care prezintă risc crescut de apariție a acestei afecțiuni, deoarece frații lor mai mari o au. Creierele lor au fost scanate la 6 luni, 12 luni și 24 de luni.

Aceste investigații au arătat că există diferențe în cortexul cerebral – acea parte a creierul responsabilă cu funcțiuni cum ar fi vorbirea – la copiii care fuseseră deja diagnosticați cu autism.

Doctor Heather Hazlett, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, a declarat pentru BBC News: „Am observat că, foarte devreme, în primul an de viață, există diferențe pe suprafața creierului. Acestea preced simptomele pe care, în mod obișnuit, oamenii le asociază cu autismul. Acest lucru indică faptul că aceste diferențe pot arăta că un anumit copil prezintă un grad mare de risc de a avea autism”.

Viaţa cu autism. Episodul 45. Hoţii care ne fură

Rezultatele studiului oferă posibilitatea unor mari schimbări în felul în care este diagnosticat și tratat autismul. Scanând creierele copiilor, mai ales ale celor cu grad ridicat de risc din cauza antecedentelor din familie, se poate pune un diagnostic precoce.

Pe termen lung, este posibil să se poată face același lucru pentru bebeluși, dacă testarea ADN avansează suficient de mult încât să poată fi folosită în identificarea precoce a copiilor cu risc crescut de autism.

Dacă diagnosticul este pus devreme, atunci terapiile comportamentale cum ar fi cele care învață părinții cum să interacționeze cu copilul autist, ar putea fi aplicate timpuriu și ar trebui să fie mult mai eficace.

Profesorul Joseph Piven, un alt cercetător care a lucrat la acest studiu, a spus pentru BBC: „Acum avem posibilitatea să identificăm persoanele care, după toate probabilitățile, vor suferi de autism. Asta ne permite să intervenim înainte să apară tulburările comportamentale specifice și sunt convins că sunt în asentimentul tuturor când spun că impactul tratamentului va fi mult mai mare dacă va fi aplicat atunci când creierul este mai maleabil și înainte să apară simptomele specifice. În final, considerăm că acest rezultatele acestui studiu oferă speranță”.

Cu ajutorul scanării creierului, cercetătorii au reușit să prezică – cu o exactitate de 80% – ce copil va avea autism.

Viaţa cu autism. Episodul 46. Îmi vine să-mi acopăr ochii și urechile când văd copii de vârsta lui George

Carol Povey, director al Societății Naționale Britanice pentru Autism, argumentează: „Este posibil ca scanarea RMN de genul acesta să fie dezvoltată ca să ajute părinții care au deja un copil cu autism să aibă acces la un diagnostic precoce pentru celălalt copil al familiei. Asta înseamnă că acei copii pot primi sprijinul necesar cât se poate de devreme”. Cu toate acestea, avertizează Povery, autismul se manifestă în moduri diferite și „e puțin probabil că un singur test că ar putea identifica un potențial autism la copil”.

Rezultatele studiului sunt și un duș rece făcut celor care susțin că vaccinul ROR (rujeolă – oreion – rubeolă) ar cauza autismul. Unul dintre motivele care au legat vaccinul de autism este vârsta la care este imunizat copilul.

 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa