Ai un copil cu nevoi speciale? Ghid de supravieţuire în vacanţă

Ruxandra Mateescu
nevoi-special-vacanta-tdm

Vacanţa nu este un vis chiar imposibil, dacă ţii cont de câteva mici trucuri

Pentru multe dintre familiile copiilor cu nevoi speciale vacanţa este doar un vis. Lipsa banilor, a condiţiilor de cazare şi călătorie adaptate persoanelor cu dizabilităţi şi, nu în ultimul rând, reacţiile nepotrivite ale celor din jur la vederea copiilor diferiți fac ca zilele de pauză şi relaxare să rămână undeva, în amintirile dragi. Însă, cu puţin ajutor din partea prietenilor şi acest mic ghid de supravieţuire în vacanţă, lucrurile pot decurge chiar foarte bine.

Atitudinea pozitivă

Ţi-a luat mult timp să îţi găseşti curajul de a pleca la drum cu cel mic. Îţi faci o groază de griji, de la cele medicale până la „gura lumii”. Ştii însă mai bine decât oricine cât de dor îţi este de o vacanţă, cât de bine i-ar prinde şi lui şi, mai ales, ştii că ceea ce îţi doreşti cel mai mult pentru el este să devină cât mai independent. Ştii că trebuie şi poate să se bucure de soare şi vară, ca orice alt copil.
Este adevărat că reacţiile nepotrivite ale celor din jur îţi pot strica concediul, însă noi îţi recomandăm să îţi faci curaj şi să nu eviţi „confruntarea” cu cineva care îţi aruncă direct vorbe sau priviri piezişe”. Explică-le clar că acesta este copilul tău care suferă de sindromul x şi că aceasta este cauza comportamentului său înfăţişării sale. Nu te ascunde şi nu te simţi vinovată. Majoritatea oamenilor se tem de ceea ce nu înţeleg iar o scurtă explicaţie îţi poate aduce zile liniştite în vacanţă.

Cere ajutorul

Dacă poţi, ia în considerare un membru în plus în mica voastră expediţie: terapeuta celui mic, o bunică binevoitoare sau chiar un tânăr terapeut care vrea să înveţe practic ce înseamnă lucrul cu aceşti copii. Dacă îţi poţi permite financiar un astfel de sprijin, va fi detaliul care face diferenţa între o vacanţă epuizantă şi una relaxanta şi benefică pentru toată familia, inclusiv pentru copilul cu dizabilităţi.

La drum

În cazul copiilor cu hipersensibilitate senzorială vor trebui rezervate locurile în sensul de deplasare al vehiculului şi în zonele cele mai confortabile (departe de motor, nu „pe roata”, etc). Puteţi cumpăra căşti speciale sau dopuri de urechi pentru copilaşii cu hipersensibilitate auditivă.
Asigură-te că ai la îndemână jucării de ronţăit, mici gustări, gata preparate, jocuri şi activităţi ce îl vor ţine preocupat şi liniştit pe cel mic.

Medicaţia

Asigură-te că împachetezi nu doar cantitatea de medicamente necesară perioadei de vacanţă stabilite, ci şi în plus, în cazul unor eventuale prelungiri neprevăzute. Ia cu tine atât reţetele medicale cât şi o foaie pe care este trecut diagnosticul copilului. Ţine-le la îndemână întotdeauna (nu în bagajul de cală sau fundul portbagajului)! Informează-te încă de acasă asupra medicilor specialişti aflaţi în localitatea în care îţi vei petrece vacanţa. Paza bună trece primejdia rea!

Alege pensiuni cât mai adecvate nevoilor copilului

Înainte de a face rezervările sau a pleca la drum informează-te asupra facilitaţilor pe care locul de cazare le oferă: accesul la toaletă şi dus, alei pavate (în cazul copiilor cu hipersensibilitate senzorială sau în scaun cu rotile), piscină de mică adâncime, acces în zona de parcare etc.

Cât mai mulţi copii

Atunci când diferenţele dintre copilul tău şi cei tipici devin evidente, tendinţa este de a ne proteja, retrăgându-ne. În realitate, orice copil, inclusiv cei cu dizabilităţi, vor şi au nevoie de compania altor copii. Plănuieşte vacanţele împreună cu alţi părinţi şi explică-le pe îndelete particularităţile familiei voastre şi nevoile copilului tău. Toată lumea va avea de câştigat.

Less is more… dar nu şi în acest caz

Chiar dacă ţi se pare că ai împachetat deja jumătate din casă, nu uita câteva „accesorii” cu rol de catalizator: jucăria preferată, perna fără de care nu poate adormi, aşternuturi de schimb (sau păturica absorbantă) pentru accidentele din timpul somnului, tacâmurile preferate, proiectorul de steluţe pe pereţi său absolut orice menit să păstreze echilibrul emoţional al copilului tău.

Păstrează rutina

În cazul copiilor cu nevoi speciale rutina este esenţială. Însă nu este nimic greşit în a încălca regulile din când în când, dacă o faci „organizat”. Asigură-te că îi explici celui mic foarte clar şi pe înţelesul sau că se lucrurile se vor întâmpla puţin mai diferit de această dată. Cu câteva săptămâni înainte de plecare foloseşte-te de imagini, fotografii, filmuleţe cu voi din vacanţele precedente sau chiar cu persoane străine pentru a-i arăta ce veţi face. Vă puteţi juca „de-a vacanţă” încă de acasă, aşa încât tranziţia la programul de concediu să fie cât mai uşoară.

Cartonaşe pe timp de… tantrum

Pe cartoane mici, de dimensiunea cărţilor de vizită, scrie, pe scurt, ce este diferit la copilul tău şi ce să NU facă un străin atunci când vă vede împreună în mijlocul unei crize, pentru a nu înrăutăţi situaţia. Păstrează câteva în buzunar, la îndemână.

Aşteptăm şi sfaturile voastre, bazate pe experienţe reale din vacanţe de vis. Concediu plăcut!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa