Studiu: diagnosticul de autism poate să fie pus mai devreme de 1 an

Alexandra Constantin

Dacă până de curând diagnosticul de autism se punea în urma mai multor vizite la diferiţi medici şi chiar după vârsta de 2 sau 3 ani, cea mai recentă cercetare în domeniu a arătat că tulburarea poate să fie depistată şi mai devreme, mai exact înainte de vârsta de 1 an.

Punerea diagnosticului de autism înainte de vârsta de 1 reprezintă un progres major în ceea ce priveşte depistarea tulburării de spectru autist. Mai exact, cercetătorii americani sunt de părere că diagnosticul poate fi pus în urma unei singure investigaţii medicale, anume rezonanţa magnetică (RMN). Asta în condiţiile în care în prezent diagnosticul poate să fie pus cu exactitate în jurul vârstei de 2 ani, moment în care sunt vizibile problemele de comunicare şi apar anumite semne specifice în comportamentul copilului, arată www. huffingtonpost.com. Dar aceste noi descoperiri – deşi în stadiul preliminar – arată că în viitorul apropiat medicii vor putea pune diagnosticul de autism chiar înainte ca semnele specifice tulburării să fie prezente.

Diagnosticul de autism poate fi pus pe baza scanările cerebrale

,,Specialiştii din acest domeniu s-au luptat ca să descopere autismul mai devreme, prin metodele pe care medicii le la îndemână. Şi asta deoarece vârsta de 2 ani, în jurul căreia se punea până acum diagnosticul de autism, a devenit un fel de zid ce nu poate să fie depăşit. Înainte de această vârstă, markerii specifici de comportament nu ajutau la depistarea tulburării”, explică Joseph Piven, medic la Universităţii din Carolina de Nord, SUA.

În cadrul studiului, publicat în Jurnalul Medical ,,Nature”, cercetătorii de la centrele de autism din SUA au efectuat mai multe investigaţii RMN pentru a vedea sănătatea cerebrală la bebeluşii de 6 luni, apoi după ce aceştia au împlinit vârsta de 1, dar şi după 2 ani. La cercetare au participat 106 bebeluşi care erau predispuşi tulburării de spectru autist (mai aveau un frate/soră care era depistat cu autism – dacă în general riscul de dezvolta această tulburare este de 1 la 100 de copii, atunci când un frate/soră este depistat cu autism, riscul este de 1 la 5).

Pentru a putea face comparaţie specialiştii au inclus în studiu şi 40 de bebeluşi care nu erau predispuşi acestei tulburări. Astfel, rezultatele scanărilor RMN au evidenţiat faptul că la bebeluşii care au fost depistaţi ulterior ca având autism creşterea suprafeţei cerebrale a fost mult mai rapidă (dar şi un număr mai mare de falduri), spre deosebire de bebeluşii care nu au fost diagnosticaţi. De asemenea, creşterea cerebrală în perioada 1-2 ani a fost mult mai accelerată la bebeluşii cu autism, fapt ce face ca semnele specifice tulburării autiste să înceapă să fie vizibile. Toate aceste rezultate au fost obţinute pe baza unui algoritm cu ajutorul căruia tulburarea de spectru autist putea depistată cu o acurateţe de 80%.

Aproximativ 8.000 de cazuri de autism în România

Cele mai recente statistici din SUA arată cu 1 din 68 de copii sunt diagnosticaţi cu autism, dar cu ajutorul terapiei comportamentale realizate timpuriu semnele specifice tulburării se reduc. Cu toate acestea, specialiştii de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor sunt de părere că cei mai mulţi dintre copiii care au autism nu primesc un diagnostic corect până în jurul vârstei de 4 ani. În România, ultimele statistici au arătat că sunt înregistrate în jur de 8.000 de cazuri, dar în realitate numărul lor este mult mai mare, multe dintre ele nefiind trecute în evidenţa oficială.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa