Terapia cu ajutorul animalelor. Cui i se adresează

Psiholog Florentina Dumitru

Terapia cu ajutorul animalelor câștiga din ce în ce mai mult teren în România. Intervențiile terapeutice cu ajutorul animalelor se dovedesc a fi benefice și motivante și aduc speranța în inimile părinților ai căror copii sunt speciali.

La Cluj Napoca există de trei ani un astfel de centru, care urmărește îmbunătățirea calității vieții umane prin înțelegerea și utilizarea metodelor care au la bază interacțiunea dintre om și animal.

Echipa Centrului Dog Assist este una multi-disciplinară, formată din specialiști canini, câini de terapie atestați,  psihologi clinicieni, instructori canini și medici veterinari.  Asociația se ocupă nu numai cu cu terapia asistată de animale, dar pregătește și testează câinii de terapie și instructorii canini.

Părinții copiilor care beneficiază de terapia cu animale se declară mulțumiți de rezultate. Unii dintre ei chiar au mai adăugat un membru în familie, după ce a observat cât de importantă este interacțiunea cu animale pentru tratamentul copilului.  Progresele copiilor sunt atât din punct de vedere cognitiv dar și motor.

Cui se adresează terapia cu animale

Eficiența acestei terapii a fost dovedită pentru toate categoriile de vârstă. Persoanele ce suferă tulburări emoționale, psihologice, de comportament sau mentale. Copiii cu autism, cei cu sindromul Down, hipoacuzicii, nevăzătorii, persoanele ce suferă de boli incurabile, persoanele cu dizabilități fizice, cei care suferă de schizofrenie sau care au trecut prin traume ori abuzuri de orice fel pot găsi o ameliorare a simptomelor.

În ianuarie 2016, s-a deschis la București primul centru din Europa de Terapie Asistată de Animale și Cercetarea Interacțiunii Om-Animale unde câini comunitari antrenați și dresați urmau să le fie de ajutor terapeuților și deopotrivă copiilor care suferă de dizabilități la nivel locomotor, psihologic sau neurologic.

Datorită câmpului electromagnetic cu care sunt înconjurate anumite animale, în special pisicile și câinii pot fi considerați de mare ajutor în cadrul tratamentelor folosite de psihoterapeuți.

Animalele acceptă omul așa cum este fără a emite judecăți de valoare, fără a amenința în vreun fel sau a avea gânduri ascunse. Persoanele cu tulburări emoționale interacționează cu greutate cu alți oameni iar terapia cu animale poate fi o soluție pentru ca persoana să se deschidă și să dovedească încredere. Concentrându-și atenția asupra nevoilor animalului, pacientul este distras de la problemele personale. Starea de sănătate se va îmbunătăți și datorită endorfinelor eliberate, persoana se va simți relaxată, fericită, liniștită.

Succesul acestei terapii depinde de stabilirea unor obiective concrete, respectarea lor și de modul în care acestea vor fi atinse. Terapeutul va comunica beneficiarilor durata și împreună vor analiza așteptările care trebuie formulate cât mai realist posibil.

În cadrul acestei terapii pot fi folosite și alte animale sau păsări, însă câinii și pisicile si-au câștigat locul fruntaș aducând cu ușurință zâmbetul pe buze atât copiilor cât și părinților. Deținătorii de animale știu deja un lucru important: prezența unui animal de companie le îmbunătățește viața, reduce stresul cotidian și îi face mai fericiți. Starea de sănătate este ameliorată și mai atent supravegheată. S-a dovedit științific în urma studiilor că în prezența unui câine tensiunea arterială se reduce, ritmul cardiac e încetinit, respirația e regulată și mușchii relaxați. Chimia sângelui a fost analizată în laborator și s-a constatat reducerea numărului hormonilor de stres.

Legăturile emoționale care se stabilesc între animal și pacient pot schimba  perspectiva asupra vieții a beneficiarului. Lucrurile nu se petrec cu repeziciune dar orice mică performanță va îmbunătăți starea de sănătate a pacientului. Principalele obstacole rămân costurile și durată tratamentului

Beneficiile terapiei cu animale sunt nenumărate, de la imbuntatirea relațiilor sociale, creșterea stimei de sine, reducerea nivelului de anxietate, reducerea nivelului de agresivitate, dezvoltarea conștiintei de sine, creșterea încrederii atât în propria persoană dar mai ales în ceilalți până la îmbunătățirea motricității pentru persoanele care au un anumit handicap locomotor.

În alte țări din Europa acest domeniu are tradiție statul dovedind mai multă deschidere prin stabilirea concretă a unui plan de intervenție, cu obiective bine conturate și prin evaluarea rezultatelor atât înainte cât și după intervenția propriu zisă.

Intervențiile terapeutice cu ajutorul animalelor se dovedesc a fi benefice și motivante și aduc speranța în inimile părinților ai căror copii sunt speciali.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa