Viaţa cu autism. Ep. 225. „Mi-am scos copilul din autism și credeţi că ezit să caut dreptatea pentru el?”

Viata cu autism, de Marina Neciu

Mi-am scos copilul din autism. Cam de un an de zile în anotimpul cald David începuse să iasă cu bicicleta. Era trecut de 10 ani, pe uliţele astea nu circulă, pardon, nu fac raliu decât vecinii vitezomani. Dar David ştie demult să se ferească de maşini.

Sigur ca s-a întâlnit în răstimpul acesta cu o gramadă de copii şi mă bucuram. Credeam că doar fac glumiţe uneori cu David pentru că el era mai naiv social.

Am început să avem unele bănuieli că lucrurile nu-s chiar ce par a fi, când venea ba prea agitat, ba cu bicicleta plină de noroi, ba cu câte o aripă îndoită. Apoi, când la un moment dat i-am luat lui David o bicicletă cu trei roţi, asemănătoare unui cart venea constant cu ea lovită, cu roţi dezumflate, am presupus desigur că o folosesc şi ceilalţi băieţi cu maniere mai fruste. Ţin minte că la un moment dat David a venit tot ud pe păr şi nu a vrut să spună ce s-a întâmplat. De multe ori întârzia, era certat şi nu voia nici în ruptul capului să spună de ce întârziase.

Dar acum la final de martie când după o jumătate de an de pauză de bicicletă, a ieşit din nou, s-a întors agitat şi cu roţile de la bicicletă dezumflate. A spus că X copil i-a dezumflat roţile. Intrebat de soţul meu ce s-a întamplat, copilul X a zis că David i-a pus piedică şi că de-asta i le-a dezumflat. Abia a doua zi când acelaşi copil a venit însoţit de al lui tată să spună că nu a fost de fapt că Y îi domină şi necăjeşte pe toţi, mi-am dat seama de dimensiunea problemei.

Si nu, copilul care a ieşit în faţă nu e deloc uşă de biserică ba dimpotrivă, el a fost unul din micii torţionari şi a înţeles să-l trădeze pe liderul de grup ca să se salveze. Cred că ar putea deveni un foarte bun actor. Doar că noi suntem oameni educaţi şi cu experienţă şi am reuşit să-l convingem pe David să vorbească.

Mi-am scos copilul din autism

Nu vreau să scriu aici cum l-au chinuit, dar pot să spun că inclusiv au încercat să-l forţeze să bea apă din pârâul în care am văzut inclusiv animale moarte?

Aici nu vorbim de hârjoneală de copii, aici vorbim de faptul că l-au umilit şi că i-au pus în pericol integritatea fizică şi psihică. Că l-au terorizat sistematic şi i-au distrus lucruri.

-David de ce nu ne-ai spus?

-Mi-a fost frică, ce puteţi voi face? ne-a spus el

-Noi suntem adulţii şi părinţii tăi şi e treaba noastră să te apărăm şi să găsim soluţii.

Cel mai rău mi-a sărit ţandăra când mi-a spus că liderul grupului îl şicanează şi la şcoală. Aşaaaa, deci de-asta iesea David de la educaţie fizică fără geacă, grăbit, agitat.

Şi cum părintele venit cu copilul X la noi şi s-a plâns că degeaba a vorbit cu părinţii lui Y, ne-am adresat şcolii pentru că o parte din şicane au loc la şcoala. Dacă nu erau decât pe strada, m-as fi adresat altundeva: la Poliţie şi la Protecţia cCopilului.

Aşa trebuie tratate aceste lucruri. Legea educaţiei naţionale interzice clar bullyingul în şcoală iar datele acestui studiu al Salvaţi Copiii sunt îngrijorătoare.

România e pe locul 3 în Europa la capitolul bullying în şcoli si datele arată că:

  • 1 din 4 copii era umilit în mod repetat la școală, în fața colegilor;
  • 1 din 5 copii umilea în mod repetat un alt copil la școală;
  • în mod repetat, în școală, 3 din 10 copii erau excluși din grupul de colegi;
  • 1 din 6 copii era bătut în mod repetat;
  • 7 din 10 copii au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar.

Ştiti ce?

Mi-am scos copilul din autism şi credeţi că ezit să caut dreptatea pentru el şi să mă predau în faţa unui puşti agresiv de 13-14 ani care cine ştie ce drame ascunde?

Copiii aceştia, bullies, care nu pot trăi fără să agreseze pe cei mai slabi decât ei, credeţi că-s nişte copii fericiţi? Mă îndoiesc, cine ştie ce trăiesc acasă… Numai ei ştiu …

Si nu e părerea mea, ci a unor studii recente.

Da, m-am dus înspre şcoală şi acolo am primit ajutor, mă înclin în faţa dascălilor de Gilău.

Dar cu episodul acesta mi-am pierdut şi ultima fărâmă de respect pe care o aveam pentru comunitatea care este acest cartier din Gilău cu oameni ce au 2-3 maşini în curte, case mari ce nu vor putea niciodată să compenseze lipsa de omenie, bun simţ şi de educaţie…

(va urma)

Povestea Marinei Neciu a și celor trei copii cu autism ai ei, o găsiți aici: 

iar toate episoadele serialului Viața cu autism, scris de Marina Neciu, le găsiți AICI

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa