Viaţa cu autism. Episodul 121. „La Exploratoriu, ghinionul meu a fost că David a găsit un balon. Am știut că nu va fi bine!”

Viata cu autism, de Marina Neciu

David a ajuns în sfârşit să se joace la Exploratoriu-Muzeul Copiilor. Este tare departe de Gilău şi ca să ajungi acolo trebuie să traversezi tot Clujul de la vest la est. Nu este accesibil de la o asemenea distanţă decât cu maşină personală. Cu autobuzele ar fi imposibil.

Dar ne-au dus prietenii pe mine şi pe David si am petrecut câteva ore, noi fetele povestind, iar băieţii jucându-se.

David a avut o zi proastă. Cred că s-a stimulat vizual pe drum, iar eu nu am fost atentă la el pentru că stăteam lângă şofer şi m-am luat cu poveştile cu prietena mea. Ajunşi acolo, David s-a dat jos din maşină şi în loc să se îndrepte spre intrarea la locul de joacă ocolind maşina prin faţă, el a trecut prin spatele ei.

Dar maşina era parcată foarte aproape de nişte tufe şi arbuşti. Ce-a făcut şi cum a făcut nu ştiu, eram cu spatele, cert este că aplecându-se ca să evite cregile s-a lovit cu arcada stângă de maşină.

Îl văd brusc înlăcrimat, îmi explică nervos ce a păţit, eu încerc să îl consolez. Se lovise tare, era roşu deasupra spâncenei stângi.

-Vreau să fac din nou, vreau să repet! îmi zise nervos.

Viața cu autism. La exploratoriu

Ne-am luptat ani de zile cu asta, cu repetarea acţiunilor, era ca o ecolalie, ca o repetare a cuvintelor, doar că de data asta era vorba despre acţiuni. A trecut atât de multă vreme de când n-a mai făcut asta încât uitasem. Uitasem că ne-am chinuit cu asta câtiva ani.

Şi acestea fiind zise, se repede din nou la maşină, să încerce să treacă prin spatele ei încă o dată. M-am panicat.

-Auzi, nu vrei tu să mergem mai bine înăuntru? Uite R. te aşteaptă la intrare, i-am spus arătându-i-l pe băieţelul prietenilor noştri. Sunt atâtea chestii faine acolo, că vei uita de asta.

Ba da, mi-a zis el.

Nu mi-a venit să cred că am reuşit atât de uşor.

David reacţionase iniţial ca şi cum maşina îl umilise, i se pusese în cale. Reacţionase ca şi cum maşina era de vină.

Mereu e altcineva de vină, îi reproşăm eu şi Gyuri, tatăl lui. Încercăm să-l învăţăm să nu caute scuze, să admită mai bine că nu a fost atent decât să dea vine pe altcineva, şi mai ales într-un mod absout ridicol, pe obiecte.

S-a distrat la muzeul jucăriilor. David e aproape la vârsta limită, muzeul acesta adresându-se copiilor până în 10 ani. Copiii se pot juca cu tot soiul de jucării şi jocuri, însă am observat o prevalenţă a jocurilor de tip Montessori.

Ghinionul meu a fost că David a găsit un balon, un balon ca toate baloanele pe care a început să-l arunce în sus, să alerge după el privind în sus şi încercând să-l prindă de fiecare dată. Am ştiut că nu va fi bine. Mi-am dat seama că pentru el această activitate e prea solicitantă şi stimulativă. N-au trecut 10 minute că deodată a răguşit, a început să tuşească, să sufle greu, să-şi dreagă glasul.

Nu, nu are probleme respiratorii şi nici astm nu are.

Discuţia noastră, a mea şi a lui David,  se concentrează acum pe autoreglare, pe ceea ce trebuie să facă dacă se simte aşa supraîncărcat senzorial.

Trecem la un nou capitol.

(va urma)

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa