Sfaturi de la dr. Alexis Cochino: cum protejăm copiii ce nu pot purta mască de Covid 19

Geo Mihalcea
Cum protejăm copiii ce nu pot purta mască Covid 19
Cum protejăm copiii ce nu pot purta mască de Covid 19. Ne explică specialiștii!

Cum protejăm copiii ce nu pot purta mască de Covid 19? Este o întrebare firească pe care și-o pun toți părinții care au copii mai mici de 5 ani pentru care nu există obligativitatea să poarte mască. Am cerut părerea unui pediatru specializat în imunologie și alergologie pediatrică, dar am consultat și recomandările forurilor naționale și internaționale pentru a găsi cel mai bun răspuns.

O mămică ne-a adresat zilele trecute următoarea întrebare: „Vă scriu în calitate de mămică a unei fetițe de 2 ani si 5 luni. Aveti recomandari de la pediatru, despre cum sa ne ferim copiii mici, pe strada sau în diferite locuri, având în vedere că ei nu poartă mască?!”

Am cerut părerea domnului doctor Alexis Cochino, medic peditaru, supraspecializat în imunologie și alergologie pediatrică, am căutat însă și recomandări de la Organizația Mondială a Sănătății și Centrul American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, pentru a lămuri cât mai bine această chestiune. În România, legea prevede că acei copii care au sub 5 ani nu trebuie să poarte mască. Unul dintre motive: riscul să o poarte incorect este mare. Nici la copiii cu dizabilități masca nu este obligatorie.

Cum protejăm copiii ce nu pot purta mască de Covid 19? Sfaturile pediatrului Alexis Cochino

Dr. Alexis Cochino

1. „Evitați aglumerațiile și spațiile închise”

Domnul doctor ne sfătuiește să nu-i luăm pe cei mici cu noi atunci când trebuie să mergem, la farmacie, la supermarket ori la mall. Aceste zone prezintă un risc crescut de răspândire a virusului, iar copiii mici, nepurtând mască, sunt mult mai expuși. Sunt și situații în care nu ai cu cine să lași copilul și trebuie neapărat să faci cumpărături. O variantă la îndemână ar fi să comanzi online sau să rogi o prietenă/rudă să facă asta pentru tine.

2. „Spală copilul pe mâini de câte ori este nevoie”

De ce? Pentru că mâna este cea mai expusă. Nimic nu e mai uşor decât să duci mâna murdară la nas sau la ochi şi gata… Iar dacă e vorba de cel mic, ce să mai vorbim!

Ajută? Da, bineînţeles! Îţi înveţi copilul să se spele bine cu apă şi săpun, cel puţin 20-30 de secunde. În perioadele de epidemie, se recomandă şi dezinfectarea mâinilor cu produse specifice.

3. „Poartă copilul în brațe cât mai des pentru a-l împiedica să atingă eventualele suprafețe contaminate”

Îți vei da seama „din mers” care sunt momentele în care să aplici această regulă de bază. În timp, învață-l pe cel mic în joacă să nu mai pună mâna pe balustradele de la scări, să nu apese butonul la lift, să nu se mai agațe de căruciorul de cumpărături.

În general, este bine să ne învățăm copiii acum, în plină pandemie să evite atingerea oricărei suprafețe ce este folosită frecvent de foarte multe persoane și este dezinfectată insuficient. Dacă vezi că nu se poate abține, atunci mai bine tu sau tati îl luați pe cel mic în brațe, pentru a evita contaminarea cu noul Sars-Cov2.

4. „Pentru a proteja un copil, familia este cea care trebuie să respecte toate regulile de prevenție”

Chiar dacă cei mici nu fac foarte grave ale bolii, este mai bine să-i protejăm decât să îi tratăm. Nu? Ei bine, toți ai casei ar trebui să-și formeze o rutină în a se spăla cât mai des pe mâini, a evita spațiile închise și aglomerate, să poarte mască conform cu recomandările experților.

Cum protejăm copiii ce nu pot purta mască Covid 19?Alte reguli simple pentru cei mici

Studiile au arătat că cei mici se pot infecta și pot transmite virusul mai departe, chiar dacă ei sunt asimptomatici, de aceea, chiar dacă sunt mai mici de 5 ani, pot învăța câteva reguli simple care îi ajută să nu-i infecteze pe cei din jur.

Chiar dacă doar 2-3 % dintre cazuri au fost identificate la pacienții sub 18 ani la nivel mondial, copiii pot răspândi foarte ușor virusul. La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății afirmă că există „un număr extrem de mic de cazuri în rândul copiilor”, însă cercetările sunt în plină desfășurare.

Învață-l cum să tușească sau să strănute corect!

Într-un strănut, se eliberează în aerul din încăpere mii de germeni care provoacă îmbolnăvirile din sezonul rece. Ca și adulții, cei mici trebuie să învețe să strănute sau să tușescă „în cot” sau „în batistă”.

Ajută cu ceva? Da, este o măsură simplă şi eficientă, care limitează numărul cazurilor de copii bolnavi. Numai că pentru a o pune în aplicare trebuie multă educaţie. De la copilaşul pe care îl ai în îngrijire până la adultul care vine în contact cu cei mici, toată lumea trebuie să facă acest lucru simplu şi de bun-simţ: să ducă batista (șervețelul) la nas, dacă strănută, şi la gură, dacă tuşeşte. Astfel, nu mai „pleacă“ la plimbare prin aer mii de stropi de salivă infectaţi cu viruşi şi dornici să se lipească de oricine le iese în cale.

Îmbracă-l adecvat! Acum avem o tripă problemă: răceala, gripa și Covid-19!

Desigur, numărul puloverelor se adaptează la temperatura de afară. Dacă e ger, o haină în plus se cere de la sine. Dar reţine! Nici o haină nu-l păzeşte pe copil să nu-ţi mai facă „bucuriile“ de sezon. Dacă îl înfofolești prea tare, va transpira în câteva minute de alergătură şi ştii ce te aşteaptă… Dacă îl îmbraci prea subţire, poată răci. Aşa că păstrează măsura în toate.

Cum protejăm copiii ce nu pot purta mască de Covid 19. Fără pupici când ai nasul plângăcios!

Te miră această măsură de precauţie? N-ar trebui. Ştii cât de uşor se transmit virusurile prin contactul direct al copilului cu o persoană bolnavă. Mai bine fără pupicul de noapte bună.

Gripă sau Covid 19?

Marele avantaj pe care îl avem în lupta cu gripa este acela că, spre deosebire de alte viroze, poate fi prevenită prin vaccinare. Pentru Covid-19 trebuie să mai așteptăm puțin, vaccinul este în ultimele faze de testare.

Vaccinarea care protejează de gripă se repetă în fiecare an, deoarece virusurile circulante diferă de la un an la altul. Un copil care a fost protejat prin vaccinare în sezonul trecut se va confrunta acum cu un alt virus gripal. Trebuie ţinut cont că între administrarea vaccinului şi apariţia anticorpilor trec două-trei săptămâni.

Mai multe despre regulile de vaccinare la copii, inclusiv cu varianta ce mai modernă de vaccinarea, cea nazală, citiți AICI

Recomandări date de Ministerului Sănătății din țara noastră, ce ajută și la protejarea copiilor mai mici de 5 ani, dacă sunt respectate de părinți

• Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.

• Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare copii.

• Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

• Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

• Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

• În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

• Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

• Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.

• Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.

• Nu beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.

• NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.

Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

• Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație). • Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.

• Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.

Urmăriți aici și un VIDEO de la Organizația Mondială a Sănătații care detaliează subiectul purtării măștii la copii. 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa