De ce apar vergeturile la copii și cum se tratează

Vergeturile la copii sunt urme pe piele, asemănătoare unor dungi, care se dezvoltă ca urmare a creșterii sau pierderii rapide în greutate, atunci când pielea este întinsă. Dar pot apărea și ca rezultat al unor boli, potrivit experților citați de site-ul de specialitate skinsight.com

Care sunt categoriile de risc?

La copiii care nu sunt încă adolescenți, cele mai multe vergeturi apar atunci când este vorba de creșteri rapide în greutate, deci la copiii supraponderali.

În S.U.A., aproape toate femeile gravide, 70% dintre adolescente și 40% dintre adolescenții de sex masculin au vergeturi în urma creșterii și întinderii pielii.
Vergeturile sunt mai frecvente la femei, apărând în mod egal la persoanele de sex feminin de toate rasele.
De asemenea, s-a observat o legătură între apariția vergeturilor și utilizarea prelungită a corticosteroizilor orali sau topici, dar și cu boli ale glandei suprarenale sau cu tulburări genetice rare.

Aspect și simptome

Când vergeturile apar din cauza obezității, la copii, ele sunt observate de obicei pe ambele părți ale corpului (simetric). Ele se văd cel mai bine pe coapse, brațe și burtă. Uneori sunt văzute și de-a lungul regiunilor din spatele feselor și genunchilor.

Vergeturile pot apărea pe suprafețe întinse sau pot apărea și în alte locuri decât cele enumerate mai sus, în cazul persoanelor care utilizează corticosteroizi sau au anumite boli.

Vergeturile își schimbă aspectul cu timpul:

În stadiile incipiente, ele sunt șterse, rozalii, paralele și asemănătoare benzilor aranjate într-un circuit. Pot da ușoare mâncărimi.

Treptat, vergeturile cresc și devin roșiatice până la violet, adesea cu o suprafață încrețită.

În cele din urmă, ele devin de culoare albă, ușor adâncite, amintind de aspectul hârtiei creponate. Ca dimensiuni pot avea lățimea între 1 si 10 mm și mai mulți centimetri lungime.

Ghid de auto-îngrijire

Vergeturile care apar în timpul adolescenței, adesea se îmbunătățesc în timp. Nu este nevoie de tratament.
Dacă este posibil, nu mai utiliza creme cu corticosteroizi în zona unde pielea copilului are vergeturi.
Cremele împotriva vergeturilor nu au nici un efect.
Dacă, din punct de vedere estetic, te deranjează vergeturile, ar trebui să știi că zonele roșii pot fi tratate într-o fază incipientă.

Vergeturile la copii – când să soliciți ajutor medical

Consultă medicul pediatru în cazul în care vergeturile apar fără o cauză evidentă, cum ar fi câștigul rapid în greutate sau creșterea adolescentului.

Tratamentele pe care medicul le poate prescrie

Dacă apariția leziunilor precoce este deranjantă, o cremă cu tretinoin poate îmbunătăți aspectul.
Tratamentele cu laser și peelingurile chimice pot fi, de asemenea, utilizate.
Dacă diagnosticul nu este sigur, se pot efectua teste de sânge și biopsie.

Surse foto: www.emu-derm.com; www.researchgate.net

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație