O nouă carte pentru părinți la ZYX Books: „Educația sexuală la adolescenți”

Psiholog Miruna Jovin

De ce ai citi o carte care se numește Educația sexuală la adolescenți – Ghid pentru părinți? Încerc eu să îți dau câteva motive. Nu vreau să te conving de nimic atâta timp cât vorbești totuși cu copilul tău despre contracepție, consimțământ, sexualitate și sănătatea aparatului reproductiv.

Adolescenții fac sex oricum

Este o metaforă care spune aproximativ așa: dacă struțul stă cu capul în nisip nu înseamnă că el dispare ci doar că nu mai vede ce se întâmplă în jurul lui. Cam așa si cu pudibonderia pe care o simțim când vine vorba să vorbim cu adolescenții despre sex. Și dacă o facem și dacă nu o facem, ei tot fac sex. Nu îi putem opri, dar îi expunem astfel unor riscuri majore. Enumăr, într-o ordine aleatorie: abuzul, sarcinile nedorite, bolile cu transmitere sexuală, o imagine eronată asupra ceea ce înseamnă intimitate și relații sexuale.

Mai bine să plâng eu decât copilul

Da, știu zicala e altfel. Dar nu contează asta, important este că mai bine mă adun eu ca părinte și adult, îmi depășesc rușinea și propriile frustrări decât să îmi văd copilul suferind. Nu te pune nimeni să îi împărtășești detalii intime despre viața ta sexuală. Dar poți să îi oferi un minim de informații care să îl ajute să facă alegeri benefice pentru el. Și dacă nu știi cum să o faci, e ok. Te îndemn să citești cartea lui Al Vernacchio Educația sexuală pentru adolescenți – Ghid pentru părinți. E scrisă în limbaj accesibil, nu folosește termeni complicați, face analogii simple. Atât de simple sunt analogiile că le poți citi fără să roșești. Al Vernacchio a strâns suficientă experiență încât să știe cum să pună problema astfel ca informația să ajungă fără să ne mai încurcăm în forma ei.

Discuția despre sex nu dă idei decât despre sănătate

Să ieșim vă rog din paradigma aceasta. Discuțiile despre sex, sănătate sexuală, abuz nu dau nimănui nici o idee. Adolescenții vor face sex și dacă noi nu vorbim despre asta. Se vor ascunde doar mai bine și mai mult. Nu putem decât să le oferim copiilor noștri suficiente informații ca atunci când sunt puși în fața unei alegeri să aibă suficiente informații să o ia pe cea mai bună.

Trăim în țara mamelor minore

Un studiu al Eurostat din 2017 și care analiza datele disponibile în 2015 înscria România în fruntea clasamentului cu privire la mamele minore. Studiul este explicat aici

Date mai recente nu am găsit și nu cred că situația s-a schimbat prea mult. Știu veți spune că se întâmplă ”anumitor” fete. Și că ”al vostru” nu va face așa ceva. Oare? Știți voi sigur? Nu mai bine să prevenim așa ceva decât să combatem? Am avut în clasa a-IX a două colege de clasă care au rămas însărcinate din greșeală. Am terminat un liceu din centrul capitalei și eram cam 120 de oameni în generație. Toți unul și unul ca să zic așa.

Fetele sunt ușuratice, băieții sunt șmecheri

Voi nu ați spus niciodată așa ceva, da, știu. Și copiii nu sunt așa. Știu și asta. Și totuși mulți oameni încă mai cred că fetele care se bucură de sex sunt ușuratice iar băieții îndreptățiți să ceară asta. Că mamele minore sunt ele vinovate de ceva. Iar adolescenții victime ale abuzului sexual și-au cerut-o într-un fel sau altul. Haideți să oprim împreună acest lucru cât se poate de toxic. Și avem acum ocazia să învățăm de la un om priceput.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa