Deficitul de vitamina D din copilărie crește riscul apariției schizofreniei

Monica Tătaru, redactor
alimente surse de vitamina D

Nou-născuții diagnosticați cu deficit de vitamina D prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de schizofrenie când vor fi adulți. Relația dintre lipsa vitaminei D și schizofrenie a fost evidențiată de un studiu realizat de echipa profesorului John McGrath, compusă din cercetători australieni și danezi.

Descoperirea ar putea preveni apariția acestei maladii, tratând deficitul de vitamina D la vârste fragede. Studiul a arătat că nou-născuții cu un nivel scăzut de vitamina D prezintă un risc cu 44% mai mare de a fi diagnosticați cu schizofrenie ca adulți.

“În timpul dezvoltării intrauterine, fetusul este direct legat de rezervele mamei de vitamina D. Rezultatele noastre demonstrează faptul că asigurarea unui nivel adecvat al vitaminei D pe parcursul sarcinii ar putea preveni unele cazuri de apariție a schizofreniei. Practic, vitamina D joacă același rol ca și folații în prevenirea spinei bifida”, menționează coordonatorul grupului de cercetători.

Profesorul McGrath spune că acest studiu, realizat pe 2.600 de subiecți, confirmă rezultatul unei alte cercetări care a arătat legătura dintre vitamina D si apariția schizofreniei.

Persoanele născute iarna, risc mai mare pentru declanșarea schizofreniei

Echipa de cercetători a analizat concentrația vitaminei D în mostrele de sânge prelevate de la un grup de nou-născuți danezi. În perioada 1981–2000, subiecții grupului de studiu au fost evaluați, aceștia fiind diagnosticați, ca tineri adulți, cu schizofrenie. Cercetătorii au comparat aceste date cu cele ale tinerilor născuți în aceeași perioadă și în aceleași condiții și care nu au această maladie.

Coordonatorul cercetării spune că schizofrenia este asociată cu diferiți factori de risc. Unii sunt genetici, alții legați de diverși factori din viața individului. Dar acest studiu demonstrează că deficitul de vitamina D în perioada intrauterină ar putea determina circa 8% din cazurile de schizofrenie cercetate.

Această descoperire vine să confirme și alte studii care au asociat apariția schizofreniei la persoanele născute în timpul iernii sau la cele din țările nordice. “Nivelul mic al vitaminei D cauzat de expunerea redusă la soare a femeilor gravide subliniază legătura dintre această vitamină și schizofrenie ”, adaugă profesorul McGrath.

Acesta atrage atenția că un nivel mic al vitaminei D s-ar putea întâlni și în cazul femeilor care trăiesc în zone calde, din cauza stilului de viață tot mai privat de lumina solară.

Ce este vitamina D?

În mod normal, vitamina D este produsă de piele. Grație razelor ultraviolete, un derivat al colesterolului se transformă în vitamina D3, dar aceasta trebuie activată de organism prin ficat și rinichi. Vitamina D se mai găsește și în unele alimente: pește gras – somon, sardine, în ficatul de pește (ulei de ficat de cod), în gălbenușul de ou, în unt, în legumele cu frunze verzi.

În ultimii ani, vitamina D a fost intens promovată ca fiind o vitamină minune. Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului în organism. Este indispensabilă pentru depozitarea calciului în oase. Studii recente demonstrează rolul acestui hormon în funcționarea sistemului imunitar și în menținerea funcției neuromusculare. Oferă protecție împotriva unor forme de cancer (cancer de sân, colon sau prostată), împotriva infarctului sau bolii Alzheimer.  Este necesară în lupta împotriva anumitor afecțiuni cronice, precum diabetul și hipertensiunea.

Cine este predispus unui nivel scăzut al vitaminei D?

Actualul stil de viață face aproape imposibilă asigurarea unei cantități suficiente de vitamina D. Petrecem mult timp în spații închise, la școală sau grădiniță, la serviciu, acasă. Chiar și unele activități sportive se realizează tot în mediul închis. Pe de altă parte, știm că o expunere exagerată la soare poate provoca boli precum cancerul de piele. Din această cauză ne protejăm pielea cu creme care împiedică razele ultraviolete să pătrundă în piele. Astfel, împiedicăm și formarea vitaminei D.
De asemenea, multe alimente ce conțin vitamina D nu sunt pe placul multor persoane. De aceea, deficitul de vitamina D se întâlnește tot mai des.

Când suspectăm o lipsa a vitaminei D?

În primii ani de viață, carența vitaminei D se manifestă prin rahitism. Printr-o mineralizare neadecvată a oaselor aflate în creștere, acest deficit se manifestă prin deformări ale scheletului. Mai târziu, lipsa vitaminei D este evidențiată de slăbiciunea musculară, de diminuarea densității osoase și o creștere a riscului de apariție a fracturilor.

Când trebuie suplimentată?

Medicii recomandă suplimentarea vitaminei D în primele 12 luni de viață. După această vârstă, suplimentarea se face, teoretic, în anumite boli. Specialiștii recomandă însă suplimente de vitamina D în special în lunile cu R, din septembrie până în aprilie. Potrivit experților Universității Harvard, o expunere la soare între 10 și 15 minute este suficientă pentru asimilarea cantității necesare de vitamina D. Aceasta trebuie făcută însă fără protecție solară.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa