Dr. Mihai Craiu: „Nu mai puneți dexametazonă în aerosoli! Nu se recomandă nicăieri în lume!”

Ileana Mirescu

Dexametazonă în aerosoli. „Adevărul este că am obosit de câte mii de ori am explicat de ce este greșit și dăunator să pui în aparatul de nebulizat fiole de dexametazonă de uz injectabil. Este una din anomaliile evidente care au loc acum în România și niciunde în alta parte în UE sau în lume”, atenționează pediatrul Mihai Craiu, pe platforma educațională dedicată părinților Spitalul Virtual pentru Copii.

Atât medicii de familie, cât și cei pediatri recomandă părinților să facă la domiciliu aerosoli cu substanțe care ar trebui folosite doar injectabil, iar dexametazona este cel mai intens utilizată. Cum sezonul răcelilor a început, este o perioadă în care părinții fac frecvent această greșeală încercând să își trateze la domiciliu copiii, iar de multe ori o fac la recomandarea medicilor

„Medicii străini se amuză sau se enervează dacă sunt întrebați despre situațiile în care ar putea fi utilizată dexametazonă nebulizată. Suntem de râsul lumii dar nu ne pasă. Suntem foarte mândri de invenția noastră mioritică. Poate un părinte responsabil va înțelege de ce nu nebulizăm dexametazona de uz injectabil (scrie și pe fiolă că se administrează intramuscular sau intravenos) dacă va face un exercițiu de imaginație”, mai spune dr. Craiu.

Dexametazonă în aerosoli. „Cum nu punem supozitor în  nas, nu se poate nici soluție injectabilă în aerosoli”

Specialistul continuă cu o comparație pentru a face părinții să înțeleagă de ce o astfel de abordare este greșită. „Chiar dacă ar părea că medicamentul X poate fi dat prin tehnica Y asta nu înseamna că e permis. Chiar dacă dexametazonă e o soluție într-o fiolă ea nu se poate utiliza prin nebulizare, chiar dacă se potrivește perfect în aparatul de nebulizat. Din același motiv din care nu punem în nas un supozitor cu paracetamol la un copil, răcit și febril, căruia îi curg mucii abundent. Deși supozitorul se potrivește perfect în oricare nară, îl băgam unde ar trebui. Așa și cu dexametazona fiole”.

Specialistul recomandă părinților să folosească în aparatul de aerosoli doar Flixotide nebules sau Pulmicort Respules, care sunt cortizonice de uz inhalator. Niciodata corticoizi sistemici, așa cum este cazul dexametazonei!

Dexametazonă în aerosoli. Nebulizarea nu este un remediu universal

Medicul mai spune că aproape toate familiile ce au copii mici și care se respectă, au în casă, pe lângă alte electrocasnice, un aparat de nebulizare. Iar acesta este folosit la te miri ce! Se administrează medicația inhalatorie când are febra copilul, când are obstrucție nazală, când este răcit, când tușește, când nu tușește destul sau când șuieră, etc. Uneori se administrează ceva medicamente anticipativ prin nebulizare. Că să nu se agraveze boală copilului…

A ajuns o adevărată nebunie! Nebulizarea este un remediu universal… Chiar nu mai vreau să repet aceeași litanie [frustrantă pentru mine și predictibilă pentru echipa mea; când cineva la Centrul pentru Primiri Urgențe aude o mama povestindu-mi despre nebulizarea cu ACC și altele anticipează “bombănelile” domnului doctor fără riscul de a greși]. Nu mai vreau!!! Vreau să cobor de pe această planetă în care nebulizarea rezolva absolut orice la un copil!

Dexametazona administrată prin nebulizare. De ce se folosește așa de mult?

Românii sunt inventivi. Probabil unul din neamurile cu un simt nativ pentru improvizație. Mulți ne străduim să depășim obstacole insurmontabile făcând diverse improvizații. Ne descurcăm. Când eram mic colegii mă tachinau la școală strigandu-mă “Minitehnicus”.

Deci pot înțelege și acceptă unele improvizații pentru rezolvarea temporară a unei situații dificile. Dar invenția cu dexametazona în aerosoli, în loc de Fluticazona propionat [celebrul Flixotide nebules care este coșmarul oricărui părinte român care a încercat să îl procure – pur și simplu nu se găsește decât accidental!] administrată cu ajutorul aparatului de nebulizat, mă exasperează. Pentru că este pur și simplu eronat!

Dacă vom caută în literatură de specialitate [în Pub Med, probabil cel mai mare motor de căutare medical] folosind cuvintele cheie “dexamethasone AND nebulised” vom găși DOAR 19 articole.  Românii au descoperit America!! Dexametazona inhalatorie și rezultatele ei remarcabile ar trebui să fie publicate într-un articol. Este așa un vid în domeniu…

Dar să lăsăm literatură internațională și să luăm o fiolă în mâna – scrie mare pe ea “de uz im/iv”. Adică injectabil. Dar e să dăm cuvântul Agenției Naționale a Medicamentului (ANM) “Administrarea se realizează printr-o injecţie în muşchi sau venă, eventual prin perfuzie intravenoasă. (…) În unele situaţii, administrarea se poate face chiar în zona afectată.” Iar dacă deschidem site-ul ANM vom găși 4 pagini de tipuri de dexametazona care au autorizație de punere pe piață în România, din care 8 feluri de fiole, 2 genuri de picături oftalmice și restul comprimate. NICI un fel de soluție inhalatorie.

De unde vine mitul? De la un produs istoric, Auxiloson, care este dexametazona isonicotinat. Adică altceva, în referințele căruia există mai multe studii privind efectele asupra cailor aeriene la cal, capra, vacă și miel. Deci NU la om!

MESAJUL DE LUAT ACASĂ – dexametazona este excelență în afecțiuni cu o componentă inflamatorie. Funcționează și în unele maladii respiratorii ale copilului. Pe cale generală (oral, injectabil intravenos sau intramuscular). Nu în nebulizari!

Corticoizi sistemici, cum este dexametazona, pot avea printre altele efecte adverse precum: Greață, Tuse, Diaree, Iritația gâtului, Indigestie, Vomă.

Ce este tusea? Dar tusea seacă?

Tusea este un simptom comun. Deși nu este o boală în sine, vigilența este necesară  deoarece o tuse poate semnala o stare mai gravă: astm, alergie, tuse convulsivă, neoplasm etc. Dacă aveți dubii, este important să se ceară sfatul medicului.

Tusea este un mecanism de apărare fiziologică faţa de o agresiune a căilor respiratorii, de origine variată. Este o expiraţie bruscă ce are drept scop curățarea de secreţii şi de corpi străini din arborele traheobronşic: ea poate fi voluntară sau reflexă, reacţie la un corp străin (praf, secreţii, particule) sau la o senzaţie iritantă ce face corpul să inhaleze brusc aer, după care să îl elimine brusc, cu scopul de a îndepărta factorul provocator de disconfort, tusea este o reacţie firească a corpului.

Tusea însoţeşte adesea şi o răceală, putând fi, în funcţie de gravitatea acesteia, un fenomen trecător sau unul de lungă durată.

Ce este tusea seacă?

Acest tip de de tuse este caracterizat de lipsa expectoraţiilor şi irită interiorul gâtului, dând senzaţia de gâdilătură internă. Tusea uscată poate fi un semn al laringitei sau, în cazul în care este însoţită de strănuturi, şi al alergiilor.

Aerosoli pentru tusea seacă?

Doar la recomandarea medicului și nu cu dexometazonă! Medicul ne poate recomanda administrarea inhalatorie a unor medicamente pentru copil. Acest lucru se întâmplă când cel mic are diferite afecţiuni respiratorii sau complicaţii ale acestora. Pe această cale, medicamentele ajung direct în căile respiratorii. Aici îşi exercită efectul terapeutic, fără a pătrunde în organism în cantităţi mari.

Afecţiunile cele mai frecvente pentru care sunt recomandaţi aerosolii sunt:

  • infecţiile respiratorii acute şi otitele asociate acestora,
  • astmul bronşic,
  • pneumoniile.

Aparatul de aerosoli mai poate fi utilizat şi numai pentru umidificarea secreţiilor, fără medicamente. În acest caz se folosesc numai soluţii saline în recipientul aparatului. Tehnica administrării va fi însă aceeaşi.

Dexometazona în sarcină

Că tot vorbim despre dexometazonă, hai să vedem ce s eîntâmplă dacă este administrată în perioada sarcinii. Dexametazona este un medicament ce poate fi administrat sub forma de injecții și este interzis în sarcină fără consultul și supravegherea atentă a medicului.

Când se administrează totuși dexometazona în sarcină:

Dacă vârsta sarcinii este cuprinsă între 24 și 34 de săptămâni, iar medicul obstetrician consideră că există un risc de naștere prematură în următoarele 7 zile, acesta îți poate administra dexametazonă sub formă injectabilă pentru a ajuta la maturarea plămânilor bebelușului. Dexametazona va ajuta plămânii bebelușului să producă surfactant, o substanță ce ajută alveolele pulmonare să rămână deschise și să ajute la oxigenarea copilului tău.

Efecte adverse ale administrării dexometazonei în sarcină:

  • Studiile au arătat că acest medicament traversează ușor placenta, fiind un corticosteroid, dar cercetările pe animale au scos la iveală lucuri deloc îmbucurătoare, iar eficiența sa se poate pune ușor la îndoială.
  • S-a înregistrat scăderea greutății placentare și a greutății bebelușului la naștere, atât la animale cât și la om după un tratament de lungă durată. Au fost raportate cazuri de edem pulmonar matern, inhibarea contracțiilor uterine și acumularea de fluide.
  • Testele din Statele Unite au plasat dexometazona în categoria C de medicamente, ceea ce înseamnă că efectele secundare poate avea urmări dăunătoare asupra nou-născutului și a mamei, fără a provoca malformații.
  • Dacă o afecțiune a gravidei impune tratamentul cu dexomatazonă în sarcină, acesta trebuie să fie de scurtă durată și administrat sub atentă supraveghere medicală.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa