Diabetul de tip 1 apare la copii brusc și e important să recunoaștem primele semne

Monica Tătaru, redactor
copil insulina medic diabet

Diabetul de tip 1 și cel de tip 2 sunt afecțiuni tot mai frecvente în rândul românilor, însă acestea sunt forme diferite de diabet deși principalele simptome sunt comune. În diabetul zaharat tip 1 sau diabetul insulino-dependent, celule pancreatice care secretă insulina sunt distruse de către propriul organism. Astfel, pancreasul secretă prea puţină insulină sau nu secretă deloc. Celulele nu pot absorbi glucoza din sânge şi nivelul glicemiei creşte. Cauzele distrugerii celulelor pancreatice producătoare de insulină nu sunt pe deplin cunoscute, factorul ereditar pare să joace un rol important.

Diabetul de tip 1 afectează de obicei persoanele tinere, fiind cunoscut anterior ca şi diabet juvenil, iar debutul este brusc. Diabetul de tip 2 este mai puțin comun în rândul copiilor, dar poate apărea mai ales atunci când cei mici sunt supraponderali.

Diabetul, o boală tot mai frecventă în rândul tinerilor

În România, sunt peste 3000 de copii insulino-dependenți, iar studiile arată că numărul acestora este în creștere, chiar de la vârste foarte fragede. Dacă nivelul zahărului în sânge scapă de sub control, copiii trebuie spitalizați imediat. Pe termen lung însă, complicațiile diabetului de tip 1 pot fi fatale.

Tratamentul presupune injectarea unor doze de insulină pe tot parcursul vieții și monitorizarea permanentă a glicemiei. De asemenea, este necesară adoptarea unui anumit stil de viață ce cuprinde o dietă corespunzătoare și exerciții fizice regulate. Toate acestea pentru a menține în intervalul optim nivelul zahărului din sânge.

Nu treceți cu vederea simptomele diabetului de tip 1!

Conform unui studiu realizat în Uniunea Europeană, foarte puțini părinți reușesc să identifice primele simptome ale diabetului zaharat. Doar 14% dintre participanții la acest sondaj au putut să asocieze anumite semne cu apariția acestei afecțiuni. „În foarte multe cazuri, copiii cu diabet de tip 1 nu sunt diagnosticați până ce aceștia nu au cu adevărat o criză și necesită o prezentare de urgență la medic. De aceea, este foarte important ca părinții să sesizeze principalele simptome ale diabetului”, atrage atenția dr. Corina Ciobanca, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Principalele simptome ale diabetului de tip 1 întâlnite în rândul copiilor și adolescenților sunt: accentuarea senzaţiei de foame (polifagie), sete excesivă (polidipsie), eliminarea unor cantităţi mari de urină (poliurie), pierdere în greutate, oboseală. La acestea se pot adăuga semne precum: respirație cu miros ușor fructat, mâncărimi în zona genitală, uscăciunea gurii, dureri de burtă, stări de greață și vărsături. Adesea, acestea au o apariție bruscă, de câteva săptămâni.

grafic semne diabet copii tip 1

Diabetologii americani recomandă părinților să fie atenți la cei 4 T:

  • Toilet – folosirea frecventă a toaletei de către copii sau prezența scutecelor foarte pline în cazul sugarilor. Urinarea excesivă, observabilă mai ales pe timp de noapte, indică faptul că rinichii încearcă să elimine excesul de glucoză din sânge;
  • Thirsty – copiii beau mai multe lichide decât de obicei, dar sunt în continuare însetați deoarece urinând des se deshidratează;
  • Tired – cei mici spun mereu că sunt obosiți deoarece corpul nu reușește să folosească toate caloriile pe care le consumă și să producă astfel energia necesară;
  • Thinner – pierderea bruscă în greutate

“De obicei, părinții nu se alarmează foarte tare atunci când copilul lor devine dintr-o dată tot mai obosit, urinează foarte des sau spune mereu că îi este sete. Chiar și medicii de familie atribuie aceste simptome altor afecțiuni mai comune în rândul copiilor. Este însă important să identificăm aceste semne pentru a putea aplica tratamentul adecvat cât mai repede”, adaugă dr. Corina Ciobanca.

Un copil ce prezintă unele dintre aceste simptome ar trebui să fie supus unui test pentru determinarea nivelului glucozei. Acesta constă într-o probă de urină și o analiză de sânge capilar. Unele asociații medicale de specialitate recomandă chiar efectuarea unui screening. Vizați sunt mai ales cei care au rude apropiate diagnosticate cu diabet de tip 1.

Diabetul de tip 1, o maladie autoimună

Specialiștii consideră diabetul de tip 1 ca fiind o boală autoimună, ereditară și care nu poate fi prevenită. Însă, dacă este descoperită la timp, iar copilul beneficiază de un tratament adecvat și respectă o anumită dietă, viața lui nu diferă de cea a oricărui alt copil.

După ce copilul a depășit faza critică sau acută a debutului maladiei, este foarte important să fie instituită o terapie corectă pentru administrarea insulinei. Copilul bolnav de diabet de tip 1 va putea în continuare să participe la activitățile specifice vârstei, fără o limitare particulară. Face excepție însă consumul dulciurilor sau a alimentelor ce conțin zahăr.

Este necesar să își mențină un nivel optim al glicemiei, deoarece o glicemie ridicată pentru o perioadă lungă de timp, cauzată de un diabet slab controlat, poate duce la apariția complicațiilor. Astfel, hiperglicemia cronică poate provoca probleme renale, cardiace, oculare sau ale sistemului nervos. “Având un control bun asupra glicemiei și ajutând micii pacienți și familiile lor să gestioneze chiar în mod autonom această maladie, complicațiile pot fi prevenite”, spune dr. Corina Ciobanca.

Insulina, singurul tratament disponibil pentru diabetul de tip 1

Tratamentul diabetului de tip 1 se bazează pe administrarea de mai multe ori pe zi a unor cantități de insulină. În prezent, nu a fost identificată o altă formă de terapie. Astăzi, există dispozitive care injectează insulină fără a provoca durere. De asemenea, sunt utilizate anumite aparate care pompează insulina subcutanat 24 din 24 de ore. Cantitatea de insulină poate varia în funcție de activitatea copilului și de vârsta acestuia.

Terapia trebuie să fie țintită și asupra educației privind gestionarea corectă a bolii pentru a avea un autocontrol asupra nivelului glicemic. De asemenea, copilul bolnav de diabet trebuie să aibă o activitate fizică regulată și o alimentație echilibrată. Terapia cu insulină are drept obiectiv primar acela de a restabili un echilibru glicemic satisfăcător. În schimb, educația privind gestionarea autonomă a diabetului din partea familiei și a copiilor afectați vizează îmbunătățirea calității vieții.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa