Adaugă-ți în agendă: ”timp de calitate pentru copilul meu” și vei vedea rezultatele

Veronica Guzun, redactor
timp de calitate

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care părinții îl pot face este de a-și programa timp de calitate, special dedicat copiilor lor. Veți spune că deja petreceți timp cu copilul și nu ratați nicio ocazie să-i fiți aproape. Există însă o diferență între timp ocazional și timp special programat, spune Dr. Jane Nelsen, autoarea cărții ”Disciplina pozitivă” (Positive discipline).

Copiii sub doi ani au nevoie de foarte mult timp și atenție din partea adulților, în plus sunt încă prea mici să înțeleagă ce însemnă timpul special dedicat lor. Atâta timp cât ei simt că stai cu ei din plăcere, nimic altceva nu contează. Între doi și șase ani, copii au nevoie de cel puțin zece minute pe zi despre care să știe că le este dedicat în totalitate. Desigur, și mai mult de atât e binevenit, însă un minimum de zece minute poate să-și găsească chiar și cel mai ocupat părinte.

În ultima vreme, copilul tău pare că nu mai știe să spună altceva decât NU? Crizele de plâns sunt tot mai dese și mai greu de gestionat? Aruncă și lovește când nu te aștepți? Dacă și tu ești un părinte care nu crede în pedepse, dar își dorește să impună anumite reguli cu blândețe, înscrie-te aici http://bit.ly/2bO2Kep la Masterclass-ul online gratuit DISCIPLINĂ POZITIVĂ – PRIMII TREI ANI, pe care Miruna Jovin îl va susține pe 17 noiembrie, de la ora 20.00. Participarea este gratuită, iar înscrierile sunt disponibile AICI: http://bit.ly/2bO2Kep

Între șase și doisprezece ani, copilul s-ar putea să nu mai necesite un timp special în fiecare zi, dar are nevoie să știe că poate conta pe cel puțin o jumătate de oră pe săptămână de atenție exclusivă din partea părinților. Timpul alocat depinde, desigur, de multe variabile și mai ales de stilul fiecărei familii. Poate fi după orele copilului sau sâmbăta. Cel mai important este ca acest moment să fie clar stabilit împreună cu copiii și să nu se modifice. Iar copiii să știe că acel interval orar le este dedicat în totalitate, fără alte întâlniri de socializare, fără telefoane, fără discuții de familie.

3 idei de joc pentru vreme ploioasă și beneficiile acestor activități

Nu te lăsa păcălit atunci când adolescenții se comportă de parcă nu doresc să petreacă un timp special cu tine. La această vârstă, prietenii lor sunt mai importanți decât familia, dar după ce mai cresc familia redevine prioritară. Ideal ar fi ca adolescentul să vină cu propuneri pentru ora lui specială, dar, dacă nu are idei, sunt binevenite și sugestiile din partea părinților. Adolescenților le place să mănânce. Așa că ar fi o idee să cădeți de acord asupra unui loc unde să mergeți să luați masa. Important este să fie un loc care să îi placă lui – părintele să se adapteze copilului și nu invers, astfel încât să fie nerăbdător să meargă acolo.

De ce e bine să ai programat timp special dedicat copilului tău?

1. Copiii simt un sentiment de conexiune atunci când pot conta pe timp special cu tine. Ei simt că sunt importanți pentru tine. Acest lucru le scade nevoia de a se comporta urât (ei folosesc adesea comportamentele nepotrivite doar pentru a atrage atenția adultului).
2. Timpul programat pentru copii este un bun memento și pentru tine, ca părinte, că ți-ai dorit copii alături de care să te bucuri.
3. Copiii vor accepta mai ușor argumentul ”sunt ocupat acum, dar abia aștept să petrecem timp împreună la ora 14.30, așa cum facem de obicei”, decât ”Sunt ocupat acum, ne jucăm altă dată”.
4. Implică-ți copilul în planificarea timpului special. Copilul adoră să participe la luarea deciziilor, mai ales dacă îi privește direct. Puteți face o listă de cu posibile activități pe care să le ștergeți pe parcurs ce le înfăptuiți. Apoi puteți da note acelor activități să decideți pe care dintre ele să le repetați. Dacă unele lucruri costă prea mulți bani, pot intra în lista pentru care puneți bani în pușculiță. Astfel, acea activitate va fi așteptată cu mai mare nerăbdare. Mai faceți o listă și cu lucruri care necesită mai mult timp. Pe acelea le puteți face în vacanțe sau în weekend-uri. Mare atenție! Dacă ați stabilit să faceți unele lucruri din listă, e bine să vă țineți de ele – fiind văzute de copil drept promisiuni ale părinților.

E important să renunți la convorbirile telefonice în timpul special dedicat copilului. Unii părinți însă adoptă altă metodă. Răspund la telefon și spun interlocutorului ”Îmi pare rău,nu pot vorbi în acest moment, deoarece petrec timp dedicat doar copilului meu”. Funcționează foarte bine, căci copilul aude că este prioritar pentru părinte și că în acest moment joaca cu el este cea mai importantă.

Părinții pot aplica conceptul de timp special, de calitate, ca parte din rutina de culcare (deși rutina de culcare nu ar trebui să înlocuiască timpul special de zi). De exemplu, înainte de somn poți să-ți întrebi copii care a fost cel mai trist lucru care sa întâmplat cu ei în timpul zilei și apoi cel mai fericit lucru. E bine apoi să împărtășești și tu cele mai triste și cele mai fericite evenimente din zi cu copiii tăi. Așa se vor simți mai conectați la emoțiile tale.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa