Ai ridicat tonul la copil? 5 metode să repari lucrurile

TOTUL DESPRE MAME
ai ridicat tonul

Eu nu cred că, dacă țipi la cel mic și dacă îl înveți să te asculte necondiționat, doar pentru că tu ești părintele, este calea cea bună când vine vorba despre parenting. Nici cei de la viewsfromastepstool.com nu cred că ar trebui să te mândrești că ai ridicat tonul la el ca să previi o boacănă sau să-i dai o lecție când nu e cuminte. De aceea, ne recomandă cinci metode pentru a calma atmosfera în asemenea situații.

Respiră adânc

E dificil, mai ales dacă vrei să-ți crești și să-ți educi copilul cu blândețe, să-l vezi de-a dreptul înspăimântat de vocea ta. Dacă ai căzut pradă capcanei „să-ți știe de frică, altfel se urcă în capul tău!“, însă te simți mai groaznic decât înainte, mă refer la momentul când aveai impresia că o să ajungi marioneta lui, pentru că e expert în șantaj emoțional, să știi că poți repara dauna rapid, fără ca cel mic să rămână cu amintiri neplăcute.

Fă un pas înapoi, închide-ți puțin ochii și respiră adânc. Adună-ți gândurile și calmează-te. Dacă nu poți lua loc, ci simți nevoia să te plimbi, fă câțiva pași prin cameră. Totul e să reușești să te liniștești.

Explică-i

Este posibil să nu-ți placă ce urmează să-ți spun; unii părinți nu cred că e normal să îi dai explicații copilului, mai ales când el este cel care a greșit. Trebuie, însă, să recunoști că ai creat un moment delicat, dar cu toate astea este un moment potrivit pentru a face educație. Este bine să-l folosești la maximum. Să zicem că cel mic a aruncat telecomanda și tu ai ridicat tonul la el. Puștiul a continuat, găsindu-și scuze pentru gest, iar tu ai argumentat, de asemenea, gestul tău. După ce te calmezi, explică-i că aruncatul telecomenzii nu este un lucru permis. Dacă îl supără ceva, spune-i că poate folosi cuvintele, iar tu îi vei oferi toată atenția ta.

Cere-ți scuze

Dacă ai ajuns în această situație, este bine să îți ceri scuze. Altfel, copilul tău va înțelege că cine țipă la el nu este nevoit să-și ceară scuze. În plus, el va pricepe astfel că este un lucru bun să admiți când greșești.

Treci peste

Acesta poate fi cel mai important pas. Apelează la afecțiunea fizică, adică îmbrățișează-l sau masează-l ușor pe spate și lasă-i impresia că ce a fost a trecut. Odată ce ai vorbit cu el și ți-ai cerut scuze, dă-i de înțeles că este timpul să depășiți perioada critică. Un zâmbet ajută mult.

Ai ridicat tonul la el? Iartă-te!

Parentingul pare floare la ureche în teorie, dar, în realitate, totul constă în răbdarea părinților și în abilitatea lor de a oferi copiilor o educație sănătoasă, fizic și psihic. Toate acestea, plătite cu prețul oboselii și nu numai. Amintește-ți că ești om și poți greși. Important este să depășești și tu episodul, să încerci să nu-l repeți și să îți dorești ca, pe viitor, să faci altfel lucrurile. Practic, acest episod poate fi o lecție pentru amândoi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa