Ce facem când copilul nu se poartă frumos în public?

copilul nu se poartă frumos

Când copilul nu se poartă frumos, mai ales în public, pe părinți îi trec toate transpirațiile și simt că timpul se oprește în loc. Tuturor ni s-a întâmplat la un moment dat să fim martorii unor scene în care personajele principale sunt un părinte și copilul lui neastâmpărat. Nu ne-am simțit confortabil.

Dacă nefericirea a făcut să ne intersectăm direct cu participanții și să devenim și noi protagoniști, atunci situația s-a transformat într-una jenantă pentru ambele părți. Pe de-o parte părintele care nu știe ce să mai facă pentru a nu fi judecat pentru comportamentul copilului, pe de altă parte noi. De cele mai multe ori, părintele își obligă copilul să-și ceară scuze, în ciuda insistențelor celorlalți de a renunța la demers.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:
Copilul meu nu este respectuos. Ce să nu faci ca părinte?

Pentru un străin poate nu este mare lucru că un copil nu se poartă frumos și a alergat prin magazin și l-a lovit. De cele mai multe ori părinții sunt mai deranjați de comportament și țin osteci oameni pe care nu-i cunosc, dar față de care consideră că fiul sau fiica lor datorează scuze.

Evident copilul nu va face ceea ce îi cere părintele. Ba poate, pus într-o astfel de situație, va fi chiar lipsit de respect. Ca părinte, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să atragi toate privirile asupra copilului tău care va deveni nepoliticos, obraznic, va da dovadă de lipsă de educație.

Atunci când copilul nu se poartă frumos, rezolvați problema acasă

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:
De ce devin copiii neascultători?

Când episodul de obrăznicie are loc în public, părinții vor să îi atragă atenția copilului chiar pe loc. Sunt rușinați și vor să le arate tuturor că mama și tata nu tolerează astfel de comportamente. De asemenea, este o oportunitate grozavă de a servi o lecție de disciplină deoarece copilul nu se poartă frumos. Numai că trebuie să ia în considerare că totul se desfășoară cu o audiență, uneori destul de numeroasă.

Acest tip de atragere a atenției nu ajută cu nimic. Copilul deja este anxios pentru că a făcut ceva nepotrivit și mai este și certat de față cu toată lumea. Cel mai potrivit este ca părintele să își ceară scuze în numele copilului, dacă acesta nu pare dornic să o facă.

Lecțiile amânate pot fi mai valoroase

De cele mai multe ori, atunci când face câte o trăznaie în public, copilul nu știe cum să iasă mai repede din încurcătură, așa că va arunca un ”scuze”, doar ca să scape, fără să învețe nimic. Cel mai bine ar fi să stați de vorbă cu el atunci când amândoi sunteți mai liniștiți.

Faptul că vă cereți scuze în numele lui, nu înseamnă că îi tolerați copilului comportamente nepotrivite. Discuția, acasă, în liniște vă va da amândurora timp să aflați motivele pentru care a reacționat în acel mod. Ascultați ce are de spus, empatizați cu el dacă este cazul. Explicați-i (poate a mia oară) că atunci când se întâmplă astfel de lucruri trebuie să își asume responsabilitatea și să își ceară scuze. Atunci când sunteți doar voi doi va fi mult mai receptiv la ceea ce îi spuneți.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:
Părinții, ca atașament principal – o bătălie ce trebuie câștigată

Chiar dacă vi se pare mult mai eficient să vă disciplinați copilul pe loc, fix în momentul în care greșește, indiferent de câți spectatori aveți, acest lucru nu este eficient. Creșterea copiilor presupune răbdare, încredere și dragoste. Nu contează ce cred ceilalți despre dvs și copil.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație