Ce să îi spui copilului când plânge? 11 fraze cu care îl poți liniști

Marina Rosenfeld

Te afli deseori în situația de a te întreba ce să îi spui copilului când plânge, pentru că  supărarea lui, mai ales când e zgomotoasă, e greu de gestionat. Deși știi că plânsul este modul de a comunica al copiilor mici, te raportezi la el ca la ceva ce trebuie “reparat”.

Odată ce copilul crește, merge pe picioarele lui și vorbește, te aștepți să-și proceseze emoțiile și să și le exprime prin vorbe. De fapt, conform studiilor, creierul este aranjat în aşa fel încât să avem o reacţie instantă la un bebeluş ce plânge, făcându-ne mai atenţi şi dornici să ajutăm. Un bebeluş care plânge, care nu este al nostru, ne declanşează reacţia de fugă sau luptă, prin creştere pulsului şi a impulsului de a acţiona.

Despre instincte și bebeluși care plâng citește mai multe în cartea Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte

Pentru mulţi bebeluşi mai mari, plânsul nu exprimă neapărat tristeţea- e doar un mod de a face faţă emoţiilor. Ei ar putea plânge de mânie, frică, confuzie, anxietare sau chiar bucurie. Problema este că nu au abilitatea verbală şi conştiinţa de sine să ne spună ce simt.

Să spui “Nu plânge” îti va face viaţa şi mai grea

Ai putea crede că opritul copilului din plâns îl va face să simtă mai bine, dar când îi spui: ”Nu mai plânge”, el va crede imediat că nu înţelegi cum se simte. De aceea, mesajul lui va deveni mai zgomotos şi mai insistent.

Spunându-i să se oprească, îi comunici că sentimentele lui nu contează. Oricât de neimportant ți-ar putea părea mesajul pe care vrea să îl transmită, ține cont de faptul că, prin reacția ta empatică, îl poți învăța să proceseze emoţiile într-un mod pozitiv.

Ce să îi spui copilului când plânge?

Data viitoare când copilaşul plânge, amintește-ți să rămâi calm. Dacă ești furios, stresat sau frustrat, lucrurile pe care i le vei spune îl vor supăra şi mai tare. Trage aer adânc în piept, acceptă-ți sentimentele, concentrează-te pe reacțiile corpului (inima care bate mai repede, obrazul încleştat).

Când te simți pregătit, spune-i cu voce joasă:

  1. Suntem o echipă, te ajut eu.
  2. Înţeleg că e o situaţie grea pentru tine.
  3. Înţeleg cum te simţi: trist, dezamăgit, înfricoşat, anxios, vesel… şi e în regulă.

Pune accentul pe faptul că toţi oamenii se pot simţi aşa la un moment dat.

4. Ai fost trist, frustrant, dezamăgit de…. Punând accentul pe evenimentul ce a declanşat emoţii puternice, îl ajuți pe copil să-şi recunoască emoţiile şi să înveţe cum să le facă faţă.

5. Hai să luam o pauză.

Îndepărtarea amândurora de o situaţie deranjantă îl ajută pe copil să înţeleagă că uneori trebuie să te îndepărtezi ca să îţi revii. Copilul ar putea să fie pur şi simplu obosit sau hiperstimulat şi are nevoie de un loc liniştit ca să îşi revină.

  1. Te iubesc. Esti în siguranţă

Asta invită la conectare emoţională şi nu la separare. Are nevoie o îmbrăţişare şi să fie alintat sau să te ţină de mână, să simtă că ești acolo ca să-l ajuţi.

Fii empatic și încurajează-l să vorbească

7. Ai nevoie de ajutor, de o pauză ca să încerci din nou?

De multe ori, copilul plânge de frustrare și are nevoie fie să îl ajuți la îndeplinirea unei sarcini, fie de o pauză de la situaţia cu încărcătură emoţională. Când îi ceri părerea, copilul se simte important, simte că fiinţa lui contează.

  1. Văd că plângi, dar nu ştiu de ce ai nevoie. Îmi spui, te rog?

Chiar dacă un copil nu poate spune de ce plânge, invitația de a-și exprima verbal motivele supărării îi dă ocazia să exerseze.

  1. Îmi amintesc când….

Dacă reuşești să îi distragi atenția şi să îi amintești de vremuri fericite, îl ajuți să-și pregătească creierul pentru gânduri raţionale. Nu e pregătit să asculte de glasul raţiunii când e cuprins de sentimente de mânie sau când se simte neajutorat.

10. Hai să găsim o soluție împreună!

Cu toții ne dorim să ne ajutăm copiii să-și dezvolte abilitatea de a-și rezolva singuri problemele. Dacă vii cu o soluție care îl va ajuta pe cel mic să-și proceseze emoțiile, va învăța ulterior să privească obiectiv fiecare moment de impas și să caute rezolvări.

11. Păstrează liniștea și menține o atmosferă iubitoare în jurul copilului

Fii empatic, sprijină-l și oferă-i putere.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa