Copilul nu mă ascultă! Cum să fac (fără să răgușesc)?

Ramona Dinescu
copilul nu mă ascultă

Copiii nu ascultă decât ce îi interesează. Iar noi, părinții, ajungem să răgușim făcându-i să ne asculte. Psihologii spun că se poate și altfel.

Copiii mei par că nu ascultă nimic din ceea ce le spun și, deunăzi, m-am trezit închisă în baie, cu lacrimi în ochi, într-un moment de panică și disperare deoarece simțeam că parcă nu exist pentru ei. Rapid mi-am șters lacrimile, m-am spălat pe față și m-am întors la ei ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și am luat-o de la capăt aplicând teoriile de parenting modern pe care le-am citit pe blogul DoctorAndDad.com, blog al unui cuplu de părinți celebri din SUA, Amber Ankowski, medic psiholog și Andy Ankowski, un copywriter extrem de apreciat și premiat. Amândoi sunt autorii cărții „Gândește ca un bebeluș: 33 de experimente simple pe care le poți face acasă pentru a înțelege mai bine dezvoltarea intelectuală a copilului tău”.

Ei susțin că a face un adult să te asculte este o treabă relativ ușoară, pentru că atunci când doi adulți au ceva de discutat, se pot așeza cu calm la o masă și pot discuta despre sentimentele lor și le pot rezolva. Însă, a face un copil să fie atent la tine poate fi o adevărată provocare. Și, de fapt, asta este adevărata problemă, deoarece avem nevoie ca cei mici să ne asculte în cea mai mare parte a timpului în legătură cu tot felul de lucruri și situații.

Rezultatul? De foarte multe ori, noi părinții, ne trezim că spunem de un milion de ori același lucru și, din păcate, sfârșim prin a țipa la ei.

Tocmai din acest motiv, cuplul Ankowski ne oferă cinci modalități prin care îi putem face pe copii să ne dea atenție, fără să fie nevoie să țipăm la ei.

Copilul nu mă ascultă! Ce fac?!

Modelează comportamentul copilului așa cum ți-ar plăcea să fie

Ca părinte, poți să începi să-i comunici mesaje copilului tău, cu mult înainte de a deschide gura. Asta deoarece părinții sunt modele puternice în viața copiilor lor. Așa că, doar simplul fapt că te va vedea făcând ceva îi va trezi interesul și va vrea să facă și el. Dacă vrei să-și păstreze camera curată, asigură-te că și tu îți faci patul în fiecare zi și nu lași lucrurile împrăștiate prin casă. Vestea proastă legată de imitarea comportamentului? Dacă îți auzi copilul țipând „Dobitocule, dă-te la o parte din calea mea” atunci când stă în scaunul de mașină, să știi că doar tu ești de vină pentru acest comportament.

Te ascultă dacă îi captezi atenția

Uneori,, cea mai grea parte din acest proces de ascultare este să-i captezi atenția copilului. În momentul în care vrei să fie atent la tine, copilul s-ar putea afla într-o criză de isterie, într-o dispută cu fratele său sau ar putea să fie prea preocupat de jocul său ca să fie atent la ceea ce-i spui tu.

Așadar, Dr Ankowski spune că poți rezolva asta printr-un gest total neașteptat care să-l surprindă.

Poți să-l gâdili sau să-l masezi ușor pe spate ca să-l distragi de la criza sa de isterie. Apropie-te și șoptește-i o glumă la ureche ca să-l faci să uite de disputa cu fratele său. Cântă un cântec ca să-l ajuți să facă tranziția de la o activitate la alta sau poți începe să dansezi așa cum nu ai mai făcut-o până acum ca să-l faci să te privească și să te bage în seamă.

Te ascultă dacă îi vorbești scurt și la obiect

Cât de tarte te-ai săturat tu să-i ții lecții de morală copilului tău, tot atât de tare s-a săturat și el să le tot asculte. Așadar, în loc să-l plictisești recitându-i același discurs literar interminabil, plin de explicații pe care oricum nu-l va asculta, , mai bine încearcă să fii cât de scurtă și concisă poți în exprimare.

De exemplu, dacă vrei ca după masă el să-și pună farfuria în chiuvetă, în loc să-i explici de ce trebuie să facă asta, poți spune într-o singură propoziție: ”Nu uita să pui farfuria în chiuvetă”. Sau poți să-i adresezi o întrebare ”Nu ai uitat ceva?”. Sau poți să-i spui simplu ”Farfuria”. Va pricepe și mai mult ca sigur va executa.

Te ascultă dacă îi lași un bilețel

Încearcă să-ți păstrezi vocea, scriind un bilețel. Copilul probabil că a auzit mesajul tău de mii de ori, însă faptul că acum îl vede sub o altă formă exprimat, s-ar putea să ajungă la ei și să se conformeze.

Poți folosi puterea cuvântului scris în următoarele situații:

–       Promovarea unui comportamente: un bilețel în baie pe care scrie ”Amintește-ți să te speli pe mâini!”.

–       Prevenirea unui comportament: un semn la locul de joacă ”nu te cățăra pe acest gard!”

–       Comentariu asupra unui comportament: ”domnișoara farfurie stă tristă  în dulap și se simte rău deoarece ai uitat să o așezi la locul ei ieri”.

Te gândești că nu va funcționa pentru că nu știe să citească copilul tău. Te poți ajuta de desene, însă un bilețelul potrivit la locul potrivit îl va determina pe copilul tău să citească printre rânduri. Încearcă numai și vezi ce iese.

Copilul ascultă un părinte pozitiv

Tea-i săturat până și tu să-ți as culți propriile cicăleli? Atunci oprește-te din a te mai concentra pe comportamentul negativ și răsplătește comportamentul pozitiv, susține Dr. Ankowski. Spunându-i copilului că ai observat că s-a străduit să facă ceva ce l-ai rugat și oferindu-i o îmbrățișare și câțiva pupici pentru asta, îl va determina să-și dorească chiar să-ți dea ascultare.

Mai poți citi aici și alte modalități pe care le poți folosi pentru a te asculta.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa