Copilul spune NU. Cum gestionezi situația? Soluția oferită de Laura Markham

Theodora Fintescu, redactor
copilul spune nu

Prezentă la București la invitația Totul despre mame, unde a susținut două conferințe de excepție pentru părinții interesați de parentingul modern, specialistul Laura Markham a oferit, punctual, câteva soluții la situațiile cu care se confruntă cel mai frecvent părinții. Aceste soluții au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde la care au participat cele mai influente site-uri și bloggeri din zona de parenting.

Una dintre situațiile la care s-a făcut referire în cadrul acestei întâlniri este aceea în care copilul face abuz de cuvântul ”nu”, chiar și în lipsa – spun părinții – a unui context clar. De cele de mai multe ori, se ajunge la tantrumuri și la timp de lămurire dus la infinit. Deci, ce este de făcut?

Când copiii învață cuvântul ”nu” și când devin capabili să folosească acest cuvânt și le este respectată această dorință, înseamnă că încep să devină conștienți de propriul sine și că încep să își seteze propriile limite. În cazul copiilor de vârste mici, doi ani de exemplu, vorbim doar despre o perioadă de experimentare a propriilor limite.

Această etapă este foarte importantă pentru dezvoltarea pe termen lung a copilului pentru că, atunci când va avea 14 ani, va putea să stabilească limitele corect”, ne-a explicat Laura Markham  în cadrul mesei rotunde prilejuite de Danonino. De altfel, aceasta face parte din echipa de experți reuniți din întreaga lume care colaborează cu Danonino pe proiectul Spune Da (Say Yes), un proiect mondial care îi încurajează pe părinți să spună DA autonomiei, dând copiilor încredere și încurajându-le astfel independența și creșterea sănătoasă.

NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Despre cum să faci față, ca părinte, avalanșei de ”nu”-uri care vine din partea copilului tău, expertul în parenting susține că este foarte important să știi să identifici corect aceste situații și să le gestionezi astfel încât ele să nu fie generatoare de frustrări pentru copil.

Dacă cel mic îți spune «Nu, nu vreau să îmi pun haina, nu vreau să îmi pun pantofii», tot ce trebuie să faci este să ai răbdare și să explici”, spune Laura Markham. Tot ea sublinia, chiar în cadrul conferinței de la București, că, ori de câte ori te confrunți cu situații care îți testează limitele la maximum, important este să respiri. ”Nu-ți iese din prima? Exersează!”.

Spune-i: «La magazin sau în parc», în funcție de unde vreți să mergeți, «toată lumea poartă pantaloni». Se va opri și atunci îi vei oferi soluții: «Ce pantaloni vrei: pe cei roșii sau pe cei albaștri? »”.

Asta înseamnă că îi asculți opinia și că, desi nu ești de acord cu ea, îi oferi opțiuni. De fapt, îi oferi cu grație ocazia să se răzgândească Nu îi impui: «Îți pui pe tine pantalonii pe care ți i-am dat», ci îi oferi șansa de a avea un anume control asupra situației date.

Acel NU spune: ”Știu ce vreau și îmi setez propriile limite”. Dacă ascultăm, NU se transformă într-o bază ulterioară pentru DA. Fiindcă, de regulă, adulții, mai ales femeile, au o problemă în acest sens. Pentru că, dacă ne vor fi respectate proriile limite în copilărie, ne va fi mai bine la vârsta maturității și ne va fi mult mai ușor să spunem ”Da” când vrem să spunem ”Da” și ”Nu” atunci când este ”Nu”, a fost concluzia formulată de Laura Markham.

NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Acesta este un articol sprijinit de Danonino România în cadrul campaniei #spuneDA

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa