3 fraze care îți fac grea viața de părinte

Viața de părinte este complicată și de cele mai multe ori ne-o facem singuri grea. Noi, părinții, avem obiceiul de a crea tot felul de scenarii pentru a le explica celor mici de ce lucrurile sunt așa cum sunt. Uneori facem asocieri care nu sunt tocmai potrivite. Numim “obrăznicie” ceea ce este personalitate puternică sau îi acceptăm partenerului faptul că nu se poartă cum ar trebui atunci când copilul încalcă regulile doar pentru că reprezintă partea distractivă a familiei. Cu cât repeți mai des aceste povești, cu atât au mai mult șansa să devină adevărate.

Despre viața de părinte poți citi și aici. 

Matt Sanders, psiholog pediatru din Australia, profesor la Universitatea din Brisbane, a povestit pentru mamamia.com.au care sunt cele mai întâlnite trei fraze pe care părinții și le spun și care le fac viața mai grea.

ÎnapoiPagina 1 din 3

1. Fraza Nr. 1: Este doar o fază!

Este foarte adevărat că de-a lungul vieții comportamentul copiilor se schimbă vizibil și că fiecare vârsta are provocările sale. În acest context, este important ca părintele să recunoască că anumite tipuri de comportament nu sunt specifice copiilor și nu sunt necesare dezvoltării lor.

Să explici tot timpul că micuțul tău de doi ani are tantrumuri pentru că așa au toți copiii la această vârstă înseamnă că nu vezi esențialul. Da, mulți dintre copii au tantrumuri, dar nu toți, iar cei care le au de multe ori nu le depășesc, ele transformându-se la alte vârste în alte probleme de comportament. Dacă tot repetăm aceeași poveste nu înseamnă că ea va deveni automat și adevărată.

Psihologul aduce în discuție cazul unei mame care îi tot spunea că băiețelul ei de trei ani este într-o fază în care bate toți copiii de la locul de joacă și nu era deloc îngrijorată de acest lucru. Părinții copiilor care i-au căzut victime nu avut aceeași părere. Mama a realizat abia după doi ani că băiatul ei are o problemă serioasă și a cerut ajutor de specialitate. Dacă ar fi acționat din timp lucrurile ar fi fost mai simple pentru toată lumea.

ÎnapoiPagina 1 din 3
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()