Greşeli pe care le fac părinţii şi care pot afecta stima de sine a copilului

Alexandra Constantin

Chiar dacă fiecare părinte doreşte tot ce este mai bun pentru copilul lui, uneori el poate să facă greşeli în creşterea acestuia, greşeli ce poate afecta stima de sine a micuţului, dar şi şansele de succes pe viitor. Noi îţi spunem care sunt aceste greşeli pe care le fac părinții și care pot fi evitate.

Nu-l laşi pe copil să rişte

dragi-parinti-totul-despre-mame

Siguranţa este pe primul loc, iar acest lucru e valabil pentru toţi părinţii, indiferent de vârsta pe care o are copilul. Bine de ştiut este că, acolo unde grija şi protecţia devin exagerate, şi riscurile pentru copil cresc. Mai exact, specialiştii în psihologie sunt de părere că acei copii care nu obişnuiesc să se joace afară, care nu trec prin experienţa de a se lovi, au şi un risc mai crescut de a avea fobii la maturitate. Copiii trebuie să cadă de câteva ori ca să înveţe că este un lucru normal, iar adolescenţii trebuie să treacă prin despărţiri pentru a putea aprecia maturitatea emoţională de care este nevoie pentru a avea o relaţie de durată, arată www. brightside.me. Dacă părinţii încearcă să îi ferească pe copii de toate aceste riscuri, atunci şi stima lor de sine poate să fie afectată, lucru care îi poate influenţa alegerile la maturitate.

Îi sari în ajutor mult prea repede

Despre tabuuri si divortul parintilor cu Speranta Farca Totul despre mame

Multe dintre generaţiile de tineri din ziua de azi nu au deprinderile legate de viaţă pe care le aveau copiii cu 30 de ani în urmă. Şi asta deoarece există tendinţa ca părinţii să le vină mereu în ajutor şi chiar să le rezolve şi cele mai mici probleme. Atunci când părintele este mereu lângă copil şi îi oferă ajutor chiar şi la cele mai mici sarcini, de fapt dispare experienţa de a rezolva de unul singur sau de a da piept cu greutăţile. Tocmai aceste mici dificultăţi sunt de ajutor ca micuţul să capete încredere în forţele proprii şi să-şi dezvolte spiritul de lider.

Nu-i spui despre greşelile din trecut

parinti-de-sacrificiu-totul-despre-mame

Bine este ca adolescenţii să încerce diferite experienţe şi să-şi asume riscuri pe cont propriu, iar părinţii să îi lase, dar să le fie aproape în caz că au nevoie de ajutor pentru a rezolva anumite situaţii. Bine este să îi spui despre alegerile şi greşelile pe care le-ai făcut când aveai vârsta lui, cu atât mai mult cu cât acest lucru îl poate ajuta să ia decizii mai bune. Spune-i cum ai reacţionat în situaţii asemănătoare, care au fost sentimentele care te-au încercat, dar şi ce concluzii ai tras după aceste experienţe. Este bine să fim cea mai bună influenţă pentru copilul nostru, cu atât mai mult că nu suntem singura.

Nu pui în practică chiar ceea ce îi spui

casnicia cu copii

Ca părinţii, rolul nostru este de a modela copilul astfel încât să aibă parte de o viaţă cât mai bună. Îi ajutăm să aibă un caracter puternic, să înveţe să fie responsabili, să-şi asume vina, dar şi să respecte persoanele din jur. Mai ales că părinţii sunt cele mai bune exemple pentru copii. De ajutor sunt discuţiile sincere, în care pot să fie prezentate opţiunile, dar şi consecinţele care pot să apară. Bine este şi să analizezi ca părinte alegerile pe care le faci, mai ales că acestea sunt exemple directe pentru copil. Un dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții este să-i spui copilului cât de satisfăcător este să facă lucruri bune şi să-i ajute pe cei din jur. Indicat este să încerci să-l convingi să vă implicaţi în acţiuni de voluntariat, să veniţi în ajutorul copiilor şi vârstnicilor care au nevoie de sprijin.

Îți recomandăm să citești și cărțile Laurei Markham. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa