Parenting ca în Japonia. 6 principii pentru a avea copii independenți și responsabili

Alexandra Constantin
copii jucaandu-se cu mama in japonia

Lecții de parenting de la japonezi. Meseria de părinte nu este deloc una ușoară, dar de multe ori de ajutor este să mai împrumuți din principiile pe care le pun în practică și alți părinți. Descoperă câteva lecții de la parenting valoroase de la japonezi în rândurile de mai jos.

Lecții de parenting de la japonezi: să nu vorbești despre copii

În timp ce mamele din America și din alte state tind să povestească tuturor despre cât de grea este meseria de părinte, mamele din Japonia sunt mult mai rezervate când vine vorba de copii. Este suficient pentru ele că micuțul este văzut îmbrăcat pe stradă în uniformă, nu trebuie neapărat să spună dacă el joacă în echipa de fotbal de la școală sau dacă participă la diverse concursuri școlare. Un lucru este sigur la părinții din Japonia – sunt foarte competitivi și există o presiune destul de mare pentru a ajuta copilul să intre la școala pe care o doresc, potrivit www.time.com. Și asta deoarece examenele de admitere la școlile din Japonia sunt destul de dificile.

Legătura dintre părinte și copil este puternică, copiii dorm cu părinții până la vârsta preșcolară

Spre deosebire de alți părinții, cei din Japonia tind să dezvolte încă de la vârste mici o legătură strânsă cu copilul. Cele mai multe dintre mame obișnuiesc să meargă cu micuții la cumpărături, atunci când își plătesc facturile sau când au de rezolvat și alte treburile legate de casă. Multe dintre ele poartă copilul într-un sistem special chiar și atunci când merg la băile publice (cunoscute sub denumirea de izvoare calde) sau la plimbările cu bicicleta prin oraș. Această apropiere fizică este cea mai bună modalitate prin care este arătată afecțiunea și nu prin îmbrățișări așa cum obișnuiesc alte popoare. Un alt obicei ce ține de cultura japoneză este ca micuții să doarmă cu părinții până aproape de vârsta preșcolară.

Lecții de parenting de la japonezi: comportamentul în public este important

Unul dintre primele lucruri pe care părinții japonezi îi învață pe copii este să se gândească și la alții înainte de acționa, cu atât mai mult când vine vorba de manifestările în public. Dar mai important decât orice este ca aceștia să fie liniștiți indiferent că sunt la muzeu, la restaurant, într-un magazin, în parc sau locuri turistice. Încă de mici copiii sunt învățați să vorbească încet pentru a nu-i deranja pe cei din jur.

Obiceiuri alimentare sănătoase încă de la vârste mici

Mamele din Japonia au standarde ridicate când vine vorba de alimentația copiilor. Încă de mici aceștia sunt învățați să mănânce sănătos nu numai acasă, ci și atunci când sunt la școală sau iau masa în oraș. Peștele, legumele, tofu, algele și orezul sunt doar câteva dintre alimentele care nu lipsesc din alimentația micuților încă din primii ani de viață.

Lecții de parenting de la japonezi: natura trebuie respectată

Un alt principiu pe care părinții japonezi îl pun în practică și îl dau mai departe copiilor este acela de a respecta natura. Nu rar se întâmplă să vezi în Japonia familii care merg la picnic în special în sezonul când cireșii înfloresc. Copiii sunt învățați încă de la vârste mici cât de importante sunt plantele din jurul lor, de aceea ei nu obișnuiesc să alerge în zonele unde pot călca pe ele sau strica aranjamentele florale.

Copiii sunt învățați să fie independenți de mici

Părinții din Japonia obișnuiesc să povestească micuților despre legendele locului, mai ales că multe dintre personajele din basme sunt celebrate prin festivaluri (precum Tengu Matsuri – care celebrează un goblin sau Setsubun – pentru căpcăunul Oni). Copiii ajung astfel nu numai să creadă în personajele de poveste, ci să respecte și obiceiurile din vechime. Lecții de parenting de la japonezi? Una dintre acestea este chiar faptul că părinții încearcă să-i învețe pe copii să fie independenți încă de la vârste mici, iar acest lucru se observă și din faptul că cei mai mulți dintre ei merg singuri la școală, chiar dacă traseul ce trebuie parcurs nu este unul scurt.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa