Părinții care ascultă de copii le dau aripi! Povestea Andrei, pictorița cu stea în frunte

Copiii încurajați de părinți să își perfecționeze abilitățile, să își urmeze pasiunile și să devină autonomi, se transformă în mici minuni. O minune este și Andra, o fetiță de 12 ani din Câmpina, care pictează dumnezeiește. Însă, de orice s-ar apuca, Andrei toate îi merg ca pe roate, de la orele de baschet, la lecțiile de pian sau înot. Încurajările părinților ei „ascultători” sunt foarte importante pentru micuța și altruista pictoriță. 

„Ne chinuim să o susținem în tot ce își dorește, dar și excelează în toate!”, spune, mândră de minunea care îi luminează zilele, mama fetiței.

Momentul în care părinții au rămas impresionați de propriul copil

Soții Jitaru sunt din Campina, Prahova, iar familia are două fetițe: Andra și Ștefania. Pasiunea pentru pictură a Andrei au descoperit-o din întâmplare, iar sora îi este ajutor de nădejde în tot ceea ce face. „Profesoara de religie i-a dat Andrei să facă o icoană, noi am schițat și i-am zis ca pentru a doua zi în weekend să o picteze, ca să o ducă la școală. A doua zi, am avut surpriza ca ea să se trezească mai devreme și să se apuce de pictat în lipsa noastră. Am rămas uluiți pentru că ea nu avea talent la pictură sau desen. Avea 7-8 ani. A fost momentul în care am rămas foarte impresionați”, își amintește mama fetiței începuturile pasiunii pentru pictură a micuței Andra.

Interesul pentru icoane a fetiței a fost insuflat de bunici, care lucrau la biserică. „Ea era foarte apropiată de tataie, cum îi spunea. Când a murit bunicul, a suferit foarte mult, iar când a aflat de un prieten de-al nostru care s-a îmbolnăvit de aceeași boală ca și bunicul, un tip de cancer, nu a putut să stea indiferentă și a vrut să vândă tablourile pictate de ea. Și de atunci pictează din ce în ce mai des”.

O familie altruistă

Părinții se străduiesc să își învețe fetele să dăruiască implicându-le în acțiuni caritabile. „Suntem înscrise și într-un grup de voluntariat pe Facebook, tot ce rămâne mic fetițelor donăm mai departe altor copii. Am fost cu ele la câteva sortări de hăinuțe pentru copii. Le-a plăcut foarte mult”, mai spune mama fetelor, Andreea.

La întrebarea „Ce își dorește pentru fetița ei?”, ca orice mamă dedicată, Andreea spune: „Să fie sănătoasă. În al doilea rând, ceea ce vrea ea să facă, noi o vom susține, indiferent de ce își va dori, fie că este vorba despre pictură sau altceva… Dacă vrea baschet, acolo o ducem și facem sacrificii. Dacă vrea pictură, acolo merge”.

Copilul cu stea în frunte!

Pe lângă talentele pe care le are, Andra este văzută de cei din jur ca o fire independentă și matură. ”Cu îmbrăcat, încălțat, de mică s-a descurcat. Maturitatea ei ține probabil și de cum a apărut pe lume. A fost o naștere grea, am crezut că o vom pierde… Aș mai spune că maturitatea și independența pe care le are țin și de ce facem noi, cu siguranță, dar este și ceva special în ea. Are ceva aparte. Andra este cu stea în frunte”.

Articolul face parte din campania „Descoperă puterea unui simplu DA” susținută de Danonino prin care părinții sunt încurajați să sprijine autonomia copiilor și să spună DA micilor lor încercări.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație