Patru fraze magice pentru tine și copilul tău

Alexandra Ion
discutii copil

Ți-ar plăcea să ai niște formule magice care să te ajute în relația cu copilul tău? Niște fraze care să funcționeze perfect de fiecare dată și să aibă mereu efect maxim?

Ceea ce trebuie să știe părinții este că cel mic aude mereu tot ceea ce i se spune.  O face prin firea lucrurilor, instinciv, natural. Însă uită, ignoră sau pur și simplu nu procesează informația. Ceea ce face diferența este cum spune părintele ceea ce are de comunicat.

Există însă fraze magice pentru implicarea copilului, mobilizarea lui, stimularea determinării. Le poți adapta de la situație la situație pe același tipar. Iată-le!

„Este cu adevărat dezamăgitor rezultatul de la dictare, pentru că este cel mai slab rezultat al tău, iar tu poți mult mai mult. Dar, din fericire, este doar un simplu test. Hai să lucram puțin mai mult și să vedem împreună care sunt lucrurile pe care nu le-ai înțeles”.

Aceasta este una dintre frazele magice pe care le poți folosi când copilul trece printr-un eșec. Am subliniat cuvintele cheie, strategice din frază. Logica acestei fraze este conștientizarea eșecului, raportat la posibilitățile copilului. Apoi urmeză manifestarea înțelegerii și compasiunii tale de părinte pentru eșecul lui (”este doar un simplu test”). Mereu o frază magică trebuie să sugereze și o soluție, iar propunerea de a lucra în plus este această soluție.

„Am văzut că te-ai străduit să ajuți acel copil mic care a vrut să se joace cu tine. Ai fost atât de rabdător și de blând.”

Copiii până la 5-6 ani sunt extrem de ancorați în prezent. Mesajele ascunse, mesajele criptate sau cele care nu sunt foarte limpezi nu vor fi niciodată percepute de cei mici. Un copil va percepe mai ușor lauda și aprecierea din această frază minune, în locul unei variante de genul ”Bravo ție că ai fost cumite și te-ai jucat frumos cu acel copil mic!”. Concretizarea complimentelor pe care le faci copilului este infinit mai eficintă. Strategia este valabilă și cu cei mai mari. Este ok să-i spui copilului că este inteligent, dar este infinit mai bine și mai productiv să-i spui că ”sunt mândră pentru că ai citit două capitole din cartea ta, azi!

„Ce putem face ca mâine să nu-ți mai uiți jacheta la școală?”

Atunci când copilul face aceleași și aceleași greșeli este frustrat. Cu toate acestea, varianta pedepselor, a amenințărilor nu funcționează deloc. Va adăuga anxietate, tensiune între voi și eventual frustrare în plus. O variantă magică este să-l provoci să găsească soluții! Asta este fraza magică! Deschide-i o cale pentru a găsi singur soluții și în felul acesta vei rezolva și problema și-l vei învăța una dintre cele mai bune strategii de viață: căutarea de soluții. Mergi un pic mai departe și ai răbdare până faceți o strategie pentru ca jacheta să nu mai fie uitată, din nou, la școală. Un sfat: acceptă orice variantă își va propune și fii pregătită să auzi idei uluitoare! Satifacția reușitei din partea copilului tău este o dublă victorie.

”Fiul tău a reușit să obțină rezultate spectaculoase la școală, în ultima vreme! Sunt atât de mândră de el!”

Strategia este simplă și foarte eficientă. Copilul tău este încântat dacă îl lauzi, iar lauda părinților este extrem de stimulativă pentru ei, în general.  Acest gen de laudă indirectă este cea care obligă în cea mai mare măsură un copil să continue pe drumul care a general aceste aprecieri!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa