De ce au copiii nevoie de rutină? Plan zilnic pentru a implementa regulile casei!

Magda Popescu
copil care se pregateste de somn

Rutina în viața copiilor mici este sănătoasă, echilibrează starea emoțională a copiilor și le conferă liniște. Conform ahaparenting.com, copiii funcționează cel mai bine cu programe bine structurate. Ajutați-i, urmărind un plan zilnic de activități!

Copiii și prescolarii, în special, se simt mici pe lume. De aceea, ei își doresc predictibilitate, au nevoie să știe ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Planurile și informațiile pe care le primesc de la adulți le dau un sentiment de control. O rutină previzibilă le permite copiilor să se simtă în siguranță și îi ajută să își coordoneze mai bine activitățile.

Rutina în viața copiilor mici este un mod de a le oferi siguranță

Copiii care înțeleg rutina mai degrabă decât să se simtă împinși de ceea ce pare a fi o circumstanță arbitrară, au mai multe șanse să coopereze. Crearea unei rutine obișnuite este o modalitate esențială de a-i face pe cei mici să conștientizeze ce urmează să se întâmple pe parcursul zilei. În felul acesta, ei se simt în siguranță și cooperează mai ușor. De asemenea, rutina dezvoltă cortexul prefrontal, partea de planificare și funcția executivă a creierului.

”Planul zilei” nu este important doar pentru copii. Și adulții care au grijă de ei au nevoie de o rutină. Chiar dacă iubim spontaneitatea, aceasta fiind și baza creativității, o colaborare bună cu cei mici nu se poate realiza decât cu un plan bine stabilit, care să se repete zilnic. Fără o rutină, viața cu copiii poate să ne copleșească.

Rutina zilnică pentru copii mici. Plan și idei de pus în practică

Programul unui copil are nevoie de flexibilitate pentru a-i permite celui mic să-și îndeplinească două dintre cele mai importante sarcini ale lor: explorare și experimentare. Copilul mic are nevoie să fie lăsat să savureze micile plăceri, așa cum sunt bucuria de a mirosi florile sau de a observa insectele din grădină. De asemenea, copiii au nevoie să ia propriile decizii și să aleagă cum își petrec timpul liber. Însă această flexibilitate nu poate să producă efecte pozitive decât aflată într-o rutină zilnică, pe care copilul o știe și care îi permite să se relaxeze.

Rutina de dimineață este cea mai importantă

Pentru a vă ajuta copilul să se simtă în siguranță, vorbiți cu el despre ce urmează să se întâmple în ziua respectivă. Faceți împreună planul zilei și implementați rutina în viața copiilor mici!

„Ziua bună se cunoaște de dimineață! Propun să ne spălăm, să ne îmbrăcăm frumos, să luăm micul dejun, apoi suntem gata de pornit în aventură!”

Poate aventura voastră în acea zi va fi la cumpărături, într-o alt zi, la medic. Dacă o tratezi ca pe ”o aventură” și ”o experiență de învățare”, așa o va percepe și copilul tău. Așadar, rutina de dimineață conține, pe lângă igienă și mâncare, povestea zilei, pe scurt, prezentată cât mai jucăuș.

Rutina de prânz dă siguranță copilului și îl ajută să conștientizeze regulile și programul

Înainte de prânz, pe drumul spre casă, puteți discuta cu cei mici despre cum a fost dimineața voastră. Chiar dacă v-ați petrecut-o împreună sau separat, repovestiți în detaliu cum v-ați început ziua.

„Ce dimineață minunată am avut. Am luat micul dejun împreună. A fost foarte gustos și sănătos. Ne-am periat dinții, ca în fiecare dimineață, ne-am îmbrăcat frumos și am început aventura cu o vizită la băcănia noastră preferată. Ce ți-a plăcut cel mai mult din ce am cumpărat de acolo?”

Odată conectați la activitățile zilei, puteți începe discuția despre ce urmează să faceți!

„Când ne întoarcem acasă, voi pune cumpărăturile pe raftul din bucătărie și voi pregăti masa. Vrei să mă ajuți? După masa de prânz citim o poveste. Abia aștept să văd ce alegi de data asta! După somn, vrei să mergi în parc sau la locul de joacă?”

Citește și ”Cum să crești un copil energic”. Aceasta este disponibilă AICI.

Rutina de seară îl ajută pe copil să accepte mai ușor somnul

La baia de seară puteți relua activitățile de peste zi și plănui împreună ziua de mâine. Copiilor le face plăcere să știe că sunt implicați în hotărâri și că dorințele lor sunt luate în seamă. Pentru ca rutina să aibă succes, ora de baie și cea de somn ar trebui să fie constantă.

De aceea, rutina în viața copiilor mici are un rol important. Pentru a ajuta copilul să-și formeze această rutină, regulile trebuie comunicate clar și respectate întocmai. Vă puteți ajuta de un tablou cu obiectivele zilnice pe care îl puteți crea împreună cu cel mic. Găsiți fotografii care descriu rutinele alese (trezirea, spălatul pe dinți, micul dejun, joaca, somnul, poveștile…), așezați-le în ordinea în care vreți să se întâmple și respectați-le. Puteți alege și o variantă magnetică, dându-i posibilitatea copilului să schimbe ordinea cum dorește. Copiii devin brusc responsabili și mândri de ei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa