Vrei să devii un părinte mai bun? Iată ce ar trebui să schimbi chiar de azi

Anca Vlad

În zilele noastre, un părinte bun este unul perfecționist. Nu-ți face însă griji, copilul va fi bine dacă, începând chiar de azi, vei încerca să pui în practică cele șapte sfaturi oferite de Katrina Onstand pe todaysparent.com. Astfel vei învăța cum să devii un părinte mai bun.

Nu-i mai spune cum să se joace!

E greșit ca atunci când mergeți la locul de joacă să-i descrii totul în detaliu de parcă ar fi într-un documentar despre viața sălbatică, nu într-un spațiu amenajat pentru copii. Dacă vrei să devii un părinte mai bun, lasă-l să descopere singur anumite lucruri și nu interveni între el și experiențele cu ajutorul cărora află mai multe despre lume.

Renunță la „noi”!

De exemplu, e cănița lui, nu a  noastră. Calcă-ți pe mândrie, scapă de temeri și lasă-l să experimente propriile realizări și eșecuri, e sfatul lui Julie Lythcott-Haims, autoarea cărții „Cum să crești un adult”.

De ce time-out-ul este nociv pentru copii

Trasează-i sarcini în gospodărie…

Chiar și un copil de doi ani își poate pune cana în chiuvetă, iar unul de 10 ani își poate pregăti ceva de mâncare. Anumite sarcini în gospodărie îl fac să fie mai responsabil și-i cresc încrederea în sine.

…și nu-l plăti!

Dacă vrei să devii un părinte mai bun, atunci află că e o greșeală să-l răsplătești pentru că a făcut unele lucruri de bun-simț în bucătărie, atrage atenția Ron Lieber în „Opusul răsfățului”. „Ei trebuie să facă anumite lucruri din aceleași motive ca și noi: pentru că trebuie făcute”.

Nu-i face temele!

Pe termen scurt, încerci să câștigi timp și să nu mai stai după el, dar atunci când îi faci tu temele îi transmiți următorul mesaj: „Hei, tu nu ești capabil să le faci singur”, susține Lythcott-Haims.

Lasă-l să-și dea seama singur cum stau anumite lucruri!

Un copil care învață pe propria piele că anumite lucruri îi dăunează va ține minte mult mai ușor acest lucru decât dacă i-l repeți tu la nesfârșit. De exemplu, lasă-l în ziua de Crăciun să mănânce multe dulciuri. Burtica lui îl avertiza că nu e bine ce-a făcut și nu va repeta prea curând (sau deloc) experiența. Aceste eșecuri non-catastrofice sunt cheia transformării într-un adult responsabil, spune autorul Alex Russell.

De ce au copiii nevoie de rutină?

Trebuie să ai viață proprie!

Micuțul vede cum te agiți toată ziua în jurul lor, protejându-l, cicălindu-l și intervenind în activitățile în care e implicat. Alege câteva momente în fiecare zi în care copilul să nu mai fie centrul atenție, ci să faci ceva care să-ți bucure sufletul și să-ți încarce bateriile. Dacă vrei să devii un părinte mai bun, află că dacă tu vei avea viață proprie, el nu va deveni un narcisist, ci un adult responsabil.

Alfie Kohn se va afla pe 16 și 17 martie 2019 pentru a patra oară în România pentru a susține o nouă serie de conferințe, în București și Cluj. Conferința ”De la pedepse si recompense la cooperare și colaborare” este organizată de TOTUL DESPRE MAME cu sprijinul Transylvania College și Asociația pentru Comunicare Nonviolentă. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa