Vrei să fii un părinte ideal? Urmează sfaturile date de un terapeut de familie

Anca Vlad
un părinte ideal

Terapeut pe probleme de familie, Angela Pruess vine în ajutorul părinților pe parent.co. Deși cariera ei se bazează în principal pe ajutorul acordat copiilor, a stat de vorbă și cu foarte mulți părinți. Datorită acestui lucru, ea și-a dat seama că din cauza cantității enorme de informații cu care suntem bombardați zilnic și a societății care impune anumite norme, adeseori mesajele primite sunt contradictorii și devine parcă din ce în ce mai greu să fii un părinte ideal – încrezător și acționând în beneficiul copilului său.

Având o experiență de 12 ani în domeniu, Angela Pruess a văzut o mulțime de părinți bine intenționați făcând greșeli și aplicând strategii care nu veneau în întâmpinarea nevoilor emoționale ale copiilor și familiilor lor. De cealaltă parte, a observat și o creștere a numărului celor deschiși la nou, care aplică cu succes noi modalități de creștere și educare a copiilor.

Toate aceste informații adunate în timp, experiența ei în domeniu, dar și studiile care s-au făcut în ultimul timp în legătură cu creierul uman și comportamentul copiilor, o îndreptățesc să ofere sfaturi „din interior” care te pot ajuta să fii un părinte remarcabil.

Ține cont că un copil se va purta ca… un copil

Deseori, părinții uită că un copil învață mai repede din greșeli; „magia” are loc atunci când părintele îl sprijină și-l ghidează pe drumul cel bun. Adesea, suntem frustrați și nervoși din cauza smiorcăielilor și a „vorbitului cu pereții”, când în realitate, în acele momente copilul are nevoie de îndrumare.

Acea parte a creierului care este responsabilă de motivare, logică și controlarea impulsurilor nu se dezvoltă total decât în jurul vârstei de 20 de ani. Morala: comportamentul imatur este normal la o persoană imatură, cu un creier imatur. Aceasta este o realitate dovedită științific care ar trebui să ne ajute să avem mai multă răbdare, ca să ne sprijinim copilul și să-l ghidăm în viață.

Răsplătește-ți copilul cu experiențe, nu cu obiecte! Cum trebuie să procedezi

Trasează limite cu respect, nu cu critici

Ținând cont de faptul că micuții trebuie să învețe literalmente de la noi totul despre lume, vor avea tendința să depășească limitele. Poate părea paradoxal, dar fără limite clare, copilul devine anxios și nesigur.

Limitele pot fi trasate sub forma criticilor și a ocărilor sau pot fi comunicate ferm, dar cu blândețe. Gândește-te cum vrei să fii tu tratat la locul de muncă, de exemplu, și pornește de acolo.

Ține cont de stadiul de dezvoltare a copilului

Te-ai întrebat vreodată unde a dispărut bebelușul drăgălaș și de unde a apărut țâncul gălăgios și energic pe care-l iei de la grădiniță? Ei bine, există câteva sute de pași, foarte normali și sănătoși, pe care-i face un copil până să devină adult. Ținând cont de asta, vei înțelege comportamentul lui haotic și vei mări șansele de a reacționa cerebral și a-l susține.

Cunoaște temperamentul și personalitatea copilului

Pare destul de evident, dar dacă ne dăm seama care sunt calitățile care ne fac copilul unic, avem posibilitatea să-l înțelegem mai bine și să-l sprijinim atunci când are nevoie de ajutor. Odată ce-ți dai seama ce anume îl deranjează, multe dintre probleme sunt mai simplu de rezolvat.

Lasă-i suficient timp pentru joacă

Dacă nu au studiat terapia prin joacă, majoritatea adulților nu au cum să înțeleagă și să aprecieze puterea jocului. Aceasta este modalitatea prin copilul învață și se dezvoltă. Asta înseamnă să-i acorzi timp în fiecare zi să exploreze în voie lumea prin joacă.

Învață când să vorbești și când să asculți

Dacă-l lași, copilul descoperă destul de repede cum să rezolve o problemă. Pentru că-l iubești enorm și vrei să reușească în viață, e destul de greu să nu sari imediat să-i rezolvi problema. Cu toate astea, o faci criticându-l sau ținându-i o predică. Dacă părintele și-ar ține mai des gura și ar aștepta, ar fi uimit să descopere cât de des poate copilul să tragă singur concluziile și să găsească o soluție la problema lui. Ascultă-l și asta îi permite să gândească și să găsească soluții. Copilul vrea și are nevoie să fie auzit. Ca noi toți, de altfel.

Tema pentru acasă: 5 obiceiuri sănătoase recomandate de profesori

Trăiește-ți viața atunci când nu ești în preajma copilului

Mulți susțin că-și iubesc copiii mai mult decât viața și cu siguranță asta simt. În realitate, părintele are propriile nevoi de-a lungul unei zile. Trebuie să întrețină relațiile cu prietenii și să-și satisfacă pasiunile, hobbyurile, care îi deosebesc ca indivizi.

Acțiunile cântăresc mai greu decât vorbele

Felul în care interacționezi cu copilul și în care-ți trăiești viața sunt cele mai importante surse de învățare pentru el. Copiii sunt incredibil de buni observatori și mult mai intuitivi decât am fi înclinați să credem. Sunt tot timpul alerți! Asta poate fi puțin cam neplăcut pentru părinți, așa că aceștia trebuie să aibă grijă cum se poartă. Lucru bun de altfel, deoarece, pe lângă că-și învață copilul, devin și ei oameni mai buni.

Admite că distracția, creativitatea și comunicarea sunt cele mai bune căi de a a promova un comportament pozitiv și o atitudine cooperantă

Teama și controlul nu dau rezultate pe termen lung. Deși acestea pot da rezultate pe termen scurt, ele nu-l vor ajuta pe copil să-și găsească direcția din punct de vedere moral și nici nu-l vor ajuta reuși să găsească soluții propriilor probleme.

Dacă micuțul simte că datorită interacțiunii cu tine are valoare, atunci va învăța automat să prețuiască la rândul lui alte persoane și va căpăta încredere în el.

Fixează țeluri care să-i formeze și sufletul, nu numai comportamentul

Trăim cu ideea că lumea consideră că scopul unui părinte este crească și să educe un copil pe care apoi să-l numeacă ”bine-crescut”. Deși acesta este scopul principal al multor părinți, asta nu înseamnă că micuțul va fi și o persoană fericită. Ajutându-l să înțeleagă importanța propriilor idei și emoții, îl ajutăm să capete încredere și să poată socializa cu ușurință. Acesta calități le vor fi folos și le vor netezi drumul în viață.

Nu e ușor să-ți schimbi obiceiurile și mentalitățile ca părinte, dar merită efortul dacă este în interesul copilului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa