E normal să-ți obligi copilul să-și împrumute lucrurile?

Eritem fesier tratament Totul despre mame
Alex si Maria se bat

Să obligi copilul să-şi împrumute lucrurile nu e tocmai cea mai bună idee. Iată de ce!

Cu mult timp în urmă, într-o perioadă rămasă în amintire tuturor ca anii 80, s-a difuzat un filmuleț în care un grup de ursuleți în culori pastel și cu burtici tatuate trăia într-o lume psihedelică, printre nori, curcubeie și fericire. Acești ursuleți simpatici trăiau după un cod de norme adânc implementat în societatea lor: „Să împarți însemnă să-ți pese!” În scurt timp, motto-ul a fost preluat de adulți care au început să-și oblige copiii să-și împrumute lucrurile în numele altruismului. Nimeni nu le-a explicat însă că nu e corect, spune Patrick A. Coleman pe fatherly.com.

S-a demonstrat că acești ursuleți ai compasiunii ne-au condus pe un drum greșit timp de câteva decenii și abia acum se pune o întrebare foarte importantă:  e normal să-ți obligi copilul să-și împrumute lucrurile? Se pare că răspunsul e un mare NU!

Nu e normal să împrumuți

Conform unui studiu recent, e greu de crezut că un copil sub 5 ani are capacitatea necesară de a înțelege complicatul mecanism al comunicării sociale și al împrumutării lucrurilor. Cel mai greu îi e să înțeleagă importanța acestui lucru. Pentru ei, pur și simplu nu are sens. Și atunci e normal să-ți obligi copilul să-și împrumute lucrurile?

Asta pentru că altruismul, în acest caz împrumutarea jucăriilor unui alt copil, necesită un număr de lucruri pe care țâncul sau preșcolarul încă nu le înțelege. Pentru început, e vorba de capacitatea de a înțelege ce dorește o altă persoană. Asta însemnă că ar trebui să înțeleagă ce vrea el și ce vor alții. Ca să împrumuți ceva trebuie să ai capacitatea de a înțelege că acel lucru îți va fi returnat. Niciunul dintre aceste concepte nu sunt clare pentru un copil sub 7 ani decât în cazuri rare.

Argumente contra

Conform aceluiași studiu, în ultimii ani, în SUA a început o mișcare împotriva mentalității că trebuie să-ți obligi copilul să-și împartă lucrurile cu alții. Explicația e că atunci când copilul tău are o jucărie sau un lucru la care ține foarte mult și un alt copil îl vrea, e foarte normal ca micuțul tău să se împotrivească și să refuze să-l dea.

Totul a plecat de la dorința de a fi un bun părinte. Majoritatea părinților vor să-și educe copilul în spiritul generozității și al moralei și atunci îi spune că e normal să-și împrumute bunurile. Cu toate acestea, chiar și cei care nu sunt de acord ca micuții lor să-și dea jucăriile altor copii vor recunoaște că e un paradox și că există riscul să crești un copil care se va transforma într-un adult egoist. Tot ei susțin că e preferabil să-i dai posibilitatea să aleagă când și dacă vrea să-și împrumute jucăriile decât să-l obligi s-o facă.

Un studiu efectuat recent la Universitatea Cornell susține acest lucru. Mai mult, acesta le este de ajutor celor care vor să învețe lecția răbdării și a altruismului înainte să se transforme într-un Scrooge.

Cât de importantă este stimularea copilului în primii trei ani de viață

Înainte de toate, copilul trebuie să înțeleagă că atunci când împrumută o jucărie, o primește înapoi

Cei care nu vor să-și oblige copilul să-și împrumute jucăriile nu vor nici să-l învețe să fie egoist. Ei cred că e mai bine să-i explici cum se simte persoana care-și dorește jucăria lui. Asta (cu un pic de noroc) poate rezolva problema.

O poți face în mai multe feluri. Unul ar fi să stai deoparte și să aștepți să rezolve problema de sine. Altul – să stai de vorbă cu copilul și să încerci să-i explici ce emoții sunt implicate într-o astfel de situație. O a treia modalitate este să-l pui pe el în aceeași situație și să-l ajuți să treacă peste dezamăgirea provocată de refuz. La copiii, genul acesta de dezamăgiri sunt resimțite de copil ca niște adevărate dezastre. Pe de altă parte, îți dă posibilitatea să-l ajuți să înțeleagă situația în care este și în care se află copilul pe care și el l-a refuzat la rândul lui.

Cum să crești un copil de încredere

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()