7 motive ascunse pentru care copiii copiază la școală

De ce copiază copiii la școală și cum poate fi prevenit acest comportament? O fac pentru că s-au născut cu trișatul în sânge, nu au fost învățați să aibă o conduiă morală sau pur și simplu sunt prea leneși să învețe? Surprinzător, niciunul dintre aceste motive nu este corect, spun psihologii. De multe ori, adulții din jur sunt responsabilii din umbră și tot ei au soluțiile pentru corectarea lui.

Copiatul poate avea consecințe foarte serioase, de la penalizarea elevului cu notă care îl impiedică să promoveze o disciplină, până la scăderea notei la purtare și compromiterea reputației în fața profesorilor și a colegilor. Pe plan personal, un copil obișnuit să copieze va pierde noțiunea unui curs firesc de studiu și asimilare de cunoștințe, ajungând să aibă o stimă de sine scăzută din pricina sentimentului că nu va putea niciodată să obțină rezultate bune prin forțe proprii.

Iată de ce copiază de regulă copiii la școală și ce putem face, ca părinți și profesori, să corectăm acest comportament periculos în formarea și dezvoltarea armonioasă a copiilor.

ÎnapoiPagina 1 din 7

1. Competiția excesivă

Sistemul de învățământ traditional folosește ca motivație principală competiția. Generații întregi au tradus succesul școlar ca fiind echivalentul coroniței acordate la festivitatea de premiere de la sfârșitul anului școlar.

Acest mediu intens competitiv a atribuit o importanță prea mare notelor (acordate mai mult sau mai puțin subiectiv), copiii ajungând să considere fiecare notă mică ca fiind un eșec de proporții.

Acumularea de cunoștințe și aptitudini esențiale este înlocuită de o goană continuă după note mari, cu orice preț. Astfel, elevii își pierd coordonatele pe parcursul educational și sunt supuși unei tendințe permanente de a găsi căi cât mai sigure să fie pe primele locuri în ierarhia clasei.

ÎnapoiPagina 1 din 7
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()