7 motive ascunse pentru care copiii copiază la școală

De ce copiază copiii la școală și cum poate fi prevenit acest comportament? O fac pentru că s-au născut cu trișatul în sânge, nu au fost învățați să aibă o conduiă morală sau pur și simplu sunt prea leneși să învețe? Surprinzător, niciunul dintre aceste motive nu este corect, spun psihologii. De multe ori, adulții din jur sunt responsabilii din umbră și tot ei au soluțiile pentru corectarea lui.

Copiatul poate avea consecințe foarte serioase, de la penalizarea elevului cu notă care îl impiedică să promoveze o disciplină, până la scăderea notei la purtare și compromiterea reputației în fața profesorilor și a colegilor. Pe plan personal, un copil obișnuit să copieze va pierde noțiunea unui curs firesc de studiu și asimilare de cunoștințe, ajungând să aibă o stimă de sine scăzută din pricina sentimentului că nu va putea niciodată să obțină rezultate bune prin forțe proprii.

Iată de ce copiază de regulă copiii la școală și ce putem face, ca părinți și profesori, să corectăm acest comportament periculos în formarea și dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Pagina 2 din 7

2. Supraîncărcarea academică

De veme ce sistemul de învățământ se bazează mai mult pe teste standardizate și foarte puțin pe lucrurile învățate și demonstrate de copii individual, programa școlară devine deseori prea stufoasă. Conceptele explicate greșit sau insuficient de către profesori și numărul mare de teste și evaluări (nu de puține ori concentrate în ultima săptămână a semestrului) sunt cauze frecvente ale supraîncărcării academice a copiilor.

Ajunși în situația în care se simt copleșiți și observând alți colegi care trișează, este lesne de înțeles de ce elevii ajung să fie predispuși copiatului.

Pagina 2 din 7
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()