Acomodarea la gradiniţă sau la şcoală

Acomodarea la scoala si gradinita Totul despre mame

Acomodarea la scoala si gradinita Totul despre mamePași pentru o acomodare cu succes la grădiniță sau la școală

Toamna ii aduce pe bobocii nostri in banci, dar adună şi emoţii şi dificultăţi de acomodare cu grădinţa sau cu şcoala. Iată cum putem să le facem copiilor noştri tranziţia mai uşoară către această etapă din viaţa lor.

Îmi aduc aminte şi acum de prima mea zi mea de grădiniţă şi de paşii mamei, care se depărta pe coridorul gri, lăsându-mă uşor descumpănită de noua stare de fapt. Privirea blajină a educatoarei şi prezenţa fratelui meu în aceeaşi grădiniţă m-au făcut să trec peste disconfortul de a nu mai fi cu mama, dar acomodarea cu o nouă rutină, noi personaje şi noi reguli a fost destul de dificilă, per ansamblu. Din fericire, astăzi există o serie de variante prin care putem atenua disconfortul pe care îl simt bobocii noştri atunci când rămân la grădiniţă sau la şcoală. Tot cu ajutorul lor îi putem face pe copii să îndrăgească această nouă şi importantă etapă şi să se acomodeze mai rapid.

Pregătirea începe din timp

Nici noi nu se simţim prea confortabil atunci când începem o nouă fază a vieţii noastre, alături de oameni şi locuri noi, aşa că pentru un copil impactul noutăţii poate să fie chiar mai mare decât ne-am fi aşteptat. O soluţie pentru a-l familiariza pe copil cu ceea ce urmează este prezentarea grădiniţei sau a şcolii, descrierea ei şi stabilirea unei eventuale întâlniri cu educatoarea sau cu învăţătoarea care îi va fi alături în următorea perioadă. Ar fi util ca înainte de începerea primului an şcolar să treceţi periodic, timp de câteva săptămâni, pe lângă zona în care se află instituţia de învăţământ aleasă, spunându-i celui mic că acolo se află locul în care se va juca, va învăţa şi va lega noi prietenii. Următorul pas este efectuarea unei vizite propriu-zise la grădiniţa la care va merge copilul, astfel încât cel mic să poată să-şi formeze o imagine concretă asupra acesteia şi să nu fie luat prin surprindere în prima zi de şcoală. Este foarte posibil că însuşi copilaşul să îţi spună că nu-i place un anumit lucru sau că ceva îi creează un disconfort şi sunt şanse să poţi remedia acest aspect până să înceapă şcoala.

Formează o echipă cu personalul didactic

Suntem siguri că ai ales şcoala sau grădiniţa cu multă grijă, după ce ai cernut cu atenţie toate informaţiile pe care le-ai putut găsi despre aceasta şi despre echipa care se află acolo. Este momentul să îi clădeşti şi copilului tău acelaşi capital de încredere pe care îl ai faţă de instituţia aleasă. Descrie-i copilului corpul profesoral clar şi amănunţit, ca să nu fie luat prin surprindere, dar cu cuvinte pe care să le poată înţelege. Dacă primele zile sunt dificile, o varianta ideală ar fi ca atât părintele, cât şi cadrul didactic să aibă aceeaşi abordare în gestionarea unui început anevoios al copilului în cadrul grădiniţei sau al şcolii. Nu este recomandat ca educatoarea sau învăţătoarea să îi spună copilului că e pe mâini bune, iar de cealaltă parte părintele să îi inducă temeri celui mic.

Nu prelungi despărţirea

Ştim că este un moment cu adevărat delicat, dar nu încerca să faci despărţirea cât mai lungă, deoarece cu cât momentul separării este mai lung, cu atât va dura mai mult până când cel mic se va obişnui cu noul program. Atât timp cât copilul priveşte cu temere momentul în care părintele îşi ia la revedere de la el, nu va putea să se bucure de experienţa şcolii, a colegilor şi a activităţilor de acolo.

Copiii sunt diferiți

Copiii sunt foarte diferiţi, iar cel mai bun exemplu care îmi vine în minte este cel al fetelor mele, care au avut o abordare complet diferită faţă de primele zile la grădiniţă. Dacă fata mai mică mă pupa rapid pe obraz, după care se arunca în braţele educatoarei şi ale altor doamne din grădiniţă, sporovăind şi râzând cu gura până la urechi, fata cea mare a avut o perioadă de început mai dificilă, presărată cu lacrimi şi cu întrebările constante Când vii să mai iei? şi De ce nu stai şi tu aici? Acum n-ar mai vrea deloc vacanţă sau weekend-uri şi şi-ar dori să se mute la şcoală, dacă s-ar putea, dar începutul a fost delicat şi ne-a luat ceva timp amândurora până să reuşim să facem trecerea cât mai uşoară.

1
2
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație