Activități pentru copiii de 4 ani – Idei valabile și-n starea de alertă

Geo Mihalcea
În sezonul cald cele mai plăcute activități cu copiii de 4 ani sunt cele în aer liber

Activițăți pentru copiii de 4 ani. După atâtea săptămâni de stat în casă, copiii, indiferent de vârstă, vor să stea mai mult pe afară. Alege cu grijă locurile de joacă, evită locurile aglomerate și fă din clipele petrecute împreună amintiri de neuitat. La 4 ani sunt foarte multe jocuri și activități pe care le poți iniția alături de cel mic, noi îți propunem câteva variante testate de citititoarele noastre! 

Cu siguranţă că nu ai uitat jocurile copilăriei tale din zilele de vară: şotronul, raţele şi vânătorii, de-a v-aţi ascunselea, încremeneşte statuie. Din păcate, acum copiii preferă să se joace mai mult pe tabletă ori pe telefon, decât să-şi petreacă timpul alergând pe afară. De aceea, cade în sarcina ta să-ţi implici copilul, încă de mic, în jocuri şi activităţi captivante în aer liber. Acestea îl ajută să ardă calorii, să-şi întărească musculatura, să fie vioi şi plin de energie şi să doarmă bine. Aduc micuţului forţă şi echilibru.

Când sar, aleargă, escaladează, năzdrăvanii noştri îşi dezvoltă două capacităţi esenţiale pentru buna funcţionare psihomotorie: forţa musculară şi echilibrul. Acestea le permit să-şi controleze mai bine corpul. În plus, jucându-se cu alţi copii, puiul tău îşi dezvoltă şi spiritul de echipă şi solidaritate.

Activități în aer liber pentru copiii de 4 ani

Între 3 şi 5 ani, jocurile de exterior îi permit copilului să-şi testeze toate capacităţile. Şi ce le place celor mici mai mult vara decât să alerge, să sară, să se balanseze sau să se bălăcească în apă? Dacă stai la curte, trebuie să iei în calcul toate aceste patru elemente pentru a alege cele mai potrivite echipamente de joacă: un tobogan, un balansoar, o piscină gonflabilă. Pentru a avea şi un colţişor numai al lui, îi poţi cumpăra o mini-căsuţă, care va deveni locul secret al lui şi al prietenilor săi. Dacă stai la bloc, scoate-ţi copilul zilnic în părculeţele de joacă ca să se bucure de soare.

Jocuri ce pot fi desfăşurate în curte, de unul sau mai mulţi copii:

Mica petrecere

Aşezaţi pe o păturică, cu ceşcuţe de jucărie, scăunele şi o măsuţă adaptate vârstei, cei mici pot improviza o petrecere unde vor servi ceai, cafea (de fapt, apă, ceai sau suc de fructe), cum fac oamenii mari. Pot avea şi un invitat special la petrecere: căţelul sau pisica din curte.

Construiţi o căsuţă pentru păsări

Roagă-i pe cei mici să caute în grădină frunze, pietre, ramuri. Cu puţin lipici şi ajutor de la tine, o căsuţă minunată va prinde viaţă.

Îmbină utilul cu plăcutul și construiți în familie o căsuță pentru păsări”

Să ne dăm în leagăn
Prinde de o ramură groasă de copac un leagăn de lemn. Dacă nu ai, poţi improviza unul cu ajutorul unei funii groase, căreia la un capăt îi vei lega o anvelopă, iar celălalt capăt îl vei lega de ramura copacului. Atenţie! Funia trebuie să fie rezistentă, ramura foarte groasă, iar nodurile foarte bine făcute, astfel încât să nu se desfacă. Anvelopa trebuie să fie la mică distanţă de sol şi bine spălată în prealabil. Sau, mai simplu, cumpără un hamac!

Desene pe asfalt
Copiii adoră să deseneze. Cumpără-i celui mic cretă colorată şi oferă-i un loc din curte unde poate desena în voie. Poate exersa ultimele litere sau cifre învăţate.

Găseşte obiectul
Ascunde în curte o minge sau o altă jucărie şi roagă-ţi copilul să o găsească. Dacă sunt mai mulţi copii, jocul e mai distractiv.
Să ne jucăm cu mingea
Aşezaţi în cerc, copiii trebuie să arunce mingea, ca la volei, de la unul la celălalt. Sau poți încerca ideea din filmulețul de la jos!

 

Organizează concursuri
Cheamă câțiva prieteni de-ai micuţului tău şi organizaţi un concurs. De exemplu, fiecare copil intră, până la brâu, în câte un sac şi încearcă să înainteze sărind. Fă rost de câte un sac pentru fiecare copil şi cu ajutorul pudrei de talc trasează liniile de pornire şi sosire. Aliniază copiii, dă startul şi cine ajunge primul la sosire, câştigă! Poţi pregăti şi premii pentru câştigători: o coroniţă din flori, un coif… etc.

Proiectează desene animate
Pe înserat, aşază o pătură sau un cearşaf alb pe un perete de-al casei. Cu ajutorul unui proiector digital, oferă-le celor mici desene animate. Adu-le câteva pături să se învelească, fă-le popcorn şi va fi seara perfectă pentru un „film la cinema“.

Activități pentru întreaga familie

Noile reguli din starea de alertă încurajează activitățile desfășurate în familie, ieșirile în aer liber sunt permise în grupuri mici. E ocazia perfectă să vă jucaţi, să râdeţi, să vizitaţi, să întăriţi legăturile dintre voi. Profitaţi de zilele cu soare şi ieşiţi cât mai des în aer liber.
Plimbaţi-vă cu bicicletele. Vara este cel mai bine să-ţi înveţi copilul să meargă cu tricicleta/bicicleta sau pe role (pentru tricicletă alege un model cu parasolar). Îmbrăcămintea lejeră şi vremea frumoasă sunt principalii aliaţi pentru aceste noi deprinderi. După ce învaţă să meargă pe bicicletă, puteţi pleca toţi trei la plimbare, cu bicicletele, prin parc. Începeţi cu plimbări scurte şi pauze dese.

Faceţi plimbări, pe jos, de 1-2 km, prin parc sau pădure
Nu uita că toţi membrii familiei trebuie să aibă încălţări potrivite. Apa şi micile gustări nu trebuie să lipsească. Cel mic poate merge alături de voi dacă are deja 4 ani. Opriţi-vă, din când în când, să admiraţi peisajele. Vedeţi ce păsărele întâlniţi şi spune-i celui mic cum se numesc. Pe drum, cântaţi împreună melodiile preferate ale familiei.

Mergeţi la zoo
Este anotimpul perfect ca să vizitaţi grădina zoologică. Animalele vor fi afară, iar timpul frumos vă va permite să le admiraţi pe îndelete. Nu uita să-i spui copilului cum se numeşte fiecare animal, cum face, ce mănâncă şi, în cazul celor domestice, ce dau ele oamenilor (lapte, lână).

Ieşiţi la picnic
Nu trebuie să căutaţi o locaţie specială. Puteţi merge şi în cel mai apropiat parc şi să petreceţi câteva ore pe iarbă, la umbra unui copac. Ia cu tine o pătură, câteva sandvişuri, apă, dar şi o minge, paletele de badminton. Veţi petrece o zi minunată împreună!
Vizitaţi acvariul, delfinariul, planetariul, observatorul astronomic. Dacă ajungeţi la mare, în Constanţa, nu trebuie să rataţi aceste obiective, care îl vor captiva pe prichindelul vostru. Cu acest prilej, va învăţa şi unele lucruri despre planete, peşti, delfini etc. Pentru cei care nu au vizitat niciodată un planetariu, este o experienţă de neuitat.

Petreceţi câteva zile la bunici
Mai ales pentru copiii care locuiesc la bloc, vacanţele de vară de la ţară pot fi amintiri de nepreţuit. Mergeţi împreună pe câmp şi adunaţi flori, arată-i animalele şi păsările din curte şi spune-i cum se numeşte şi ce face fiecare (găina dă ouă, văcuţa dă lapte etc.). La bunici, voi vă veţi relaxa şi veţi scăpa de aglomeraţia din oraş, iar cel mic va avea de descoperit un nou mediu foarte interesant şi captivant.

Ieşiţi la plimbare după cină Vara sunt cele mai lungi zile din an. Profită de ele şi ieşiţi la plimbare după masa de seară, când soarele se pregăteşte să apună. Somnul va fi mai dulce după aceste ieşiri.

Activități pentru copiii de 4 ani la plajă

Ca să nu mai fii nevoită să iei cu tine aproape toate jucăriile atunci când mergeţi la mare, îţi propunem câteva idei simple de jocuri pe plajă, care îl vor ţine ocupat pe cel mic:
Umple găletuşa
Ai nevoie de o găletuşă, forme de nisip. Dacă sunt mai mulţi copii, puteţi face un concurs: fiecare trebuie să umple cât mai multe forme cu apă şi să le răstoarne în găletuşă. Cine umple primul găletuşa, câştigă. Chiar şi singur, cel mic se va distra de minune şi va fi foarte ocupat cu umplerea găletuşei cu apă sau cu crearea diferitelor forme din nisip.

Construieşte un castel de nisip
Tradiţionalul castel îl va captiva pe cel mic. Amestecă-i nisip cu apă şi treceţi la treabă. Formele de nisip vă vor ajuta să faceţi cel mai frumos castel.

Desenează un animal
Ia-ţi copilul de mână şi mergeţi pe plajă în căutare de scoici, bucăţi de lemn, pietricele. Apoi aranjaţi unul lângă altul obiectele găsite, astfel încât să ia forma unui animal. Împreună puteţi face un dinozaur, o pisică etc.

Aleargă pe prosoape
Aşază pe nisip, în formă de cerc, câteva prosoape colorate, unul lângă celălalt, cu o mică distanţă între ele (un pas de copil). Copiii trebuie să sară de pe un prosop pe celălalt, fredonând o melodie care le place. O altă idee: cine mototoleşte primul prosopul, încât nu se mai poate călca pe el, iese din joc.

Nimereşte gaura
Ai nevoie de câteva bile, în funcţie de câţi copii sunt. Apoi, sapă tot atâtea gropi în nisip. Spune-le copiilor să stea la o mică distanţă de gropi şi să arunce mingiuţele în ele. Cine nimereşte gaura, câştigă.

Citeşte-i o poveste!
După ce v-aţi jucat şi v-aţi bălăcit, luaţi o pauză sub umbrelă şi citeşte-i copilului o poveste cu un peştişor, sirene sau orice legat de mare.

Activități pentru copiii de 4 ani în zile ploioase

Aruncă balonul. Umflă un balon şi, de faţă cu cel mic, aruncă-l deasupra voastră. Copilul va dori să te imite. Propune-i să arunce balonul întâi cu mâinile, apoi cu capul şi apoi cu un picior. Îi poţi cere să arunce balonul împingându-l spre diferite obiecte.

Jocuri pentru memorie

Spune-i copilului să se ducă în altă cameră decât cea în care eşti tu şi să numere până la 10. În acest timp, în bucătărie pune pe masă câteva obiecte (o lingură, o farfurie etc.). Când cel mic termină de numărat, cheamă-l şi spune-i să privească, timp de 30 de secunde, obiectele. Apoi, acoperă-le cu un prosop şi roagă-l să-ţi spună ce obiecte erau pe masă şi ce culoare avea fiecare. Dacă ezită, leagă-l la ochi şi lasă-l să pipăie obiectele. Un copil de4 ani ani poate memora 4 obiecte.

Ce faci când ai treabă şi copilul trage de tine să te joci cu el
Cel mai bine este să răspunzi nevoii lui de joacă şi de a petrece timp cu tine. Spune-i că te vei juca cu el puţin (15-20 minute), dar apoi te vei ocupa de treburile tale. Promite-i că după ce vei termina ce ai de făcut, te vei juca din nou cu el. Acordă copilului prioritate! Timpul petrecut cu el este unul din limbajele iubirii şi aşa copilul înţelege şi simte că este iubit.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa