Au sau n-au nevoie elevii de aviz epidemiologic în prima zi de școală?

Cristina Călin, redactor
aviz epidemiologic

Grupurile de WhatsApp, noul mijloc de comunicare școală-părinți, zbârnâie de ieri de la prânz, iar subiectul principal sunt avizele și adeverințele epidemiologice. În acest joc al absurdului condus de Ministerele Educației și Sănătății intră și medicii de familie. De pierdut, pierdem toți timp, nervi și, s-ar putea ca în îmbulzeala de la cabinete să câștigăm niște coronavirus.

UPDATE, 12 septembrie: Potrivit unei adrese trimisă de Ministerul Sănătății către Direcțiile de Sănătate Publică NU este nevoie de aviz epidemiologic pentru nicio categorie de elevi și nici pentru grădinițe la începutul anului școlar. De adeverințe medicale au nevoie doar cei care nu le-au dus în momentul în care au fost înscriși în unitatea de învățământ.

Puteți citi adresa AICI.

Joi, 10 septembrie 2020, puțin după ora prânzului a venit un comunicat de la Ministerul Sănătății menit să facă lumină în problema spinoasă a avizelor și adeverințelor medicale pe care părinții trebuie să le aducă la început de an școlar.

Hotărâri de la Ministerul Sănătății

Scrie clar în adresa semnată de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, către DSP-uri, adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:

  1. a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.
  2. b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.
  3. c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă.

Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii: după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive; la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Majoritatea părinților au fost liniștiți de aceste informații pentru că erau scutiți de drumuri și așteptări la medicul de familie. La rândul lor, și doctorii au fost încântați pentru că au scăpat de munca de secretariat.

Avizul ridica cele mai multe probleme pentru că are ”termen de valabilitate” doar 48 de ore sau 72 de ore în cazul în care trebuie dus luni, ceea ce presupunea ca toți părinții de școlari din România să fie azi, 11 septembrie, la coadă la cabinetele medicale.

Schimbări la prag de seară

Între timp, joi seara, pe 10 septembrie, la câteva ore de la circulara Ministerului Sănătății, Nelu Tătaru, cel care conduce acest minister a explicat că vor fi necesare adeverințele medicale pentru copiii care suferă de boli cronice, iar avizele epidemiologice se vor cere „doar pentru cei de la începutul ciclului de învățământ”.

Panica s-a instalat iar pe grupurile de părinți, pentru că la prânz nici nu se punea problema de avize pentru niciunul elev, iar adeverințele erau necesare doar pentru cei care începeau grădinița, clasa 0, clasa a V-a și clasa a 9-a.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) anunţa că a luat act cu surprindere de afirmaţiile legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice şi a adeverinţelor de sport de către medicii de familie pentru toţi copiii care vor începe şcoala în 14 septembrie. ”Astfel de solicitări exced legislaţia în vigoare şi nu doar că reflectă necunoaşterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente, ci reflectă totodată şi necunoaşterea riscului la care sunt supuşi părinţii şi copiii în mod inutil”, a transmis, joi, SNMF.

Pe de altă parte, avizul epidemiologic certifică faptul că un copil nu are o boală transmisibilă, iar în cazul particular al infecției cu coronavirus, dovada nu se poate face decât printr-un test. Medicii de familie nu îl cer atunci când completează avizul, ceea ce face ca acesta să nu fie foarte relevant în acest context.

Între timp sunt școli unde se cer ambele documente, școli unde se cer doar adeverințe din care să reiasă că elevii sunt apți pentru ora de sport, altele în care se cere doar aviz sau foar adeverință. Fiecare interpretează legea cum vrea, iar părinții nu știu ce să facă.

În această învălmășeală, ministrul Nelu Tătaru se arată îngăduitor și le spune tuturor celor implicați că înțelege că nu este timp și ”prelungim şi pentru prima săptămână, deci nu va fi nevoie să fie date în ultimele trei zile înainte de şcoală”

Ce spun medicii de familie

Redăm mai jos comunicatul Societății Naționale a Medicilor de Familie în Integralitatea lui:

”Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a luat act cu surprindere de afirmațiile care circulă în spațiul public legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice și a adeverințelor de sport de către medicii de familie pentru toți copiii care vor începe școala în data de 14 septembrie 2020.

Astfel de solicitări exced legislația în vigoare și nu doar că reflectă necunoașterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente ci reflectă totodată și necunoașterea riscului la care sunt supuși părinții și copiii în mod inutil.

Normele privind setul de documente necesare și momentul eliberării acestora sunt precizate explicit în Anexa 3 la Ordinul ministrului educației și al ministrului sănătății 5289/1668/2011 precum și în informarea nr 1329/08.09.2020 transmise de Ministerul Sănătății către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publica a Municipiului București. Aceste acte medicale care să ateste starea de sănătate a copilui se vor elibera doar la înscrierea/transferul/terminarea ciclu de învățământ și cuprind adeverința medicală (anexa 1), respectiv aviz epidemiologic (anexa 2).

În conformitate cu prevederile anexei 3 din Ordinul Ordinul nr. 5298/2011 avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanțe:

  1. a) după o perioadă de absență din colectivitate de cel puțin 3 zile consecutive;
  2. b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Menționăm că este necesar a se face distincția între avizul epidemiologic care are o durată limitată de valabilitate mai ales în context pandemic și adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate care este necesară doar la înscrierea într-un ciclu de învățământ (la intrarea în grădiniță, clasa I-a, clasa a Va și clasa a IX-a) și se eliberează la data efectuării examenului de bilanț tocmai pentru a nu aglomera de medicină de familie la început de an școlar.

Adeverința de sport solicitată medicului de familie nu este un document necesar a fi prezentat pentru practicarea orelor de educație fizică și sport. Solicitarea acestui document la fiecare început de an reprezintă de asemenea un abuz din partea unităților de învățământ.

Sunt stabilite scenarii foarte clare pentru modul de desfășurare în siguranță a cursurilor și pentru protejarea copiilor în școli și grădinițe. Chiar e greu de înțeles și pericolul pe care îl reprezintă încolonarea a zeci de părinți și copii la ușile cabinetelor medicilor de familie? Nu există recomandări privind atitudinea în cazul unui copil la care apar semne de boală în perioada școlarizării, dar ne acoperim de hârtii de cele mai multe ori inutile.

Reamintim faptul ca SNMF a transmis în repetate rânduri că este necesar ca în fiecare instituție de învățământ școlar sau preșcolar, în context pandemic, să fie disponibil un cadru medico-sanitar, încadrat conform normelor legale, care să coordoneze efectuarea triajului epidemiologic zilnic.

SNMF rămâne deschis dialogului cu autoritățile pentru identificarea unor soluții adecvate în aceste momente dificile în interesul copiilor și al protejării sănătății publice

A pune pe drumuri aproape 4.000.000 de copiii (conform datelor INS) și părinții lor în condiții de pandemie pentru a obține în decurs de câteva zile documente care nu sunt utile nimănui, care nu sunt prevăzute de lege și care nu au alt scop decât de a asigura conducerilor instituțiilor de învățământ confortul stivei de hârtii arhivată cu rigurozitate denota lipsă de respect față de părinți și copii și poate un grad de cinism și percepție eronată a realității.”

Până la urmă, părinții nu știu încă dacă este nevoie sau de aviz epidemiolog sau de adeverință medicală și le cer ca să fie. Până când nu va fi o voce care să coordoneze și să ia decizii, situația se va repeta la infinit în fiecare an școlar.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa