UPDATE: Școlile, gradinițele, creșele și afterschool-urile din București se închid de mâine

Theodora Fintescu, redactor
când se închis școlile și grădinițele din București
Școlile și grădinițele vor fi închise timp de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire a perioadei în funcție de evoluția pandemiei.

UPDATE: Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis luni, 19.10.2020, că, începând de mâine, creșele, grădinițele, școlile, afterschool-urile și universitățile din Capitală se închid, iar activitatea (unde e cazul) se va muta în mediul online. Măsura aceasta va fi menținută cel puțin 14 zile. 

Școlile și grădinițele din București vor funcționa după program normal luni, 19.10.2020, chiar dacă în Capitală s-a depășit duminică indicele de 3 bolnavi de Covid-19 la mia de locuitori. Luni, prefectul Capitalei va convoca Comitetul pentru Situații de Urgență, care va anunța intrarea în scenariul roșu, iar începând de marți vor intra în vigoare o serie de noi măsuri, printre care închiderea tuturor școlilor și a grădinițelor, precum și purtarea măștilor în toate spațiile publice închise și deschise. Măsura se aplică atât pentru școlile și grădinițele de stat, cât și pentru cele private. 

Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă prevede că, odată depășit indicele de 3 la mie, prefectul trebuie să convoace Comitetul pentru Situații de Urgență, astfel încât noile restricții să poată intra în vigoare. „După părerea mea, odată ce DSP a transmis rata de 3,02 la mie, nu se mai poate întoarce situația”, a spus în această seară premierul Ludovic Orban.

Orban a arătat care sunt măsurile care ar urma să intre în vigoare după depășirea acestei rate de infectare: închiderea școlilor și a grădinițor cu mutarea activității în mediul online, obligativitatea purtării măștii în toate spațiile, suspendarea activității în teatre, cinematografe, restaurante, cafenele.

Părinții care rămân acasă cu copiii pot primi 75% din salariu

Ludovic Orban a mai anunțat că imediat după anunțarea închiderii școlilor va fi adoptată o ordonanță de urgență privind asigurarea a 75% din salariu pentru părintele care va sta acasă cu copilul pe perioada cursurilor online. Suspendarea activității școlare față în față se face pe o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția indicelui de infectare.

Prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu a declarat în această seară pentru edupedu.ro că decizia de închidere a școlilor va fi luată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București . ”Există un ordin al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, ei decid închiderea școlilor. Noi decidem doar intrarea într-un scenariu sau altul, roșu sau galben. Deci ISMB va decide”, a spus prefectul. Tot el a precizat că medicii și asistenții școlari de la școlile care vor trece în scenariul roșu vor fi detașați la spitalele care tratează pacienți COVID.

Conform Hotărârii de Guvern, măsura sistării activității față în față va viza atât școlile și grădinițele de stat, cât și pe cele private. Decizia privind suspendarea activității centrelor de tip after school și a creșelor trebuie luată separat, de către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.

Părinți și copii la școala online. Reguli de supraviețuire

Închiderea școlilor, dublată de munca de acasă, reprezintă o adevărată provocare pentru părinți. Robert Jenkins, coordonatorul programelor de educație în cadrul UNICEF, are cinci recomandări pentru ca școala online a copiilor să fie un succes. Ele vizează rutina, sinceritatea, răbdarea, protejarea permanentă a copiilor în mediul virtual și menținerea legăturii cu cadrele didactice.

  • Rutina zilnică

Asigurați-vă că activitățile de zi cu zi, precum și timpul petrecut muncind pentru școală online sau offline, sunt în acord cu vârsta copilului. Asigurați-vă că în programul de zi cu zi includeți joaca. Deși rutina este esențială pentru copii și tineri, veți observa că în această perioadă e nevoie să dați dovadă și de flexibilitate. Adaptați-vă situației: dacă copilul dă dovadă de agitație în timpul stabilit pentru studiu, schimbați ordinea activităților.

  • Fiți sinceri cu copiii

Încurajați-vă copiii să vă adreseze întrebări și să își exprime sentimentele pe care le au. Ei pot reacționa în diverse feluri la stres, așa că fiți răbdători și îngăduitori. Provocați copiii să-și exprime temerile în privința perioadei pe care o traversează, discutați despre regulile care trebuie respectate și de ce.

 

  • Aveți răbdare

Dacă cei mici nu rezistă la o sesiune de învățare de 30- 40 de minute, fie că e vorba de una online sau de una offline, începeți treptat. Permiteți-le la început sesiuni de învățare de 10 minute, iar apoi creșteți treptat timpul până la cel necesar. Combinați, în măsura în care se poate, învățarea online cu cea offline.

  • Protejați-vă copiii și când sunt online

Platformele digitale îi ajută pe copii să continue să învețe chiar dacă nu mai merg la școală și să rămână conectați cu prietenii și colegii lor. Însă accesul online presupune și un risc crescut în ceea ce privește siguranța, protecția și intimitatea. Vorbiți cu copiii despre ce înseamnă internetul și riscurile lui și asigurați-vă că știu cum să se poarte atunci când interacționează online cu profesorii, colegii și prietenii.

Stabiliți reguli despre cum, când și unde poate fi folosit internetul. Folosiți parole și programe speciale pentru limitarea accesului copiilor pe siteuri nepotrivite și puneți-le la dispoziție jouri și aplicații sigure, potrivite vârstei lor. În cazuri de bullying online sau alt tip de incidente, asigurați-vă că știți care sunt mecanismele de raportare și cum se pot soluționa problemele online.

Asigurați-vă că le vorbiți copiilor despre riscurile pe care le implică distribuirea pe internet a fotografiilor personale și a înregistrărilor video.

  • Mențineți legătura cu profesorii copiilor

În această perioadă, discutați în permanență cu profesorii, învățătorii, educatorii copiilor și cereți-le sprijinul atunci când simțiți nevoia de îndrumare. De asemenea, înscrieți-vă în grupuri de părinți interesați de educația la domiciliu și faceți schimb de idei și soluții.

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa