Carmen Iorgulescu şi educaţia financiară, la Întâlnirile TDM din Constanţa

Raluca Dumitrică
carmen-iorrgulescu-totul-despre-mame

Părinţii constănţeni au avut ocazia să afle mai multe despre implicarea copiilor în situaţiile legate de bani

Într-o familie, cel mai des vorbesc despre bani părinţii. Ei gestionează bugetul casei, ştiu exact de ce este nevoie şi cum să fie cheltuite resursele financiare, uitând, adesea, că ar trebui să-i implice în acest proces de gestionare şi pe copii. Acest aspect a fost dezbătut pe larg duminică, 24 mai, la City Park Mall din Constanţa, de Carmen Iorgulescu de la KEN Academy.

Carmen Iorgulescu, coordonator Ken Academy, profesor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti şi trainer pe zona de dezvoltare de abilităţi, a venit la ediţia cu numărul patru a Întâlnirilor TOTUL DESPRE MAME din Constanţa, pentru a le explica părinţilor care au luat parte la eveniment mai multe despre educaţia financiară a copiilor lor. Cu o experienţă de peste 10 ani în consultanţă de management şi resurse umane, invitata evenimentului intitulat „Cum le explicăm copiilor că banii nu cresc în copaci?” a vorbit despre cei 10 paşi în educaţia financiară a celor mici, prezentând, de asemenea, mai multe sugestii prin care copiii pot înţelege adecvat vârstei lor ce înseamnă banii şi cum pot fi ei gestionaţi.

Copilăria, locul în care se învaţă cele mai bune obiceiuri

Mulţi părinţi s-au lovit pe parcursul primei părţi a copilăriei fiului sau fiicei lor cu o serie de dileme ale acestora cu privire la bani. De la mersul în magazine şi senzaţia că tot ce e pe rafturi poate fi cumpărat ca prin minune de părinte şi până la ideea că banii se găsesc la orice oră, oriunde, fiind un fel de sac fără fund, toate s-au regăsit în familiile cu copii mici. Acesta este şi motivul pentru care Carmen Iorgulescu le-a spus celor prezenţi că, deşi vârsta copilului poate fi încă mică, el poate fi ajutat să ia decizii inteligente în ceea ce priveşte gestionarea banilor. De mici copiii pot fi obişnuiţi cu o educaţie financiară sănătoasă, astfel încât viitorul lor ca adulţi să nu fie unul păgubos la acest capitol atât de important.

Problema spinoasă a banilor, o problemă permanentă

Nu există persoană care să nu se lovească zi de zi de problema banilor, iar copiii noştri nu fac excepţie de la această regulă. Chiar dacă vor avea parte de o relaţie de cuplu minunată, de o relaţie colegială bună şi de un parcurs profesional mult dorit, dacă latura financiară se află într-o mare stare de dezordine, atunci va urma un şir interminabil de probleme. Aceste probleme pot avea la bază tocmai imposibilitatea părintelui de a dialoga cu cel mic despre bani. De vină pentru dificultăţile financiare poate fi şi modelul familial pe care părintele l-a preluat de la părinţii săi şi pe care îl repetă în familia sa, la care se adaugă neînţelegerea faptului că banii, fiind o resursă limitată, trebuie atent chivernisiţi.

10 paşi pentru educaţia financiară a celui mic

Carmen Iorgulescu şi-a continuat prezentarea prin a le spune părinţilor o listă cu 10 paşi utili în educaţia financiară a copiilor pe care părinţii şi alte persoane apropiate din preajma lor le pot pune în aplicare cu succes:

1. Să le oferim copiilor informaţii despre bani de la vârste fragede, ca să nu-şi creeze obişnuinţe greşite.

2. Să fim un exemplu pozitiv pentru copiii noştri.

3. Să purtăm discuţii în familie despre bani, fără reţinere.

4. Să le explicăm care sunt deosebirile dintre nevoie şi dorinţă/valoarea lui nu.

5. Să le spunem că alegerea ne aparţine.

6. Să le acordăm o sumă lunară de bani, ca o alocaţie, pe care să o poată folosi aşa cum vor, dar să-i ajutăm să-şi câştige şi banii de buzunar (sprijinirea copilului în micile lui idei de afaceri este o idee bună).

7. Să-i învăţăm să aibă grijă de banii de buzunar. De ajutor sunt trei pușculițe de culori diferite, pe care scriem: cheltuială 60%, economisire 20% – 30%, donaţie 20%-10%. Mai putem face un jurnal al banilor de buzunar (cu o evidenţă a veniturilor şi cheltuielilor), ca să ştim mereu câţi bani mai avem.

8. Să deschidem la bancă un cont de economisire pentru copil.

9. Să ne stabilm un obiectiv.

10. Să le zicem că şi din greşeli se învaţă, să-i lăsăm să ia parte la deciziile din familie şi să îi încurajăm să ia propriile decizii, învăţând să îşi asume consecinţele.

Evenimentul de la City Park Mall din Constanţa s-a încheiat printr-un îndemn făcut de Carmen Iorgulescu şi uşor de memorat de către cei prezenţi: vom reuşi să facem ce ne-am propus fiind mindful (prezenţi şi conştienţi), blânzi şi răbdători.

Atelierul pentru copii a fost susţinut de echipa neobosită şi plină de creativitate de la Micul Picasso, care a reuşit să-i facă pe cei mici să intre în lumea culorii şi a imaginaţiei, atât de îndrăgită de aceştia.

Foto: Poze despre fericire

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa