Cât este de important scrisul de mână?

Ramona Dinescu
scrisul de mână

Scrisul de mână pare să nu mai ocupe același loc ca și importanță ca pe vremea noastră, a părinților de azi, în mare parte din cauza progresului tehnologiei care ne permite să dactilografiem aproape orice mesaj. Cu toate acestea, scrisul de mână rămâne principala sursă de comunicare non verbală și are o importanță covârșitoare în dezvoltarea fiecărui copil.

Scrisul de mână se învață în primii ani de școală. Eu țin minte că am învățat să scriu primele litere la vârsta de 7 ani, în clasa I, deși și pe vremea aceea erau copii precoce care știau să scrie încă de pe la 5 ani. În ziua de azi, la o întâlnire între mămici, am rămas șocată când am aflat că foarte mulți copii de 4-5 ani știu deja să-și scrie numele sau alte cuvinte simple și știu deja să citească propoziții simple. Copilul meu, la 5 ani și jumătate știe să-și scrie doar numele, însă nici nu aș vrea să-l împing către a învăța mai mult. Va avea destul timp să învețe să scrie și să citească, însă de un singur lucru sunt convinsă: îl voi încuraja să scrie cât mai mult de mână.

Îmi amintesc că atât în liceu cât și în facultate, cursurile ne erau dictate de către profesori, iar noi trebuia să le scriem cursiv căci acestea reprezentau materialul după care aveam să învățăm pentru examen. Ma întreb, oare copiii adolescenții din ziua de azi reușesc să scrie cursiv un curs de 20 de pagini într-o oră? Ei care comunică tastând literele pe telefon sau computer.

Angela Thayer, pedagog și blogger foarte cunoscut, a creat site-ul teachingmama.org, o platformă în care oferă tot felul de sfaturi interesante, foarte multe dintre ele ce țin de educație și învățământ. De la ea am aflat 5 motive întemeiate pentru care a învăța să scrii de mână este extrem de important și util în dezvoltarea copiilor.

1.       Scrisul de mână hrănește creativitatea

Scriind de mână putem da frâu liber imaginației și creativității. A scrie povești creative sau glume poate fi extrem de amuzant pentru copii. Adesea copiilor le place să deseneze ceva și ne roagă pe noi, adulții să semnăm sau să scriem o glumă sub desen. Până vor învăța să scrie singuri, îi putem coordona cu mâna noastră deoarece modelarea scrisului de mână pentru copii poate fi extrem de importantă, de asemenea.

2.       Scrisul de mână îmblânzește gândirea critică

Atunci când scrii, te folosești de abilitățile de gândire critică. Aduni informația, o analizezi, o observi sau reflectezi pentru a crea o frază ce apare pe hârtie. A învăța cum să-ți formulezi gândurile și cum să le scrii în propoziții reprezintă o abilitate de învățare extrem de complexă.

3.       Scrisul de mână construiește încrederea în sine

Un copil care poate să scrie are încredere în sine, în forțele proprii. Acești copii pot să exceleze la școală și să se exprime cu ajutorul scrisului.

4.       Scrisul de mână crează cititori mai buni

Scrisul și cititul merg mână în mână. A practica scrisul de mână îl va ajuta pe cel mic să învețe cuvintele de vocabular, structura frazelor, ortografia, momentele subiectului unui text (introducere, intrigă, cuprins, punct culminant, încheiere), toate acestea ajutând la construirea unui cititor mai conștiincios.

5.       Scrisul de mână îi pregătește pe copii pentru succes

Fără a spune prea multe alte cuvinte, scrisul de mână învățat în primii ani de școală și încurajat și exersat pe parcursul vieții îi va ajuta pe copii să se descurce mai bine în viață și le va deschide o poartă către succes.

Trebuie știut că cei mici pot începe să scrie după vârsta de 5 ani, atunci când abilitățile lor motorii sunt pe deplin formate astfel încât să-și poată folosii mușchii corespunzători pentru a face această activitate. Apoi, nu aștepta ca cel mic să poată scrie din prima povești. Totul să trebuie să înceapă în joacă, în primii 3-4 ani cu creioane colorate, apoi să-l înveți să-și scrie numele și mai departe totul va veni de la sine. Cu multă blândețe, încurajare, apreciere și fără presiune.

Iată aici câteva motive care ne spun că încă mai avem nevoie de scrisul de mână.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa