Ce sunt testele Comper și ce conțin subiectele pentru clasa pregătitoare și clasele I-VIII

Copiii află ce sunt testele Comper odată cu intrarea în clasa pregătitoare și le pot susține până la finalul clasei a VIII-a, dacă părinții doresc acest lucru și dacă învățătoarea/ profesorii decid ca școala lor să participe la competiție.

Proiectul Comper aparține Fundației pentru Științe Și Arte ”Paralela 45”, care finanțează în totalitate organizarea competiției, așa că participarea nu presupune niciun fel de taxă. Concursul se adresează atât elevilor de la clasa pregătitoare și clasele I-VIII din școlile de stat și private din toate țara, precum și celor din străinătate, acolo unde se învață limba română. Elevii se pot înscrie la concurs prin intermediul educatorilor și al profesorilor. Etapa I are loc la finalul semestrului I, iar etapa a II-a la finalul semestrului al II-lea. Ulterior acestora are loc o etapă națională, la care participă primii 500 de elevi, în funcție de punctajele obținute la etapele anterioare.

Testele Comper la clasa pregătitoare

La clasa pregătitoare, concursul propune copiilor completarea unei fișe de activități integrate (inter- și transdisciplinare), cu 9 itemi formulați în așa fel încât să corespundă din punct de vedere al curriculumului clasei pregătitoare, precum și nivelului de programă corespunzător fiecărui semestru. La ora când începe concursul, învățătorul va distribui fiecărui copil fișa de concurs completată cu numele copilului și, fără a depăși timpul de concurs indicat pe fișă, va citi întrebările pe rând, asigurându-se că acestea au fost înţelese și va aștepta copiii să rezolve cerințele de la fiecare punct al fișei, procedând astfel până la sfârșitul testului. Este recomandabil ca toți copiii să termine testul. Fișele de concurs sunt color, cu un design plăcut, ilustrații semnificative și vizibile, cu indicații clare pentru răspuns, astfel încât ajutorul învățătorului va fi minimal.

Testele Comper la clasele I- VIII

Subiectele de concurs pentru Etapa judeteana I şi Etapa judeteana II vor conţine un număr de 18 întrebări. Conținutul acestor teste va fi structurat pe două nivele de învăţare diferenţiată şi progresivă: STANDARD (16 întrebări) – cu grad de dificultate mediu, conform standardelor prevăzute de programele școlare şi EXCELENŢĂ (2 întrebări) – cu grad de dificultate specific olimpiadelor școlare. Subiectul de concurs pentru etapa naţională va conține 18 întrebări și va fi structurat pe două nivele de învăţare diferenţiată şi progresivă: STANDARD (16 întrebări) – cu grad de dificultate mediu, conform standardelor prevăzute de programele școlare şi EXCELENŢĂ (2 întrebări) – cu grad de dificultate specific olimpiadelor școlare.

Timpul de lucru pentru etapele semestriale este de 50 de minute pentru clasa pregătitoare și 90 de minute pentru clasele I-VIII. Pentru etapa națională, timpul de lucru este de 120 de minute.

Mai multe informații despre testele Comper sunt disponibile pe www.concursurilecomper.ro, și tot aici puteți găsi subiectele la Matematică din anii anteriori pentru etapele I, a II-a și cea națională, precum și cele la Limba română, pentru toate etapele.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()