Clasa pregătitoare. Ce trebuie să faci ca cel mic să îndrăgească şcoala?

Mihaela Călin
clasa pregătitoare
Adaptarea la clasa pregătitoare trebuie să fie un proces în care se implică atât părinții, cât și dascălii/ Shutterstock

Copilul tău urmează să înceapă clasa pregătitoare?  Probabil că te întrebi: Cum să-mi încurajez copilul? Care este motivaţia corectă pentru copil?

Încearcă să priveşti şcoala şi învăţătura din perspectiva unui copil de 6 ani şi vezi cum poţi să-l ajuţi la începutul acestei călătorii spre maturitate, ne recomandă cei de la scholastic.com.

Care va fi impactul asupra dezvoltării copilului, experienţa timpurie a şcolii?

De ce părinţii sunt reticenţi în privinţa copiii lor? De ce sunt îngrijoraţi dacă celor mici o să le placă sau nu la şcoală? De ce toate aceste îngrijorări? Pentru că şcoala este un element foarte important în educaţia şi formarea copiilor. Timpul petrecut la şcoală şi ceea ce se întâmplă acolo este o parte importantă a vieţii fiecărui copil. Timp de 13 ani, cinci zile pe săptămână, mai multe ore pe zi, copilul va fi la şcoală.

Cu toate acestea, grijile şi preocupările părinţilor au alte surse.

Una dintre ele este, cu siguranţă, propria lor experienţă ca elevi, şi amintirile asociate cu şcoala. Fiecare dintre noi îşi aminteşte evenimente din şcoală, pe care ar dori să le uite şi care, în acelaşi timp, sunt normale în anii de şcoală: note mici, atenţionări din partea profesorilor, teme nenumărate pentru acasă.

Părinţii din ziua de azi doresc să-şi scutească micuţii de asemenea experienţe sau să le amâne cât mai mult posibil.  Pentru a face faţă preocupărilor legate de primii ani de şcoală, părinţii ar trebui să ia în considerare câteva aspecte importante şi să-şi reconsidere atitudinea faţă de aceste probleme.

Fiecare copil vrea să înveţe şi să crească, iar nevoia de dezvoltare este o nevoie naturală a oricărei fiinţe umane.

Prin urmare, orice copil sănătos şi fericit nu are nevoie să fie motivat ca să înveţe. Tot ce ai de făcut este să nu-l descurajezi.

Toate „stimulentele“ pentru învăţare, care sunt folosite atât de uşor în sistemul şcolar modern, suprimă curiozitatea copiilor. Un copil care este încurajat să facă ceva, nu începe să se ocupe de acel lucru cu o mare bucurie, dimpotrivă, de multe ori se simte manipulat şi constrâns.

Învăţarea vine cu uşurinţă atunci când copilul se simte în siguranţă, învaţă de plăcere şi în concordanţă cu capacităţile sale.

Nu există nici un copil leneş. Aceştia sunt doar copii care au nevoie de ajutor. Ei întâmpină cerinţe prea ridicate, abuz de putere, sarcini nepotrivite pentru nevoile lor individuale.

Există şi cazuri când copii de 6 ani îşi fac griji că nu pot face faţă la şcoală.

Un părinte are întotdeauna dreptul să se ocupe de bunăstarea copilului său, chiar şi la şcoală. Aşadar dacă nu eşti de acord cu modul cum este tratat copilul la şcoală, mergi şi discută cu învăţătoarea.

Află despre comportamentul copilului şi cere explicaţii cu privire la motivele pentru care învăţătoarea acţionează într-un anumit fel şi nu în altul. Copilul are dreptul să se simtă important, util şi ascultat la şcoală. Şi nu ezita să ceri ajutorul atunci când simţi că situaţia este prea dificilă pentru el.

Chiar şi atunci când lucrurile sunt dificile pentru copil, lui îi va fi mai uşor dacă se simte înţeles.

De aceea cel mai simplu mod prin care poţi să-ţi sprijini copilul în orice situaţie dificilă, este să asculţi cu atenţie ceea ce are de spus. Acceptă-i punctul de vedere.

Încearcă să te abţii de la sfaturi, critici sau să încerci să-l convingi.

Să-ţi sprijini copilul înseamnă să fii de partea lui. Adică să-i apreciezi bunăvoinţa şi efortul, chiar şi atunci când nimeni, în afară de tine, nu i le apreciază.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa