Codul bunelor maniere pentru copii. Cele mai importante reguli

Ramona Dinescu
copil masa bune maniere

Codul bunelor maniere va deschide acele uși pe care nici cea mai bună educație nu le poate deschide. Într-o societate normală și sănătoasă nu putem supraviețui fără a cunoaște și a aplica bunele maniere.

„Spune și tu «bună ziua» că doar nu ai crescut în codru!”. Îți sună cunoscut? Eu am auzit replica asta și când eram mică, dar și fiind adultă, din gura părinților care încercau să le insufle copiilor bunele maniere.

Este o replică urâtă și agresivă, dar care m-a făcut să mă gândesc că doar în codru am putea supraviețui fără un minim al regulilor de politețe.

Mamă, la rândul meu, trec prin momente jenante în care copiii mei nu salută sau în care nu mulțumesc atunci când au primit ceva. Să nu mai vorbim de momentele în care mănâncă cu poftă în fața altor copii, iar când îi rog să împartă, refuză. Codul bunelor maniere este un subiect deschis la care știu că voi avea mult de muncă, mai ales că vedem cu toții, în jurul nostru, exemple de adulți nemanierați, asta ca să mă exprim frumos.

Pe măsură ce societatea evoluează, multe lucruri se schimbă, inclusiv normele sociale. Ceea ce probabil nu se schimbă sunt regulile de politețe și importanța lor.

copil furculita cutit masa

Ce înseamnă bunele maniere și eticheta?

Eticheta se referă la codul comportamentelor politicoase comune într-o societate, într-un grup social, iar manierele reprezintă comportamentele politicoase ce reflectă o atitudine de considerație, amabilitate și respect pentru ceilalți.

Un individ manierat întotdeauna își va aminti să spună „te rog” și „mulțumesc” și niciodată nu va întrerupe conversația altora. Eticheta furnizează forma sau structura în care bunele maniere funcționează.

O etichetă bună și manierele sociale sunt aptitudini de viață esențiale care intensifică personalitatea, dezvoltarea socială și emoțională a oricărui individ și formează o parte importantă în dezvoltarea fiecărui copil.

Un copil manierat va crește în mod natural pentru a deveni un adult încrezător și respectuos ce va deține un bagaj puternic de aptitudini sociale și de comunicare.

A cunoaște codul bunelor maniere îi va permite unui copil să se înțeleagă bine cu alții, lucru esențial pentru succesul din viitor. Copilul va avea mai multe șanse în viață dacă va fi apreciat de ceilalți.

Pe măsură ce copilul începe să-și formeze cercul social și își extinde acest cerc de prieteni, cu cât are mai multe interacțiuni, cu atât este mai important pentru el să-și cultive bunele maniere și să conștientizeze respectul pentru ceilalți.

Christal Charm este un specialist american ce ține cursuri de parenting, dar și cu copiii pentru a demonstra cât de importante sunt bunele maniere. Este trainer autorizat, extrem de apreciat de părinți, motiv pentru care vom cita din ea acele bune maniere pe care este important ca cei mici să le deprindă de la o vârstă fragedă:

Codul bunelor maniere pentru copii: cele mai importante reguli!

1.       Cuvintele politicoase

Nu este niciodată prea devreme să introduci cuvintele politicoase precum „te rog”, ”mulțumesc” și „scuze” în vocabularul unui copil. Dar nu le poți introduce ca pe niște fise. Când copilul aude des aceste cuvinte politicoase, în mod natural va alege să le învețe și să le folosească. Cuvintele politicoase nu ajung niciodată să fie prea folosite, iar cel mic va ajunge un adult manierat.

2.       Un comportament adecvat

Cuvintele frumoase vin cu un comportament adecvat precum a aștepta la rând, a nu întrerupe convorbirea altora, a oferi scaunul pentru cei care au nevoie de el, a ține ușa pentru ceilalți. Acestea de mai sus sunt maniere esențiale pe care trebuie sa le inoculăm în conștiința copilului de la o vârstă cât mai fragedă.

3.       Respectul pentru ceilalți

Respectul este felul prin care ne arătăm considerația pentru oameni, animale, locuri sau lucruri. Felul în care îi tratăm pe ceilalți determină adesea felul în care ceilalți ne vor trata pe noi. Când arăți că ești respectuos, îți va fi mai ușor să te înțelegi bine cu alții. Învață-ți copilul regulile de aur ale respectului încă din primi ani de viață și va avea numai de câștigat.

4.       Îngrijirea personală

Împărtășește-i copilului nevoia de a menține o bună igienă și de a se îmbrăca adecvat pentru anumite ocazii. Tu ești cea care trebuie să îi arate că trebuie să se spele pe dinți de două ori pe zi și să se spele pe mâini înainte de masă, exemple de igienă adecvată care, în timp îi vor cultiva bunele obiceiuri și comportamente.

5.       Bunele maniere la masă

Copiii au tendința naturală de a mânca într-un mod inestetic, mai ales dacă abia încep să învețe cum se folosesc tacâmurile. Ca părinți trebuie să-i oferim ghidajul potrivit și să-i arătăm că poate să mănânce și fără să facă mizerie. Bunele maniere la masă sunt esențiale pentru orice individ și se învață cel mai bine de mic.

Înainte ca cel mic să învețe comportamente nesănătoase și să arate primele semne ale lipsei de maniere, învață-l ce este bine și ce nu și repetați zilnic bunele obiceiuri.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa