Copilul chiuleşte de la şcoală? Ce poate ascunde această obișnuință și ce ai de făcut

Mihaela Călin

Fiecare elev mai chiuleşte de la şcoală din când în când, mai ales când vorbim de copiii de liceu. Totuşi când chiulul devine ceva notoriu, este o problemă: nu numai că elevul pierde anumite lecţii, dar, de asemenea, indică faptul că ceva nu este în regulă cu el. Așadar, ce ai de făcut când absențele se înmulțesc

Chiulul de la şcoală este o parte integrantă a adolescenţei, este expresia răzvrătirii tinerilor şi o modalitate de a experimenta aventura. Cu toate acestea, atunci când se întâmplă prea des, poate duce la note proaste, acumularea unor corijenţe, repetarea clasei sau chiar la abandonarea şcolii.

Reducerea ratei de abandon şcolar este unul dintre obiectivele comune convenite de ministerele educaţiei din ţările Uniunii Europene. Statele membre s-au angajat să reducă ponderea elevilor care părăsesc şcoala la mai puţin de 10% până în 2020, conform www.schooleducationgateway.eu

Iată cele mai frecvente cauze pentru care chiulesc copiii:

– Teama de note proaste, teama de eşec şcolar, lipsa de chef pentru învăţătură.

– Copilul se află în conflict cu profesorul.

– Respingerea de către grup (colegii de clasă), înstrăinarea.

– Influenţa distructivă a colegilor (chiulul în masă).

– Situaţie dificilă în familie (divorţ, relaţie proastă între părinţi, certuri, părinţi plecaţi din ţară). De asemenea, putem adauga aşteptările excesive ale părinţilor, lipsa de sprijin, căldură şi dragoste din partea părinţilor.

– Stimă de sine scăzută.

Cum poţi preveni absenteismul copilului tău?

În primul rând, ar fi bine să ţii legătura, în mod constant, cu dirigintele copilului. Nu ar fi rău dacă îi dai un telefon sau dacă îi trimiți un e-mail o dată pe săptămână sau la două săptămâni, ca să afli ce mai face copilul tău la şcoală. Monitorizarea progresului copilului în procesul de învăţare este responsabilitatea părinţilor. În felul acesta poţi afla din timp despre absenţele nemotivate ale copilului, nu atunci când este pe punctul de a nu trece clasa.

Discută zilnic cu copilul despre ceea ce se întâmplă la şcoală. Aceste discuţii sunt importante, dar nu înlocuiesc contactul regulat cu dirigintele de la clasă.

Cel mai important aspect în prevenirea chiulului în stil mare este relaţia părinte-copil. Copilul trebuie să se simtă iubit, susţinut de familie, important, înţeles şi puternic, trebuie să ştie că dacă are nevoie să ceară cuiva ajutorul, în orice problemă, îl va obţine mereu din partea părinţilor săi.

Dacă vrei să ştii de ce chiuleşte copilul tău atât de des, nu te enerva, ci mai degrabă încearcă să descoperi cauza. Sunt situaţii când e nevoie de o vizită la un psiholog, pentru a afla motivul chiulului de la şcoală. E posibil ca cel mic să aibă nevoie de terapie, la care întreaga familie ar trebui să contribuie.

În situaţia în care cauza absenţelor o constituie o anumită neputinţă a copilului, de a ţine pasul cu colegii săi, în procesul de învăţare, încearcă să-l ajuţi la teme sau apelează la un meditator. În cazul în care copilul se află în conflict cu un profesor, du-te la şcoală, vorbeşte cu profesorul respectiv, iar dacă nu funcţionează, vorbeşte cu directorul. Sau chiar ia în considerare posibilitatea de a-ţi muta copilul la altă şcoală.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa