Copilul tău are un telefon mobil? Iată cum îl protejezi de pericole!

Cristina Călin, redactor
telefon-mobil

Telefoanele sunt atât de prezente în viața noastră și a copiilor noștri, încât este timpul să nu ne mai împotrivim, ci să găsim soluții pentru a conviețui în pace și a evita pericolele pe care abuzul de tehnologie l-ar putea reprezenta pentru cei mici.

Odată ce ai luat decizia de a-i da copilului primul lui smarphone, trebuie să iei în calcul și o mulțime de probleme care vin odată cu el. Dacă gadgetul nu vine cu aplicații de control parental preinstalate, atunci este cazul să te documentezi serios cu privire la ele. Tot ceea ce tu nu voiai să îi spui copilului, este deja pe internet, la doar un click distanță. Prin telefonul inteligent va avea acces la lumea întreagă, dar și lumea va putea lua legătura cu copilul tău și de aceea este foarte important să îi monitorizezi activitatea online. Evident, nu poți controla totul, dar, totuși, există o mulțime de activități pe care le poți face pentru a diminua riscurile venite odată ce puiul tău are propriul telefon mobil.

Iată câțiva pași care îți vor asigura și ție liniștea și celui mic o navigare în siguranță pe internet, potrivit irishtimes.com

Fă cercetări

Înainte de a-i da copilului telefonul, familiarizează-te cu aplicațiile de control parental. Majoritatea aparatelor oferă posibilitatea de a pune niște restricții. De asemenea, există operatori de telefonie mobilă care vin cu programe preinstalate și cu diverse filtre la abonamente destinate exclusiv copiilor.

Oprește geo-localizarea

Chiar dacă poate părea de ajutor să știi și tu unde este copilul, geo-localizarea poate face mai mult rău decât bine. De exemplu, copilul poate face fotografii în casă, pe care apoi să le posteze online. Dacă are pornită aplicația care depistează unde se află, atunci este ca și cum le-ar da adresa unor oameni mai puțin bine-intenționați.

Verifică toate aplicațiile

Fă în așa fel încât să nu poate instala nicio aplicație nouă fără să te consulte. Există posibilitatea de a pune un cod PIN pe care să îl cunoști doar tu. Înainte de a-ți da acordul, verifică pe internet care sunt riscurile.

Nu te baza pe tehnică

Dincolo de orice protecție oferită de programe dedicate, cel mai important este controlul părintelui. Parola telefonului trebuie să o ai și tu, iar copilul trebuie să știe acest lucru. Dincolo de aceste verificări, trebuie să vorbești în mod constant cu el și să îi explici care sunt riscurile, ce are voie și ce nu are voie să facă cu telefonul.

Informează-te continuu

Dacă vrei ca discuțiile cu copilul să fie eficiente, atunci trebuie să știi exact de face el pe pe internet. Provoacă-l la coversații despre youtube-rii lui preferați, eventual urmăriți-i impreună.

Impune limite

Faptul că acum are un telefon nu înseamnă că trebuie să stea tot timpul lipit de el. Pune limite de timp și, mai important, impune reguli de folosire. De exemplu, nu are voie să folosească smartphone-ul la masă, în timp ce-și face temele sau înainte de culcare.

Stabilește ce politică aplici cu privire la social-media

Deși majoritatea site-urilor de social media impun o limită de vârstă de 13 ani, în realitate tot mai mulți copii de 9 ani își fac cont. Cum pot face acest lucru? Mințind. De cele mai multe ori spun că au 18 ani pentru a fi siguri, iar în felul acesta nu beneficiază nici de protecția oferită celor cu vârsta între 13 și 18 ani. Părinții sunt așadar într-o dilemă, pentru că există riscul să se trezească că cel mic și-a făcut cont pe ascuns. Cel mai bine este să le explicăm la ce se expun.

Conștientizează riscul cyberbully-ingului

Din cauza imaturității, copiii pot cădea foarte ușor pradă hărțuirii pe internet. Pot fi victime, hărțuitor sau martor. În România, aceste aspecte nu sunt discutate aproape deloc în școli, așa încât părinților le revine datoria de a discuta foarte serios acest subiect. Este cu atât mai complicat, cu cât copiii de multe ori nu înțeleg impactul pe care cuvintele lor îl are asupra celor din jur, mai ales din cauza faptului că în comunicarea online nu există contact vizual, iar ei nu conștientizează întotdeauna că cineva le citește mesajul.

Definește prietenia

Regula este simplă: nu ne cunoaștem în viața reală, nu ne împrietenim pe internet. Trebuie să verifici în mod constant listele de ”prieteni” din site-urile de social media, jocuri sau aplicații

Nu face din țânțar armăsar

Copilul trebuie să știe că poate vorbi cu tine orice, chiar și despre lucruri care îl afectează atunci când folosește telefonul mobil. Dacă face ceva care te supără și tu îi confiști gadgetul, s-ar putea ca data viitoare să nu îți mai spună nimic. Asigură-l în permanență că singurul tău scop este să îl știi în siguranță și fericit.

Controlează costurile

În funcție de tipul de abonament sau cartelă pe care îl care este bine să îți înveți copilul să folosească mai mult Wi-Fi-ul atunci când este pe internet. Majoritatea operatorilor de telefonie mobilă oferă acum pachete de convorbiri nelimitate, dar este bine să verifici din când în când. Nu sunt puțini cei care s-au trezit cu facturi de sute de euro pentru că cei mici au făcut diverse achiziții pentru jocuri sau au sunat în străinătate.

Fii un exemplu

Dacă tu stai tot timpul cu telefonul în mână, nu te aștepta să vezi la copilul tău alt comportament. Nu merge pe zicala ”fă ce zice popa, nu ce face el”, ci mai degrabă încearcă să îți schimbi obiceiurile.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa