Cu uniforme sau fără?

Raluca Dumitrică
Uniformele de la Christ's Hospital School
Uniformele de la Christ’s Hospital School, cea mai veche uniformă din lume
Uniforme scolare

Mai sunt uniformele binevenite în 2013?

Nu sunt absolut deloc bântuită de nostalgiile Epocii de Aur, dar anii de şcoală primară în care eram îmbrăcată cu clasicele uniformele pepit reuşesc să-mi aducă, după atâţia ani, un zâmbet pe chip. Îmi plăcea să mă îmbrac în uniformă, mai ales că a mea era diferită de a celorlalţi. De ce? Pentru că mama avea grijă să fie altfel: marginea şorţuleţului apretat era accentuată de o danteluţă din bumbac, iar la gât avea un frumos guler croşetat.

De la vechi, la nou

Deşi uniforma nu m-a deranjat cu nimic atunci, perioada de după ’89 a fost sinonimă cu libertatea, aşa că uniforma, considerată încorsetare şi regulă a vechiului, a fost brusc aruncată în cufărul cu amintiri, iar toată lumea a început să-şi scoată hainele de duminică din dulap, pentru a le purta la şcoală. Moda vremii a fost interesantă şi ne-a provocat să atentăm cât de des posibil la mărfurile aduse din bazarele turceşti de micii bişniţari ai vremii. Nimic nu era mai plăcut decât să faci o vizită în complexele en-gros din nord-estul capitalei, în căutare de haine în trend, pentru că magazinele de soi erau încă puţine în Bucureşti, iar preţurile produselor lor, prohibitive.
După câţiva ani, însă, uniformele au început să-şi caute din nou stăpânii şi, la dorinţele profesorilor, au revenit în sălile de clasă, spre dezamăgirea elevilor. În anumite licee din Bucureşti uniformele au devenit obligatorii, iar purtarea lor condiţiona accesul în şcoală şi chiar notele din catalog. Astăzi, pe lângă şcolile generale, mai multe instituţii de învăţământ liceal din ţară au uniforme, printre acestea aflându-se liceul Andrei Mureşanu din Braşov sau Colegiul Andrei Şaguna din acelaşi oraş de la poalele Tâmpei, Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi Liceul Teoretic Vasile Alecsandri din Iaşi, dar şi Colegiul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti.

O uniformă şcolară tudoriană, extrem de populară la aproape 500 de ani de la debut

Cea mai veche uniformă şcolară din lume se regăseşte la Christ’s Hospital School din oraşul britanic Horsham, aflat nu departe de Londra. Elevii acestei instituţii de învăţământ de prestigiu poartă acelaşi model de uniformă că la începuturile şcolii, adică din 1552, şi nu doresc deloc să îl schimbe. Nici măcar profesorii n-au putut să-i determine pe copii să adopte variante mai moderne ale uniformei, pentru că un sondaj la care au fost supuşi elevii în urmă cu trei ani a arătat că 95% dintre cei 800 de elevi ai instituţiei vor să meargă în continuare la şcoală cu uniformele lor de inspiraţie tudoriana şi alcătuite din nişte mantii lungi bleumarin, şosete lungi galbene, pantaloni până la genunchi şi eşarfe scurte. Întrebaţi de ce nu doresc să renunţe la uniforme, mulţi elevi au declarat că uniforma li se pare că este cea mai importantă parte din tradiţia şcolii şi că se simt uniţi datorită acestei ţinute unice, care este recognoscibilă pe loc.

Dacă argumentul acestora nu vi se pare suficient de important, atunci iată alte câteva avantaje pe care partizanii purtării uniformelor le scot în evidenţă:

Avantajele uniformelor

Uniformele de la Christ's Hospital School
Uniformele de la Christ's Hospital School, cea mai veche uniformă din lume

1. Uniformele sunt o investiţie financiară mai mică. Datorită lor se reduce drastic numărul hainelor achiziţionate cu scopul purtării zilnice. Dacă pe cel mic îl atrag, totuşi, noutăţile vestimentare din magazine, poţi să-l convingi că are nevoie doar de câteva dintre acestea, pe care le poate purta în weekend.
2. Uniforma poate să-i dea elevului un sentiment de apartenenţă la instituţia de învăţământ, iar, dacă aceasta este una de elită, cu atât mai mult.
3. Cadrele didactice care susţin introducerea uniformelor în şcoli sunt de părere că acestea contribuie pozitiv la comportamentul elevilor. O dată îmbrăcată, uniforma le poate aduce elevilor un anumit grad de profesionalism şi o conduită în concordanţă cu acesta. Totodată, profesorii şi învăţătorii consideră că uniformele îi împiedică pe copii să se gândească la modă în timpul orelor şi îi fac să fie mai atenţi la lecţii. Moda este considerată o frivolitate, iar şcoala nu este locul cel mai potrivit pentru exprimarea acestei frivolităţi;
4. Dimineţile sunt mai simplu de gestionat pentru părinţi, care nu mai trebuie să negocieze cu cel mic ţinuta zilei;
5. Uniforma promovează reducerea violenţei în şcoli şi poate contribui la minimalizarea actelor de bullying şi de tachinare permanentă a altor copii pe baza vestimentaţiei lor, mai ales azi, când hainele sunt un simbol al statutului social al individului.
6. Uniforma poate ajuta şi la dezvoltarea unui spirit de echipă.
7. Oferă sentimentul de apartenenţă.
8. Te ajută să identifici mai uşor intruşii din şcoală.
9. Descurajează chiulul.
10. Când toată lumea este îmbrăcată la fel, există mai puţină competiţie şi fiecare se poate concentra mai bine pe ceea ce are de făcut.

Cu toate astea, şcolile în care nu se poartă uniformă au un regulament interior de decenţă vestimentară bine definit, care exclude din ţinutele zilnice ale elevilor decolteurile ample, fustele prea scurte sau purtarea de logo-uri vizibile. Nu sunt permise nici hainele ce au inscripţionate pe ele texte cu mesaje ofensatoare sau triviale ori simboluri care lezează sau care sunt inacceptabile.

Dezavantajele uniformei

De partea celalaltă a baricadei se înscriu cei care nu sunt sub nicio formă de acord cu purtarea uniformei şcolare, iar argumentele lor sunt la fel de solide ca ale celor din tabăra adversă:

1. Uniforma duce la limitarea exprimării individuale şi a gusturilor personale. Deoarece moda este o formă de exprimare a personalităţii, mulţi tineri se plâng că uniformele îi îngrădesc teribil în a se manifesta din acest punct de vedere. Totodată, pentru adolescenţi hainele alese de ei sunt un mijloc de a-şi demostra apartenenţa la un anumit grup social sau la un curent, ceea ce uniforma nu permite.
2. Nu toate uniformele sunt potrivite pentru toţi copiii. Multe fete nu poartă fustă, iar alţi copii prezintă alergii sau sensibilităţi pentru anumite tipuri de materiale textile din care sunt confecţionate uniformele. Unora nu le plac nasturii, altora nu le plac fermoarele, iar detalii de genul acesta vor exista mereu.
3. Dacă ai fete, să le îmbraci în uniformă iarna va fi o adevărată provocare, pentru că le va fi frig în fustă sau în sarafanul care fac parte din aceasta. În cazul în care mergi cu maşina, problema poate să nu fie atât de gravă, dar, dacă mergi pe jos sau cu transportul în comun, va trebui să te gândeşti la o soluţie pentru zilele reci. Nişte variante ar fi ca cea mică să se îmbrace direct cu pantaloni, iar uniforma să fie luată la pachet sau să-i pui pantaloni pe sub fustă, ceea ce ne va duce cu siguranţă în iernile anilor ’80, când toată lumea mergea aşa la şcoală din pricina zăpezii şi a frigului. Chiar şi doamnele învăţătoare.
4. Uniforma poate fi un real motiv de tachinare din partea altor copii care nu poartă uniformă şi cu care copilul tău poate interacţiona în afara şcolii;
5. Cum de multe ori uniformele sunt impuse de şcoală, care te obligă să le cumperi de la distribuitorul agreat de aceasta, există posibilitatea ca, prin achiziţia uniformei, să încurajezi fără voia ta un sistem care aduce beneficii materiale nu numai firmei producătoare, dar şi şcolii.

O uniformă altfel

Ao dai
Ao dai, unifoma şcolară preferată de tinerele din Vietnam

După atâtea argumente pro şi contra, să facem un salt în celălat capăt al globului, unde găsim altfel de uniforme. Unele dintre cele mai frumoase haine destinate orelor de curs se află în îndepărtatul Vietnam. Paradoxul este că aceste uniforme, care au rezistat în pofida regimului politic comunist, nu sunt altceva decât costume tradiţionale vietnameze, ce au ajuns la forma actuală în perioada de început a secolului trecut, când Vietnamul era colonie franceză şi cocheta cu moda ce venea direct de la Paris. De o simplitate extraordinară şi de un alb că omătul, uniformele cunoscute sub numele de ao dai constau într-o cămaşă tip rochie, cu lateralele desfăcute începând din zona soldurilor, şi o pereche de pantaloni lejeri. Nu e de mirare că o astfel de uniformă fluidă şi feminină în acelaşi timp este preferata elevelor de liceu din Vietnam, care fac astfel, o punte între Est si Vest cu ajutorul vestimentaţiei lor.

Foto: christs-hospital.org.uk, vietnamtourism.org.vn.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa