Cum să îi ajutăm pe copii să înțeleagă politica și protestele

Veronica Guzun, redactor

România este de mai bine de un an sub semnul protestelor. Inevitabil, copiii au curiozitatea să înțeleagă de ce mii de oameni stau afară, în frig sau pe caniculă, și strigă nemulțumiți în fața a două clădiri importante din Capitală, dar și în alte orașe. Să-i explici unui copil acest fenomen, în toată amploarea lui, este cu adevărat o provocare pentru părinți. Fatherly.com abordează acest subiect complex într-o discuție cu Lauren Leader-Chivee, CEO ”All In Together” – o organizație care educă femeile în leadership-ul politic, civic și profesional. Am extras câteva idei pe care le pot aplica și părinții din România.

Educația civică începe de acasă

Adesea, oamenii politici, femei, în special, fac parte din familii în care discuțiile despre politică erau frecvente. Mai mult, politica și actualitatea erau teme constante la mesele de seară, când se adunau toți acasă. Subiectele importante ale zilei erau puse în contexte mai largi, ceea ce îi ajuta pe copii să înțeleagă mai bine fenomenele politice prezente.

Explicații simple, pe înțelesul copiilor

Din păcate, în școală copiii nu învață să înțeleagă ce se întâmplă în societatea actuală, spune Lauren Leader-Chivee. Situația este confirmată și într-un articol de opinie din Telegraph semnat de Kate Crowhurst, Masterand în Filosofie la Cambridge, care, compară tinerii votanți confuzi cu oaia care, alături de doi lupi, decide cine va fi mâncat la prânz. Prezența la vot a tinerilor este în constantă scădere și în Marea Britanie, iar acest fapt este din cauza lipsei unei educații politice încă din școală, consideră aceasta.

Până când programa școlară va aduce asemenea modificări, rămâne în responsabilitatea părinților să le explice copiilor valorile democratice și câteva informații de bază despre cele trei puteri în stat (legislativă, judecătorească și executivă), plus a patra – presa. Iar de la aceste informații să dezvolte discuții pe teme de actualitate politică.

Protestul copiilor, în imagini. Cea mai frumoasă lecție de democrație | FOTO

Care sunt valorile în care credeți?

Pornind de la valorile pe care cu siguranță le-ați explicat copilului și cu alte ocazii, puteți să îi spuneți ce simpatii politice aveți și cum acestea se intersectează cu aceste valori. De asemenea, explicați-le de ce nu sunteți în asentiment cu alte tabere politice. În acest mod, copiii învață gândirea analitică și critică și pot ajunge chiar la câteva concluzii proprii. Un joc pe care copiii îl adoră este: ”Ce aș face dacă aș fi președinte sau parlamentar”. Astfel, ei învață să se vadă ca parte din ceva mare și să își caute un loc în acest întreg.

Cum îi ajutăm pe copii în acest sens?

Mergeți cu ei la vot

La fel ca în atâtea alte cazuri, și votul este un exemplu pe care părinții îl pot da copiilor. Luați-I cu voi atunci când mergeți să vă exercitați acest drept, explicați-le ce se întâmplă exact, de ce e importantă o asemenea zi. De asemenea, e bine să le interpretați și rezultatele. Că democrația înseamnă că toți oamenii au dreptul să aleagă persoanele care să îi reprezinte și acesta este un drept fundamental pentru toți. Pentru contrast și context, faceți o paralelă și cu modul în care se vota până în 89, când exista doar un partid, iar votul era o formalitate.

Încadrați în context ușor de înțeles pentru un copil

Copiii sunt foarte sensibili la subiecte ce țin de corectitudine. De altfel, spiritul lor justițiar se dezvoltă destul de devreme, iar expresii precum ”nu-i corect”, ”e o nedreptate” demonstrează acest lucru. Așadar, pornind de la mesajul incorectitudinii, inegalității, inechității, puteți explica multe fenomene politice și nemulțumirile oamenilor legate de acestea. Leader-Chive oferă acest exemplu: ”dacă un băiat și o fată fac același lucru la fel de bine, este corect ca băiatul să fie remunerat mai mult decât fata?” Veți descoperi în copil un spirit justițiar mult mai puternic decât în mulți adulți. Acest spirit e bine să fie cultivat pentru a rămâne viu și la maturitate.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa