Cum îi spui „Nu” copilului?

Ramona Dinescu

„Nu” este un cuvânt întâlnit în vocabularul celor mai mulți dintre părinți. „Nu” este în continuare un cuvânt folosit în special ca metodă de disciplină, însă specialiștii consideră că, deşi nu este total greşit să îl foloseşti pe „Nu” în relaţia cu copilul, este foarte important momentul și modul în care este folosit.

Educarea unui copil pare adesea o sarcină copleșitoare. Fiecare dintre noi vrem să ne vedem copiii fericiți, zâmbind, nu triști, cu lacrimi în ochi sau gata de o nouă criză de isterie. A-i spune copilului „nu” într-un mod greșit sau într-un moment nepotrivit poate avea repercursiune serioase asupra dezvoltării sale. Pe de altă parte, Pam Myers, specialist în educația parentală și autor pentru Child Development Institute, susține că, dacă știi cum să-i spui „nu” copilului, el va fi mult mai fericit și îți va oferi rezultate pe termen lung. Iată câteva sfaturi eficiente pentru cum poți să-i spui „nu” celui mic.

Spune-i „nu” o dată. E suficient!

Trebuie să fi fermă atunci când enunți primul „nu” pentru a nu mai fi nevoie să repeți. Folosește o expresie facială serioasă și comunică-i copilului motivul pentru că răspunsul pentru el este „nu”. Dacă primul „nu” nu funcționează, încearcă o abordare diferită precum aceea de a găsi modalități prin care să-i spui „da”.

E o mare greșeală să lași garda jos. Dacă copilul tău învață că poate scoate de la tine un „da” dacă insistă la infinit, te va manipula fără încetare.

Explică de ce ai spus „nu”

Nu este suficient să spui „nu”. Copiii nu înțeleg și pot merge până într-acolo încât să repete ceea ce tocmai au făcut până în momentul în care primesc o explicație. Cel mai eficient mod în care poți spune „nu” este acela prin care vii imediat cu motive valide pe care copilul le poate înțelege.

„Da” poate însemna „nu”

Copiii aud „nu” de prea multe ori, lucru care poate dăuna dezvoltării limbajului lor și poate produce resentimente. Este foarte posibil să spui un „da” care, de fapt, înseamnă „nu”. De exemplu: Dacă copilul îți cere o prăjiturică, îi poți răspunde „da, după ce mănânci cina”. Dacă îți cere să-i cumperi o jucărie nouă, îi poți răspunde ”da, sigur, dacă asta este ceea ce-ți dorești de ziua ta”. În acest mod, el va avea oportunitatea să primească ceea ce-și dorește într-o zi specială și va învăța să facă compromisuri.

Nu striga și nu țipa

Specialiștii sunt de părere că țipatul la copii poate fi la fel de rău ca și pedeapsa corporală și poate cauza probleme de comportament precum și legate de dezvoltarea emoțională. Consecințele țipatului la copil sunt mult mai mari decât orice beneficiu pe termen scurt, cum ar fi faptul că-l faci să tacă pentru moment. Ţipatul poate cauza depresii și poate duce la scăderea stimei de sine. Prin urmare, este extrem de important să înveți să comunici într-o manieră calmă și prietenoasă.

Cererile insistente venite din partea copilului par de multe ori să depășească orice limită. Dacă îi acorzi atenție antrenându-l într-o conversație sau într-un joc, este foarte posibil să îl distragi de la aspectul negativ și să-l faci să se concentreze la ceva pozitiv.

Respectă-i intimitatea

Nu-l face pe cel mic de rușine în fața altor persoane. Atrage-i atenția, trage-l deoparte și comunică-i motivele tale pentru care ai spus „nu”. Copilului nu-i va pica bine deloc dacă  nu îi arăți respect în public, mai ales dacă ceilalți vor râde de situație. Amintește-ți că dacă îl faci de râs în public, va face același lucru cu tine.

Spune-i „nu” cu o alternativă

Oferindu-i alternative copilului, îl poți convinge că nu îi respingi din start cererea. De exemplu: „Nu dragule, nu poți primi bomboane, dar poți primi un măr” este o frază care oferă o alternativă și care deschide ușa către o explicație legată de beneficiile pentru sănătate ale mărului.

Nu-i da speranțe false

De multe ori, părinții răspund „Nu acum”. Dacă nu acum, atunci când? Dacă nu îi oferi o perioadă concretă de timp, el ar putea să aibă probleme legate de încredere. Îi poți răspunde „Nu acum. Vom cumpăra jucăria de ziua ta”.

Lasă-l pe cel mic să aleagă

Faptul că-l lași să facă o alegere, îi dă încredere copilului și-l face să simtă că opiniile lui contează. Nu se va simți ignorat, dacă este lăsat să aleagă. De exemplu, îi poți spune că nu poate primi o bomboană și îl poți întreba dacă există vreun fruct ce i-ar plăcea să mănânce în schimb, amintindu-i, bineînțeles, de beneficiile sănătoase ale fructelor.

Nu-ți contrazice partenerul

Probabil aceasta este regula numărul 1. Dacă unul dintre părinți a spus „nu”, iar celălalt spune „da” se va crea un conflict între ei și o oportunitate excelentă pentru copil ca să manipuleze situația așa cum îi convine. De aceea este esențial să comunicați și să aflați din timp dacă o decizie a fost deja luată.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa